Rondje zwerven in Hongarije

Door Sibert Meurs (tekst en foto's)

Zullen we naar Gyöngyöshalász gaan of toch maar naar Hajdúböszörmény? We hebben Hongarije op ons reisplan staan. We kennen het nog van vroeger, uit de tijd van de koude oorlog. Hoe zal het nu zijn in Magyarország, het mooie land van de lange namen?

Onze eerste stop is Aschaffenburg. De camperplaats daar is een plek die voor één nacht prima voldoet en die het voordeel heeft dicht bij het centrum van de stad te liggen. Een stad die het bezoeken zeer waard is: een gezellig oud centrum met veel terrassen, die op deze mooie dag uitnodigen tot een bezoekje. De volgende dag rijden we over Lohr am Main steeds verder naar het oosten. We passeren de Oostenrijkse grens, hebben het vignet op de voorruit geplakt en eindigen in Naarn im Machlande. Daar, achter de Gaststätte Zur Post, vinden we een plekje. Er blijkt feest te zijn: vóór de zaak staat een luxe taxi met een bloemstuk op de motorkap. Een van de feestgangers deelt ons mee dat het is vanwege een Hochzeit. Als we de bruid zien, merken we dat het inderdaad hoog tijd was. De genodigden gaan zo stilletjes weg, dat we er 's nachts niets van merken. De nieuwe dag begint met een prachtige rit: grotendeels langs de Donau. Jammer dat er op deze zondag zoveel groepen wielrenners op onze route zijn, dat we nauwelijks gelegenheid hebben om van de omgeving te genieten: het is vooral opletten geblazen! We eindigen in Rossatzbach aan de Donau. Een combinatie van camperplaats en camping, maar toch aantrekkelijk, omdat we op de camperplaats helemaal niet het gevoel hebben tweederangsgasten te zijn.

Op naar Hongarije

Dan komt Wenen in zicht. We kiezen voor camping Klosterneuburg, een paar kilometer noordelijk van de Oostenrijkse hoofdstad, vanwaar bus en metro ons makkelijk in het centrum van Wenen brengen. Op de camping geeft men veel info over alles wat er mogelijk is in de streek. We hebben een goede plek op de camping voor 33,50 euro per, inclusief stroom en wifi. De Sachertorte op het terras van het Weense Hotel Sacher kost haast meer. Maar dan komt het mooie Hongarije. Een handicap is dat onze ACSI/NKC-gids niet veel informatie geeft, terwijl ook het aantal campingverwijzingen langs de weg nogal summier is.

Bisschopsstad

Wij rijden eerst naar Esztergom op de grens met Slowakije. Dit is een van de plaatsen aan de zogenaamde Donauknie, een landschappelijk fraaie, lange bocht van de Donau. Esztergom is de oude bisschopsstad, wat ook blijkt uit een prachtige kathedraal. De binnenstad toont ons veel mooie oude geveltjes. De nieuwe dag brengt ons al vlot in Szentendre. Dat stadje ligt een kilometer of twintig noordelijk van Budapest. Van hieruit gaan we er met de bus naartoe. Makkelijker dan met de camper de stad in te moeten. Szentendre zelf is ook het bezoeken waard. Dat doen ook héél veel toeristen: het kunstenaarsdorpje is druk, maar wel erg gezellig en het aantal leuke winkeltjes is legio.

Boedapest

En dan Budapest. Typisch een stad aan een rivier: de Donau slingert zich zodanig door de stadsdelen Buda en Pest, dat het lijkt alsof daarmee overal rekening is gehouden. Fraaie bruggen verbinden de twee delen van de stad, die door enthousiaste bezoekers wel het Parijs van het Oosten werd genoemd.

In Boedapest worden we regelmatig herinnerd aan de Eerste Wereldoorlog, toen Hongarije met Oostenrijk samen een dubbelmonarchie vormde, de Donaumonarchie. Keizer Franz Jozef van Oostenrijk was toen tevens koning van Hongarije, tot 1916. De Keizerin Elisabeth, beter bekend als Sissi, is wereldster geworden door de bekende romantische filmserie. In Szeged staat een standbeeld van haar. In het Hongaars heet ze Erszébet. In Gödöllö, even ten oosten van Boedapest, staat een van haar fraaie paleizen. Hongarije heeft ook in de Tweede Wereldoorlog een rol gespeeld, als partner van nazi-Duitsland. Het doel – het terugwinnen van grondgebied dat na de verloren Eerste Wereldoorlog is afgenomen – is nooit bereikt. Integendeel: de Sovjet-Unie manoeuvreerde Hongarije in 1945 het Oostblok in. Toen in 1956 de Hongaren hun vrijheid terug trachtten te winnen, eindigde dit tragisch. Tot 1989 bleef het een Oostblokland. Nu is het een democratie, waaraan – als we politieke analisten mogen geloven – nog wel wat bezwaren kleven. Sinds 2004 is Hongarije EU-lid en ontvangt het ook financiële steun uit die bron. De euro is er nog niet ingevoerd. We rekenen af met de forint.

Met de camper richting oosten

Wij rijden verder naar het oosten, door velden met zonnebloemen en tabak en genieten van het aantrekkelijke landschap. De wegen zijn redelijk. Voor alle zekerheid heb ik de camperbanden niet al te veel lucht gegeven, zodat we zonder kleerscheuren de Hongaarse binnenwegen kunnen berijden. Voor de autosnelwegen betalen we bij binnenkomst bij een tankstation tol, ongeveer tien euro. We komen in Mátrafüred op de camping. Er staan veel geparkeerde auto's en de camping is haast leeg, hoe kan dat? Er blijkt een mooi meertje bij te horen, met veel leuke kraampjes met speeltjes, souvenirs en lekkernijen. Dat trekt veel bezoekers op deze mooie zondag. De camping heet Sástó Matra Camping en we begrijpen dat Sás zoiets betekent als: de plaats bij een meer. Voor ongeveer twaalf euro hebben we een prima plek en als we dan voor rond de twintig euro in het restaurant naast de camping een rijkelijke maaltijd hebben genoten, is ook deze fijne dag in Hongarije haast weer voorbij.

In het hart van Hongarije

De volgende stop is Tiszafüred, in het hart van het land, waarna we dwars door het Hortobágyi Nemzeti Park door de eindeloze poesta naar Debrecen rijden. Hierna gaan we via Szolnok naar Szeged, op de Servische grens. Een stad die een bezoek dubbel en dwars waard is. Behalve van de prima camping en de rondvaart op de Tisza, genieten we zeer van de gezellige stad, die op loopafstand van de camping ligt. Hoewel een overstroming eind negentiende eeuw de stad grotendeels verwoestte, is er veel moois te zien: alleen al de zeer vele beelden die de stad sieren zijn de moeite waard. We kijken onze ogen uit op Szénechyi tér, het grote plein. Een bezoek aan de Nieuwe Synagoge geeft weer heel andere impressies.

Op onze verdere route laten we het Balaton links liggen. We waren daar eerder en vonden het toen al erg toeristisch. Wij rijden via Szekesfehervar, waar we de haast lege, maar prima camping bezoeken. De aardige beheerders kleven nog een beetje aan de oude Sovjetgebruiken: ze pakken eerst een aantal formulieren. Als het op papier maar klopt! Net buiten de camping is een aardig restaurantje. We moeten even wachten, want er is een bruiloft en de gasten dansen eerst de sirtaki. Leuk! Zal vast de eet- en drinklust wel opwekken... Onze tijd zit erop. Via de camping in Kaumberg en de camperplaatsen in Bad Abbach en het mooie stadje Wertheim komen we terug op onze thuisbasis. Magyarország, Hongarije, we hebben genoten!

Overnachtingen

• Camperplaats Aschaffenburg: sitecode 2575
• Camperplaats Naarn im Machlande: sitecode 19288
• Camperplaats Rossatzbach: sitecode 5061
• Camping Klosterneuburg: sitecode 26550
• Camping Esztergom: sitecode 18870
• Camping Szentendre: sitecode 19246
• Camping Matrafüred: www.matrakemping.hu
• Camping Tiszafüred: www.thermal-camping.hu
• Camping Szeged: sitecode 18778

Dit artikel verscheen in een andere vorm in Kampeerauto nr. 1 2015.