Samen zonder verplichtingen deel 2: op avontuur in Marokko

Rosanne Vriend

Henk Kort (72) en Rennie Doornbos (68) zijn doorgewinterde camperaars. Al zo’n twintig jaar trekken ze er met hun camper op uit. Toch was een groepsreis er nog nooit van gekomen. Totdat ze besloten naar Marokko te gaan.

Groepsreis_3

Dit was jullie eerste groepsreis na twintig jaar camperen. Waarom nu wel?
Kort: “We wilden graag eens naar Marokko, maar vonden het een te riskante bestemming om alleen naartoe te gaan. Het is best ver van huis, het is een andere wereld en daarom voelt het veiliger om een dergelijke reis in een groep te maken.”

Wat voor beeld hadden jullie van te voren van een groepsreis?
Kort: “Ons beeld was eerlijk gezegd niet heel positief. We hadden er niet heel veel vertrouwen in dat een groepsreis leuk zou zijn. Maar we dachten: laten we het toch eens een kans geven. Zeker met het oog op de bestemming.”

En viel het mee of tegen?
Kort: “Het viel honderd procent mee. Het is me opgevallen dat je enorm veel ziet tijdens een groepsreis. Ook de groep was een enorme toevoeging. Het waren stuk voor stuk fijne reisgenoten. Uiteindelijk heb ik zelfs een film van de reis gemaakt en die aan iedereen gegeven. Het is leuk om met een groep te zijn, omdat alles onbekend is. Als je alleen bent, is dat lastiger. Samen ga je als het ware het avontuur aan, sta je sterker. De reisbegeleiders waren ook top. Zij spraken goed Frans en dat is heel erg handig in een land waar bijna geen Engels gesproken wordt. Kortom: alleen op reis door Marokko was heel anders geweest. Er zijn waarschijnlijk heel veel dingen die we anders niet hadden gedaan. Zo hebben we in een nomadentent in de woestijn overnacht, een onvergetelijke ervaring. Ook gingen we naar verschillende soeks, Arabische markten. Dat doe je de eerste keer ook liever samen dan alleen.”

Wat was het mooiste van de reis?
Kort: “Eigenlijk was de hele reis fantastisch. Het is een prachtig land met vriendelijke mensen. Het landschap is heel afwisselend en op het platteland en in de woestijn kun je oneindig ver kijken.”

'Als je alleen bent, is het soms lastig als alles onbekend is. In een groep ga je samen het avontuur aan en sta je sterker’

Wat was voor jullie het voordeel om in een groep te reizen?
Kort: “Je vertrekt in principe elke dag alleen naar de volgende bestemming. Het is de bedoeling dat je niet eerder dan 15.00 uur op de volgende camping aankomt. Daar zie je de andere groepsleden weer. Maar onderweg kom je elkaar soms ook tegen en drink je samen een kopje koffie bijvoorbeeld. Ook is er weleens wat met een andere camper, zoals een lekke band. Dan stop je uiteraard en help je elkaar. Samen los je het dan op. Zo sta je er nooit alleen voor. Dat geeft een prettig gevoel.” 

Zou je anderen deze groepsreis aanraden?
Kort: “Sterker nog, dat heb ik al gedaan. Vrienden van ons hebben de film gezien en zijn ook op de reis naar Marokko meegegaan.”

Dat klinkt alsof je zelf ook nog weleens een groepsreis wilt maken?
Kort: “Als we een interessante bestemming tegenkomen, doen we dat zeker!”

Meer weten over NKC Groepsreizen?

De NKC biedt een grote diversiteit camperreizen aan naar uiteenlopende bestemmingen. Meer weten? Bekijk dan deze pagina.