Samen zonder verplichtingen deel 1: rust en ruimte in Noorwegen

Rosanne Vriend

Omdat zijn echtgenote zongarantie wil en daarom geen trek had in een reis naar Noorwegen, vroeg Arie Ham (71) zijn goede vriend Willem Beentjes (68) om met hem met de camper mee te gaan naar het hoge noorden. Een kleine maand gingen ze samen op pad.

Groepsreis_4

Hoe kwamen jullie op het idee om een groepsreis te boeken?
Ham: “Mijn vrouw en ik camperen nu een jaar of vier. Daarvoor gingen we altijd kamperen op de fiets. Dat is natuurlijk iets heel anders, maar ook dan voel je de vrijheid. Maar we zijn dus nog geen extreem ervaren camperaars. Willem was zelfs nog nooit met een camper weggeweest. We kozen daarom voor een groepsreis. Noorwegen is een nieuwe bestemming voor ons allebei en het leek ons fijn om de geborgenheid van een groep en reisbegeleiders te hebben. In zo’n situatie ga ik liever niet op de bonnefooi.”

Wat was van tevoren het beeld dat jullie hadden van een groepsreis?
Beentjes: “We hadden dat programma op televisie gezien: We zijn er bijna. Daar kreeg ik meteen een heel slecht gevoel bij. Ik nam mezelf voor: dat ga ik niet doen. Ik ga niet iedere avond jeu-de-boulen met de andere deelnemers. Zo ben ik niet.”

‘Vaak wisselden we in de avond ervaringen uit met anderen en trokken we daarna weer ons eigen plan’

In hoeverre klopte dit beeld?
Ham: “Het beeld klopte helemaal niet. De groep was er wanneer je behoefte had aan gezelschap, maar we gingen ook heel erg onze eigen weg. Daarin liet iedereen elkaar vrij. Sommige deelnemers gingen iedere dag bij elkaar op de koffie en trokken veel met elkaar op, wij hadden daar wat minder behoefte aan en dat was ook helemaal prima. Vaak wisselden we in de avond ervaringen uit met anderen en trokken we daarna weer ons eigen plan.” 
Beentjes: “Ik had mijn hengel bij me en vaak kon ik vissen op de camping waar we stonden. Soms gingen andere vissers uit de groep ook mee. Dat was hartstikke gezellig. We zijn ook nog een dag met een vissersboot mee geweest: geniaal! Maar dat ontstond vanzelf en het was niet verplicht of van tevoren bedacht. En voor die spontaniteit was ruimte.”

Wat was het mooiste van de reis?
Ham: “Eigenlijk was alles mooi. We hebben een prachtige tijd gehad. Maar voor mij was het rijden door Noorwegen toch wel het meest bijzonder. Je rijdt over kronkelende wegen, over bruggen, langs prachtige watervallen. Bijvoorbeeld over de Trollstigen, een weg van Åndalsnes naar het zuiden, van ongeveer twintig kilometer lang met elf haarspeldbochten. Alleen het onderweg zijn is al een fantastische belevenis. Willem kon niet rijden vanwege zijn oogaandoening, maar stiekem vond ik dat helemaal niet erg.” Beentjes: “Ik was noodgedwongen de navigator, maar had daar helemaal geen moeite mee. Ik had alle tijd om het prachtige landschap in me op te nemen. Van tevoren kon ik me het land simpelweg niet voorstellen, je moet het echt meemaken. Op sommige plekken lag zelfs sneeuw, terwijl het 25 graden was. Noorwegen is bovendien heel schoon en onderweg kom je langs mooie plekken voor een koffiestop. Ook het weer zat enorm mee: we hebben alleen maar stralende dagen gehad. Dat is zeldzaam voor Noorwegen.” 

Hoe zag een dag eruit?
Beentjes: “In de avond maakten we een plan voor de dag aan de hand van het reisboek. Hier staat de hele reis uitgestippeld, inclusief routetips en mogelijke stops. Het reisboek was een enorm mooi werkboek waarop we konden voortborduren. De  reisbegeleiders hadden de reis al meerdere keren gereden en iedere keer wordt het reisboek aangevuld, zodat het steeds completer wordt. Zo kwamen we op plekken waar geen mens komt. Als we alleen op reis waren geweest, waren we daar nooit gekomen, daarvan ben ik overtuigd.”

Ham: “Het onderweg zijn was iedere dag anders. Het draaide vooral om de route en het opdoen van indrukken. Stoppen wanneer je wilt. De rust in Noorwegen is heerlijk.”

Wat is het voordeel van een groepsreis?

Beentjes: “Je wist iedere dag waar je naar toe ging en hoefde niet zelf te zoeken naar een overnachtingsplek. De reisbegeleiders hadden alles perfect geregeld. Daardoor kun je ontspannen de hele dag je eigen ding doen. In de avond kwamen ze vaak ook nog even langs om te vragen hoe het ging, de dag door te spreken en tips te geven.” Ham: “De groep was ook fantastisch. Het waren allemaal heel verschillende mensen en toch klikte het onderling heel goed. De dynamiek was bijzonder. We hebben nu nog contact met de groep.”

Zou je nog eens meegaan met een groepsreis?
Ham: “Jazeker. Als we een mooie bestemming vinden, is dit zeker het plan.” Beentjes: “Ik raad het zeker aan wanneer je een bestemming niet kent: ga met een groep. Zo kun je in geborgenheid een nieuwe plek leren kennen.”

Meer weten over NKC Groepsreizen?

De NKC biedt een grote diversiteit camperreizen aan naar uiteenlopende bestemmingen. Meer weten? Bekijk dan deze pagina.