Samen zonder verplichtingen deel 3: cultuur en natuur en Spanje

Rosanne Vriend

Toen de man van Paula Schulp (63) anderhalf jaar na de aanschaf van hun camper plotseling overleed, besloot ze door te gaan met camperen. Ze sloot zich aan bij Solo, de club van de NKC van alleenstaande camperaars en is ook meegegaan op een sologroepsreis naar Spanje.

Groepsreis_1

Hoe kwam je op het idee om nu met een groepsreis mee te gaan?
Schulp: “Ik heb al veel alleen met de camper gereisd. Op lange weekenden met Solo leerde ik mensen kennen en maakte steeds langere reizen. Een groepsreis had ik nog nooit gemaakt, omdat dit niet zo past bij een ontdekker als ik ben. Maar na de kennismaking met de reisbegeleider besloot ik het toch te proberen. Ik ging er heel open in.”

Wat was van tevoren jouw beeld van groepsreizen?
Schulp: “Ook ik moest eerst denk en aan het programma We zijn er bijna. Maar dat klopt totaal niet. Zeker niet bij een soloreis. Iedereen in de groep heeft iets meegemaakt, dat draag je bij je. Dat kun je met elkaar delen als je wilt, maar het hoeft niet. Je kan ook gewoon samen lachen. Alles mag. Ik ben heel positief verrast onderweg. Op een gegeven moment dacht ik: wow, moet je nu eens kijken wat hier allemaal gebeurt.”

Waarom koos je voor Spanje als bestemming?
Schulp: “Jarenlang ben ik met mijn man naar Spanje geweest. De cultuur maar ook de natuur, met name de bergen, spreken me heel erg aan. Ik ken het land dus al goed. Toch heb ik ook veel nieuwe plekken ontdekt.

Wat was het mooiste van de reis?
Schulp: “Ik heb een heel compleet beeld gekregen van de gebieden die we hebben bezocht. En alles was perfect verzorgd en  geregeld. Ik ben zelf ook een beetje een regelaar, maar dat hoefde nu niet.”

‘Je krijgt een mooi draaiboek waarin allerlei ideeën en tips staan voor onderweg en je hoeft niets meer zelf uit te zoeken’

Wat hoefde je niet meer te regelen?
Schulp: “Je hoeft van tevoren geen campings te bellen en overal is aan gedacht. Je krijgt een mooi draaiboek met allerlei ideeën en tips. Het is weleens lekker als je niks hoeft uit te zoeken. En voor een langere tijd vind ik het ook gezelliger met een groep.”

Zou je anderen zo'n reis aanraden?
Schulp: “Zeker als ze een zetje kunnen gebruiken. Het is een drempel om alleen met de camper te gaan reizen. Maar als je het doet, geeft dat veel voldoening. En met een groep is dan een veilige keus. Je bent niet alleen, kunt met andere campers oprijden en leert nieuwe mensen kennen. Zo ga ik nu met vijf deelnemers een andere reis maken. Het contact is zo leuk en we zijn allemaal reislustig.”

Ga je nog eens mee?
Schulp: “Vast en zeker, als het een mooie bestemming is. Als er iets interessants langskomt, ben ik erbij.”

Meer weten over NKC Groepsreizen?

De NKC biedt een grote diversiteit camperreizen aan naar uiteenlopende bestemmingen. Meer weten? Bekijk dan deze pagina.