Op zoek naar geluk in Noorwegen

Door Marja van Kampen (tekst en foto's)

Noorwegen staat in de top 3 van landen waar men het gelukkigst is. Komt dat door de adembenemende natuur of is er meer? Ook wij zoeken ruimte, watervallen, woeste rivieren, gletsjers, prachtige meren, fjorden en stavkirke en krijgen er die supergelukkige Noren nog bij ook.

Naar de Gaustatoppen

Niet ver van Notodden, met de grootste stavkirke van Noorwegen, vinden we een plek bij de Gaustabanen, een tandradbaan die de berg ingaat. Gaustatoppen zelf is 1883 meter hoog en we kunnen met het treintje binnen in de berg naar de top, donker en keispannend. Het is een afdankertje uit de Koude Oorlog: de treinbaan was er voor NAVO-lui om boven de Russen af te luisteren. Het uitzicht daar is met helder weer buitenaards sensationeel.
Meer informatie: Gaustabanen.

Werelderfgoed

De omgeving van Notodden staat, vanwege het bijna theatrale landschap en het aanwezige industrieel erfgoed, sinds 2015 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In het Norsk Industriarbeidermuseum in Vemork is hierover meer te zien. Maar ook over de bloedstollende sabotage door Noorse verzetslieden van het Duitse kernwapenprogramma in de toen bezette fabriek, waar zwaar water – bouwsteen voor een atoombom – een nevenproduct is van kunstmest. De Norske Hydro bouwde in 1928 voor de arbeiders de Krossobanen, een kabelbaan die hoog naar de Hardangervidda
voert, omdat in de lange winters geen sprankje zon in dat diepe dal valt. In 2013 liet het bedrijf hoog op de Hardangervidda drie grote spiegels plaatsen. De zon wordt hiermee weerkaatst naar het dorpsplein van Rjukan, waar bewoners in de donkere periode de zon kunnen opzoeken.
Meer informatie: Norsk Industriarbeidermuseum, Krossobanen.

Trollstigen

Bij National Park Reinheimen vinden we onze ultieme overnachtingsplek te midden van woeste natuur. Dan dalen we af naar Lesja en rijden door naar Åndalsnes, het startpunt van de supertoeristische, maar bloedmooie Trollstigen, de alom bekende en bejubelde achttien kilometer lange zigzagweg met een stijgingspercentage van 12 procent. Deze weg daagt chauffeurs van alle vervoermiddelen uit tot stoere manoeuvres. Er wordt wel op bussen met buitenlandse chauffeurs gemopperd, die daar door onbekendheid in de krappe haarspeldbochten blijven steken, met opstoppingen tot gevolg. Vet cool, vinden wij.
Meer informatie: National Park Reinheimen, Trollstigen.

Briksdalbreen

We gaan door naar Olden voor de Briksdalsbreen, een gletsjertong van de Jostedalsbreen. Wij sukkelen vandaar over een smal weggetje langs het gletsjermeer, samen met veel campers en barstensvolle bussen, in beide richtingen. De tong is teleurstellend geslonken, hangt ver boven het meer, maar de leer-wandelweg brengt dit jammerlijke terugtrekken van de gletsjer goed in beeld. Ook hier zijn weer hordes Aziaten om het laatste restje van de tong te fotograferen.
Meer informatie: Briksdal.

Hardangervidda

En dan komt het hoogtepunt RV7, dé toeristische weg over de Hardangervidda. Halverwege slaan we bivak en verkneuteren ons al op de rit morgen. Triest dat we die volledig in de wolken rijden, maar aangekomen in Eidfjord worden we in het Norsk Natursenter getroost met een prachtige panoramafilm van dit natuurpark.  
Meer informatie: Hardangervidda, Norsk Natursenter.

Ansichtkaart

We varen vanaf Kinsarvik de Hardangerfjord over naar Utne en genieten letterlijk van het fruitige Hardanger frukt-gebied. Onze pleisterplaats langs de fjord bij Jondal biedt zicht op bedrijvige drijvende visboerderijen en is alweer een ansichtkaart. Dan gaan we door naar Odda, om in het nabije Tyssedal het Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum te bekijken. Interessant en met fraaie architectuur. De RV9 dwars door het bijna lieflijke Setesdal laat ons langzaam afkicken van rotsen en gletsjers en wij rijden er op ons gemak helemaal door. Daarna zakken wij af naar de zuidwestelijkste punt van
Noorwegen, Lindesnes Fyr, een ruige zeepunt met als toeristische trekpleister de vuurtoren met museum.
Meer informatie: Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum, Lindesnes Fyr.

Overnachten

Bobilparkering Smietangen,
Langesund                                            62462
Bobilcamp Nesøya, Notodden          18776
Parking Gaustabanen, Rukjan          60364
Kroosbanen, Rjukan                           24230
Øystre Slidre statsallmenning,
Beitostølen                                            29338
Parking National Park
Reinheimen, Oppland                        66354
Havneområdet, Andalsnes               15192
Stryn Sommerski Senter, Stryn         65934
Gryta Camping, Olden                        27413
Bøyabreen, Fjærland                          51613
Sognefjorden, Lærdal                         56751
Parking Skiftessiøen, Vøringsfoss   67087
Bråvoll Camping, Kinsarvik                55015
Heraiane Rasteplass, Herand          45007
Odda Bobilcamp, Odda                      15199
Røldal Hyttegrend, Røldal                  49853
Flateland Camping, Flateland           55886
Oddestemmen Steinsliperi og
Camping, Kyrkjebygda                       12532
Lindesnes Fyr, Lindesnes                 18958
Bendiksbukta Bobilparkering,
Kristiansand                                         29862
Svennevig bru, Lillesand                   65346

Gpx-bestand

Download hier het gpx-bestand van de route. Meer informatie over het downloaden van gpx-bestanden staat hier.

Dit artikel verscheen in een andere vorm in Kampeerauto nr. 4 2019.