Rondje zwerven langs Vlaamse steden

Door Marja van Kampen (tekst en foto's)

Steden in Vlaanderen kenmerken zich door historische gevels, imposante kerken en mooie pleinen. Wij willen wel eens met eigen ogen zien hoe ze er in Dendermonde, Gent, Brugge en Antwerpen uit zien en pakken de camper.


Fijne camperplek bij de Schelde

Wij nemen de oostelijke ring bij Antwerpen en rijden naar Dendermonde, ons eerste bestemming. Bij het centrum is een goede camperplaats, aan de Schelde. De rivier de Dender liep vroeger uit in de Schelde, maar wij zien dat die is afgedamd. Tegen wateroverlast, horen wij later. Het stadhuis, de voormalige lakenhal, is een Anton-Pieckplaatje, met een belfort en alle toeters en bellen, gesitueerd aan een fraai schelpvormig plein. In de Eerste Wereldoorlog is alles plat gegaan, maar de stad is heel vakkundig gerestaureerd. Restauratie is een ambacht waar Belgen zeer ervaren in zijn.
In het stadhuis kun je een fraaie kunstverzameling bekijken, waarvan de meeste stukken behoren tot de Dendermondse school. Ook is er een kleine replica van Ros Beiaard te zien, die herinnert aan de vijfjaarlijkse ommegang, die Unesco in 2005 als immaterieel werelderfgoed heeft erkend. We slenteren de Sint-Pieter en Paulusbasiliek in, die bij de benedictijnenabdij hoort. Er is een winkel vol religieuze artikelen, waar op de achtergrond Gregoriaanse muziek te horen is.

3 Graffitistraatje In Gent
Het graffitistraatje in Gent

Vruchtbaarheid

Tot slot gaan we nog naar de Brusselse Forten. Oorspronkelijk behoorden ze tot de stadswallen, nu vormen ze heerlijk groen wandelgebied in de rand om de stadskern. Morgen willen we naar Gent, maar nu eerst naar Frietemientje; wij zijn immers in België.
De weg naar Gent gaat door het vlakke Vlaanderland, het open landschap waarin het altijd en eeuwig lijkt te waaien en dat zo mooi bezongen is door Jacques Brel. Jammer dat er in Gent geen camperplaats meer is en camping Blaarmeersen alleen ‘s zomers geopend is. Daarom parkeren we maar in de Driebeekstraat, tegenover het politiebureau, niet ver van waar vroeger een camperplaats was. We fietsen naar het centrum bij het Gentse belfort. De supermoderne en gezichtsbepalende markthal hier vind je óf prachtig óf foeilelijk en de burgerij schijnt er zeer content mee te zijn. Er zijn dikwijls samenkomsten onder, met sfeervol vuur in de ingebouwde hoekhaard. Wij kuieren door het Werregarenstraatje, bekend vanwege de graffiti. Het verandert voortdurend van uiterlijk, kleurrijk en meestal heel kunstig.
Wij komen langs een heel bijzonder kloosterkerkje: Heilige Coleta. Het omhangen van haar mantel belooft rond haar sterfdag op 6 maart vruchtbaarheid aan vrouwen met een kinderwens. Er schijnt dan belangstelling van heinde en verre te zijn.

Geharnaste baby

Op de vrijdagmarkt zien wij breeduit ‘Socialistische Werkersverenigingen’ op een gevel staan. Naar verluidt als tegenwicht tegen de geestelijkheid, die hier dominant was. De kerk had de absolute macht: in Gent zijn 52 kerken en met de kloosterkerken erbij wel honderd. Wij lopen verder langs de Leie en komen in een vintagewijk vol winkeltjes met begerenswaardige snuisterijen. Aan de Kraanlei zien wij plots de poort van het Huis van Alijn, een voormalig armenhof dat nu als museum is ingericht. De cultuur van het dagelijks leven in de twintigste eeuw staat er centraal, zeg maar van Sunlightzeep tot het Tomadorekje.                                                                                                                      

                                                                                                                                                            Karel V in een potje

Zo bereiken wij dan de imposantste attractie van Gent: het Gravensteen uit 1180. Interessant om even door te dwalen en er een en ander over te lezen. Er staan geen meubels, want die waren er toen niet. Werd er gefeest, dan legde men planken op schragen en banken erbij: het banket. Het potje met een geharnaste baby bij de entree trekt onze aandacht: de mare gaat dat de latere keizer Karel V in 1500 zo snel ter wereld kwam, dat hij in een potje opgevangen moest worden.

In de Jan Breydelstraat is in een voormalig koopmanshuis het Design museum Gent gevestigd, met wisselende tentoonstellingen op het gebied van design, aan de hand van verschillende thema’s. We treffen er een geinig toiletgebouw in de vorm van een wc-rol. Wat een leuk stukje Gent hebben wij vandaag gezien. Nu ergens lekker eten, terugfietsen en naar Brugge rijden, om daar bij de jachthaven prima te kunnen staan met de camper.


Goudkantklossen in Brugge

Prachtig hemdje

Brugge kennen we vanwege de onbeschrijflijk fraaie middeleeuwse grandeur, maar de folder met wandelingen Handmade in Brugge heeft ons nieuwsgierig gemaakt naar wat anders. Wij gaan voor een van de routes met kleinschalige creatieve bedrijvigheid, buiten het toeristische gebied. Van restauratie tot design, van kantklossen tot het in 3D ontwerpen van brillen, handvormgegeven letters en ook nog culinaire pareltjes.
Als eerste wandelen wij naar het Kantcentrum in de Balstraat, met beneden een kleine expositie van topstukken en boven dames die bezig zijn razendsnel te kantklossen. Ik flap eruit dat je daar wel doodnerveus van moet worden, waarop een 86-jarige dame het tegenovergestelde beweert. “Het voelt als yoga”, vullen de andere dames aan. Ook vertellen zij dat de belangstelling onder jongeren om les te nemen weer toeneemt. Het ambacht was tot 1960 een beroep, maar nu alleen nog een hobby, want de tijd die nodig is voor de productie, valt niet meer in geld uit te drukken. Dat zien we ook als we een winkeltje binnenlopen, waar met kant uit Calais en Italië lingerie wordt ontworpen en met de hand wordt gemaakt. Er hangt een prachtig hemdje, maar 450 euro is me toch te gortig. Dat kant grote inspiratie brengt, zie je bij een goudsmid verderop, die heeft bedacht hoe je kunt klossen met ragfijn gouddraad. Het resultaat is verbluffend, daar zijn geen woorden voor. Maar je hebt er wel een dikke portemonnee voor nodig.

Bruidsjurken

Wij besluiten om nog een dag te blijven, want we willen nog meer ontdekken en de camperplaats is prima. In de folder staat de Ezelstraat genoemd, vanaf de Ezelspoort. De straat was in verval geraakt, maar krabbelt nu weer op doordat interessante, ambachtelijke zaakjes zich er hebben gevestigd. Gepassioneerde mensen, die zich volledig toeleggen op hun vaardigheden en de bezoekers daarmee verbazen. Het aanbod is heel divers: letterbeeldhouden, hoeden maken, juwelen ontwerpen, handgemaakte bruidsjurken en chocolatiers. Vele ondernemers hebben een open atelier en geven je het gevoel dat je er echt welkom bent. Wij beloven elkaar terug te komen naar Brugge. Ook na twee dagen is in Brugge nog veel meer te ontdekken. Maar morgen gaan we eerst naar Antwerpen.


Adembenemend MAS Antwerpen

Links van de snelweg zien wij de stoomwolken van de kerncentrale van Doel opdoemen: we naderen Antwerpen. We installeren ons op de prima camperplaats en we nemen de tram naar de havenbuurt ‘t Eilandje aan de Schelde, waar heel veel te doen is. De eyecatcher voor ons is toch wel het Museum aan de Stroom, ofwel MAS. Je glijdt er op roltrappen naar het panoramadek op de tiende verdieping en als je een armbandticket hebt gekocht, kun je op de verdiepingen mooie tentoonstellingen bezoeken. Op een heldere dag als vandaag is het uitzicht rondom tot in de einder megamooi. De golvende beglazing, die je op elke verdieping ziet, is pure kunst. “Weet u dat het een Nederlands ontwerp is”, zegt een suppoost, als hij merkt dat wij onder de indruk zijn. Dit bezoek is een vette aanrader.

De volgende dag fietsen wij naar de Mechelsesteenweg, waar brouwerij De Koninck zit, de laatste overgeblevene van de 28 brouwerijen die de stad ooit telde. Na het bierproeven fietsen we een paar kilometer terug naar de camperplaats, waar we ons voorbereiden op de terugreis de volgende dag. In een weekje hebben we heel veel gezien en beleefd, maar zeker nog niet genoeg. Het roept om meer, dus we komen hier vast nog een keer terug.

 

 

 

                                                                                                                                                      Het logo van de Koninck

Informatief

  • Deze de route is gereden met een Hymer B594 van 6,99 meter lang, 2,35 meter lang en 3 meter hoog.
  • Handmade Brugge: zie www.handmadeinbrugge.be

Overnachtingen

  • Camperplaats in Dendermonde, sitecode 12474
  • ACSI Camping Groenpark in Zele nabij Dendermonde, www.campinggroenpark.be
  • Camping Blaarmeersen in Gent, sitecode 27973
  • Camperplaats Brugge, sitecode 239
  • Camping Memling in Brugge, sitecode 20334
  • Camperpark Vogelzang in Antwerpen, sitecode 8285
  • Camping De Molen in Antwerpen, sitecode 3913

Gpx-bestand

Download hier het gpx-bestand van de route. Meer informatie over het downloaden van gpx-bestanden staat hier.