Rondje zwerven door het nieuwe land

Door Rob Klute (tekst en foto's)

De Noordoostpolder, Oostelijk en Zuidelijk Flevoland werden in 1986 samen de twaalfde provincie van Nederland.  De polders worden wel het nieuwe land genoemd, maar zo nieuw zijn ze niet. Al in 1918 viel het eerste besluit hierover. Na dik een eeuw hoog tijd voor een bezoek aan dit fraaie stuk land in de voormalige Zuiderzee.

RZ Opening Windmolens

Marknesse

In het Waterloopbos in Marknesse zien we aan de hand van diverse waterwerken hoe men in het Waterloopkundig Laboratorium destijds onderzocht wat de invloed van golfslag was op een havenmond zoals bij IJmuiden, maar ook bij de Maasvlakte en de oliehaven van Libië. De wereldwijde bekendheid als waterland dankt Nederland aan al het onderzoek dat hier in dit bos heeft plaatsgevonden.
Meer informatie: het Waterloopbos.

Iets verderop ligt het Land Art Pier + Horizon. Hier drijven rietmatten aan palen, de zogenaamde kraggen, langs een lange pier, met op de achtergrond het Vogeleiland. Hiermee heeft de kunstenaar Paul de Kort in het Waterloopbos geëxperimenteerd. Als ‘s ochtends de zon loodrecht op de pier staat, maakt de webcam een foto, die te bekijken is op de website.
Bekijk de foto's hier.

Schokland

Schokland was vroeger net als Urk en Oud-Kraggenburg een eiland in de Zuiderzee. We beginnen in Museum Schokland op een van de laatste woonterpen Middelbuurt, die centraal op het voormalige eiland ligt. Hier worden we teruggebracht tot in de laatste ijstijd en nemen we kennis van de geschiedenis van de bewoners van weleer. Ook wordt
hier duidelijk dat klimaatverandering van alle tijden is en dat de natuur zich niet laat dwingen.
Meer informatie: SchoklandMuseum Schokland.

Urk

We melden ons bij de Tourist Info Urk voor de ginkiestocht met een gids, die leidt door de smalle steegjes tussen de huizen, ofwel de ginkies. De gids vertelt daarbij leuke wetenswaardigheden over de Urkers.
In het Museum het Oude Raadhuis wordt nog veel meer duidelijk over het zware bestaan van de Urkers. Dat de vis duur betaald werd, wordt geïllustreerd met het monument van een vissersvrouw, die nog één keer achterom kijkt naar zee, vanwaar haar geliefde terug had moeten komen. Op de 34 marmeren platen staan 368 namen van hen die op zee het leven verloren.
Meer informatie: Ginkiestocht, Museum het Oude Raadhuis.

Lelystad

Het museum Batavialand vertelt het verhaal over de strijd tegen het water, de inpolderingen en dijken. Aan de steiger buiten ligt de beroemde replica van VOC-schip de Batavia. Hierop ervaar je hoe het harde leven aan boord was. Lopend over de dekken waan je je in de zeventiende eeuw. Batavialand biedt voor het hele gezin een leuk, leerzaam en interactief dagje.
Meer informatie: Batavialand.

Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen is een natuurgebied en op eigen kracht een eldorado voor ontelbare vogels geworden. De eerste bewoners en dus de échte ontwerpers zijn de grauwe ganzen. Als we vanaf het bezoekerscentrum de paarse wandelroute volgen, komen we langs rietvlaktes, rond plassen en zien we veel vogels en een groep konikpaarden.
We boeken een excursie met de ecokar en komen daarmee niet alleen op de gebaande routes, maar ook op de graslanden in het gesloten gebied.
Meer informatie: Oostvaardersplassen.

Overnachten

Camperplaats Schokland, sitecode 67839
Camperplaats Haven Urk, sitecode 5468
Parking Houtribslag, sitecode 4672
Camping ’t Oppertje, sitecode 49386

GPX-bestand

Download hier het gpx-bestand van de route. Meer informatie over het downloaden van gpx-bestanden staat hier

Dit artikel verscheen in een andere vorm in Kampeerauto 4-2019.