Veelzijdig Sachsen-Anhalt

Door Marja van Kampen (tekst en foto's)

Na de Wende vertrokken veel Nederlandse agrariërs naar Sachsen-Anhalt, om daar weidser te kunnen boeren. Ons nichtje was toen een peutertje en 25 jaar later is zij de bruid. Voorafgaand aan de Hochzeit maken wij nog een toeristisch rondje door deze bewogen regio.

StolbergStolberg

Na een tussenstop in het Duitse Soest komen we aan in de laatmiddeleeuwse mijnwerkersnederzetting Stolberg. Eenmaal in de zuidelijke Harz is het heerlijk rijden, met veel hellingen en het doet lieflijk aan als we tussen twee beboste berghellingen een smalle kloof binnenrijden. Een kasteel torent er imposant bovenuit. Hier zetelde eeuwenlang het gravengeslacht  Zu Stolberg en hier is Juliana van Stolberg geboren, de moeder van Willem de Zwijger.

Rosstrappe

De volgende dag gaan we verder door de Harz naar Thale. Onze verwachtingen over de beroemde rotsformatie Rosstrappe zijn hooggespannen. Met de stoeltjeslift stijgen wij relaxed de 403 meter steile rots op en wandelen dan naar het uitkijkpunt. We volgen de tip om drie kilometer richting de Bodeketel te lopen, waar in de diepte het water kookt en schuimt en je langs de wanden en op rotsen klimmers ziet: ware waaghalzen. Op de tegenovergelegen Hexentanzplatz vieren heksen jaarlijks de Walpurgisnacht. De plek heet wat occult te zijn, maar is ook erg toeristisch. De natuur met rondom rotsformaties, oeroude bossen, bergweiden en versteende silhouetten van heksen is adembenemend mooi.

Halloren Kugeln

Aan het eind van de middag vertrekken wij naar Quedlinburg, een stadje met zo’n 1.600 vakwerkhuizen. De volgende dag laten wij de Harz achter ons en rijden naar de Hanzestad Halle, tot bloei gekomen door de zoutziederij. Bij de rivier de Saale ontdekken wij wat voormalige zoutwinningswerkplaatsen met een museum. Wij zoeken echter de lekkere Halloren Kugeln, een chocoladelekkernij, vernoemd naar de zoutwerkers, oftewel Halloren. De fabrikant is de oudste Schokoladenfabrik van Duitsland en de proeverij is tongstrelend. Later slenteren wij door het levendige centrum, waar de DDR-tijd z’n sporen heeft nagelaten. Daar ligt het middeleeuwse slot Moritzburg, nu een kunstgalerij.
Op de markt prijkt het standbeeld van barokcomponist Händel, met vlakbij zijn geboortehuis. Tegenover onze camperplaats ligt de burcht Giebichenstein, van oorsprong uit de negende eeuw. De Unterburg is nu een kunstacademie en de Oberburg een indrukwekkende grote ruïne, hoog boven de Saale.

Kunstwerk van deuren in Lutherstad Wittenberg

Luther

Wij kunnen natuurlijk niet aan Wittenberg voorbij, waar dit jaar de vijfhonderdste verjaardag van de reformatie groots herdacht wordt. Op 31 oktober 1517 spijkerde Maarten Luther zijn 95 stellingen op de deur van de slotkerk en wij willen die deur weleens zien. Een replica, want de originele is verbrand. En hij valt wat tegen. We bezoeken ook de Slotkerk en het Lutherhuis en daarna rijden we naar Wörlitz, waar we de volgende ochtend het Tuinenrijk Wörlitz willen bewonderen, aangelegd door vorst Leopold III Friedrich Franz von Anhalt-Dessau (1740-1817). Hij was aanhanger van de verlichting en heeft dit tot uiting gebracht in zijn tuinenrijk. We vragen ons af of het ervan af te zien is. Het lijkt op een groot openluchtmuseum van architectuur, van de klassieke tot de nieuwe tijd en na zes kilometer drentelen blazen wij uit op een terras bij een van de paleisjes.

Oranje

We besluiten slot Oranienbaum de volgende dag te bezoeken. Het slot werd in de zeventiende eeuw op initiatief van Henriëtte Catharina van Oranje-Nassau ontworpen, door haar landgenoot bouwheer Cornelis Ryckewaert. De unieke Engels-Chinese tuin en de 176 meter lange Oranjerie zijn echt bijzonder. Midden op het Marktplein staat als eyecatcher de boom met de negen appeltjes van Oranje, wat staat voor haar kindertal. Na al die popperigheid is het tijd voor naar het nabijgelegen museum Ferropolis in Gräfenhainichen. Eens was hier het buurtschap Zschiesewitsch, maar dat is nu met afgravingen opgeslokt voor de bruinkoolwinning. Wat rest is een omvangrijke kuil met water: de Gremminer See.

Ferropolis

Ferropolis

Op een schiereiland ligt Ferropolis, een openluchtmuseum met die allesverslindende dagmijnbouw als thema. Uiteraard met oude, logge baggermachines en daartussen een reusachtig openluchtpodium. In een van de gebouwen bezoeken wij een expositie over de dagbouw en gepassioneerde oud-mijnwerkers geven graag uitleg. Grof werk, concluderen wij, nippend aan een glas bier in het pas geopende café Osteria. We overnachten op de fijne camperplaats in Oranienbaum.

Bauhaus

Dessau slaan wij zeker niet over, bekend om het beroemde Bauhausconcept. Het bijzondere is dat de meeste Bauhausmeubelstukken en -gebouwen ook na negentig jaar nog hartstikke modern ogen. De oprichter architect Walter Gropius wilde de scheiding tussen kunst en ambacht vervagen door kunstenaars, handwerkers en industrie samen te laten werken. Hij begon in Weimar om na wat gekissebis in Dessau door te starten. Zijn Bauhausschool is nu gedeeltelijk museum en de rondleiding daar is enthousiasmerend. De invloed van Bauhaus werkt tot op heden door. De Van Nellefabrieken in Rotterdam zijn ook gebouwd volgens Bauhausprincipes, net als de voormalige Junkersfabrieken in Dessau, bekend van de bommenwerpers. Nu is het Technikmuseum Hugo Junkers er gevestigd en wij wippen even binnen vanwege de bouwwijze.

Halve bollen in Magdeburg

Magdeburger halve bollen

Magdeburg is niet alleen de hoofdstad van Sachsen-Anhalt, maar ook de stad van de Magdeburger halve bollen. Een bezoek aan het Natuurkundemuseum hoort er dus bij. Natuurlijk fotografeer ik daar die twee maffe halve bollen die het vacuümeffect uitdrukken en luister ik geduldig naar de uitleg van manlief, die zeer geïnteresseerd is in natuurkunde. Ook bezoeken we Kloster Unser Lieben Frauen van 1129, waar geschiedenis en moderne kunst samenvloeien. Direct ernaast staat de imposante dom van 1363, die bijna tot de hemel reikt en redelijk gespaard is tijdens de Tweede Wereldoorlog.Wat we ook niet willen missen, is Die Grüne Zitadelle, het kleurrijke en verwarrende ontwerp van een gebouw van de Oostenrijkse architect Hundertwasser.

Wij verlaten de fijne camperplaats aan de Elbe om ons tochtje de volgende dag af te ronden in Halberstadt in de noordelijke Harz. Meer dan 80 procent van de historische gebouwen werd bij luchtaanvallen verwoest en pas na de Wende werd de binnenstad uitvoerig gerestaureerd. Je waant je er eeuwen terug in de tijd, bijna romantisch.

Camperplaats Dessau

Camperplaatsen

Camperplaats Stolberg, sitecode 19000
Camperplaats Quedlinburg, sitecode 3858
Camperplaats Halle Saale, sitecode 12807
Camperplaats Wörlitz, sitecode 3857
Camperplaats Oranienbaum, sitecode 22711
Camperplaats Dessau, sitecode 18370
Camperplaats Magdeburg, sitecode 5328
Camperplaats Halberstedt, sitecode 18947

Gpx-bestanden

Download hier de gpx-bestanden van deze route.

Meer informatie over het downloaden van gpx-bestanden staat hier.