Geen wolf te bekennen

Rob en

Berichten over de toename van het aantal wolven in de Gelderse Vallei en op de  Hoge Veluwe zijn voor ons geen reden om die prachtige natuurgebieden te mijden. Dus trekken we eropuit om cultuur te snuiven in een museum, het traject van een ei te volgen in Barneveld, onze gedachten te laten gaan op de Grebbeberg en te  genieten van wat deze vallei nog meer te bieden heeft.

Pluimvee in Barneveld

De Gelderse Vallei staat onder meer bekend om z’n pluimvee. Om daar meer over te weten te komen gaan we naar het Nederlands Pluimveemuseum in Barneveld. In de natuur broedt een kip haar eigen eieren uit door er op te gaan zitten en ze warm te houden. De Egyptenaren bedachten een broedmachine in de vorm van een tonnetje gevuld met verse en dus warme paardenmest. Hiermee begint de rondleiding door het immense museum waarin we alles te weten komen over de kip en het ei. Nou ja, bijna alles, want ook hier weet men niet wat er het eerste was: de kip of het ei. Maar interessant is het wel en zeker een bezoek waard.

Middelpunt van Nederland

Op de Goudsberg bevindt zich het middelpunt van Nederland dat door een grote zwerfkei wordt gemarkeerd. Al fietsend kom je her en der kiekkasten tegen met informatie over de geschiedenis van dit gebied. In het Celtic Field staat een nagebouwde boerderij uit de IJzertijd met ernaast een voedselopslagplaats, in het Uilenbos ligt een Tijdlijntrap.

Wageningen

In Wageningen staan we stil bij het beroemde Hotel de Wereld waar prins Bernhard aanwezig was bij de ondertekening van de capitulatie van de Duitsers, wat het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende.

Tegelmuseum Otterlo

In Otterlo staat het Nederlands Tegelmuseum waar kleurrijke tegeltableaus en hedendaagse keramiek ten toon wordt gesteld. Ontdek hier de tegelcollectie van Helene Kröller-Müller en het bijzondere keramische tegelkunstwerk uit het zomerverblijf Porto Ercole van Koningin Juliana.

Historie op de Grebbeberg

Op de Grebbeberg bezoeken we het infocentrum op het Ereveld van de gesneuvelde militairen en laten we de verhalen uit de eerste oorlogsjaren op ons inwerken.

Kasteel Doorwerth

Als we het Middeleeuwse kasteel Doorwerth bezocht hebben moeten we op de terugweg naar de camping wel een aardig klimmetje overwinnen. Maar het was de moeite waard. Het stoere kasteel lag vroeger op een strategische plek. Van hieruit overzag men de rivier de Neder-Rijn, een belangrijke verkeersader van ons land.

In 'Rondje Zwerven' in het magazine Kampeerauto 2-2024 lees je meer over de Gelderse Vallei / Hoge Veluwe. 

Gpx-routebestanden

RZ Gelderse vallei deel 1
RZ Gelderse vallei deel 2
RZ Gelderse vallei deel 3

Meer informatie over het downloaden van gpx-bestanden staat hier.

Overnachten

Camperplaats De Groene Hoek, Lunteren 92088
Parking Rijnhaven, Wageningen 43661
SVR-camping De Boersberg, Doorwerth 98665
Minicamping Nieuw Beekdal, Otterlo 91926

De sitecodes verwijzen naar locaties op Campercontact.com.