De Zilvervloot maakt de balans op


- Door Rik en Nienke (tekst en foto's)

Rik en Nienke (beiden 27) zijn allebei afgestudeerd in de eerste helft van 2017. Ze leven en reizen momenteel fulltime in hun zelfverbouwde camperbus, met een budget van 1000 euro per maand. In een serie blogs schrijven ze over het leven in hun bus: de Zilvervloot.  

Elke dag houden we onze uitgaven bij met de app Wander Wallet om een goed beeld te krijgen hoeveel het reizen eigenlijk kost. Ook doen we dit om de (toekomstige) campereigenaren te informeren en te motiveren. We hopen hiermee dat de 'twijfelaar' ook zijn camper inpakt en vertrekt! Reizen met een camper is namelijk zo duur als je het zelf maakt. Wij leven gemiddeld van 35 euro per dag met twee personen, exclusief vaste lasten. In de cirkeldiagram zie je een overzicht van onze uitgaven van de afgelopen 5 maanden waarin we reisden. Daarin hebben we ook de uitgaven voor Italië meegenomen, maar daarover in de volgende blog meer... In dit blog behandelen we de hoofdcategorieën van onze uitgaven: transport, voedsel, overnachtingen, entertainment en overig.

Transport

De categorie transport is niet de grootste post maar wel de post waar het meest op te bezuinigen is. Deze categorie bevat de brandstof-, tol-, veerboot- en vignetkosten.
Hoeveel je rijdt en welk(e) land(en) je wilt bezoeken, bepaalt de omvang van deze kostenpost. Zo heeft de keuze om naar Sicilië te gaan ons bijvoorbeeld 96 euro voor de overtocht gekost. Als we dichterbij Nederland waren gebleven en minder kilometers hadden gemaakt, waren we een stuk minder kwijt geweest aan deze categorie.

Voedsel

Dit is onze grootste uitgavenpost. Onder de categorie 'voedsel' valt ook het uiteten gaan, lunchen, koffie en biertjes buiten de deur. Het komt ongeveer neer op 40 euro per persoon per week aan boodschappen. Boodschappen in Griekenland en Italië waren relatief duur, waardoor deze kostenpost ook hoger uitvalt. Wij eten weinig tot geen vlees, maar houden wel van een biertje of een wijntje. In Griekenland gingen we regelmatig naar een café voor wifi en stroom. Tegelijk bespaarden we daarmee op onnodige campingkosten.

Overnachtingen

Hieronder valt: camping, camperplaats, appartement en hotel. In Roemenië hebben we een keer een appartement geboekt, omdat een camping of camperplaats toen niet voorhanden was. Het hotel hebben we in Italië geboekt om onze verloving te vieren.

Entertainment

Onder deze categorie vallen betaalde uitstapjes en bijbehorende parkeer- en OV-kosten. Zoals we in een eerdere blog aangegeven hebben proberen we zoveel mogelijk bezienswaardigheden te bezoeken op gratis bezoekuren. Onze studentenkaarten helpen ook om deze categorie zo laag mogelijk te houden. We betalen bijna nooit parkeergeld, maar gebruiken vaak onze fietsen om ons in steden te verplaatsen.

Overig

De grootste uitgave in deze categorie is huisraad, waaronder alle benodigdheden voor in de camper horen. Daarnaast vallen hieronder uitgaven zoals gas, was en souvenirs. Na 5 maanden, 13 landen, 12.700 km en de dagelijkse administratie hebben we een mooi overzicht kunnen maken van onze uitgaven. Mocht je ook veel van Europa willen zien en weinig luxe nodig hebben, maar wel van lekker eten en een wijntje houden, dan zou dit ook jouw kostenplaatje kunnen worden! We zijn erg benieuwd welke keuzes jij maakt om te besparen.

Stay tuned: in het volgende blog is de Zilvervloot aan het overwinteren in Italië.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Reisverhalen met de tags: De zilvervloot, camperbus.

Reacties


@Irma: leuk, zeker doen! Sla vooral Oost Europa en Griekenland niet over! Voor meer vragen kunt u mailen naar nissanzilvervloot@gmail.com

@Wout: onze studentenpas is in het jaar van studeren geldig, dus heel 2017. Onze blogs lopen niet synchroon met de reis.

@John: dat was onze bedoeling!

@(annoniem): mooie reis hebben jullie gemaakt! € 1000,- per maand is goed te doen, we proberen het ook niet met minder te doen. Zeker in goedkope landen als Marokko moet een kleiner budget prima haalbaar zijn.

@Michel & Ellen: echt een leuke bus inderdaad. Het is een Nissan Trade 100 3.0TDI uit 1999. Van bumper tot bumper is deze bus ca. 5,20m lang en 2,65m hoog. Foto's van de binnenkant staan ook in de vorige blogs. Voor meer info kunt u ook mailen naar nissanzilvervloot@gmail.com.
Interesse in de bus?

@Willen & Greet: leuk dat jullie op deze manier leven. We kunnen het heel goed voorstellen dat dit helemaal het einde is voor jullie! Geniet ervan!

@Anneke & Jan: Dankjulliewel! Prachtig plekje! Achterruit weer heel? Nee, de was hangt hier in Leonidio, Griekenland.
Nog gefeliciteerd met jullie verloving.Jammer dat we jullie in Spanje misgelopen hebben.Wij stonden op La Volta in Peniscola,tot 25 januari.Hangt de was buiten op de plek waar we elkaar ontmoet hebben?.Goede reis verder.Gr Anneke en Jan Meijer
Wij ( Greet 68 en Willem 69 )reizen al 6 jaar met onze VW transporter t4 altijd low budget.
Er zijn zoveel plaatsen waar je ‘ wild’ kunt camperen. Af en toe zoeken we een camping om te douchen en evt de was te doen.
Net als bij jullie bestaan onze kosten voor 40 % uit brandstof en entrees.
Voor ons is deze manier van reizen helemaal het einde
Erg leuk busje zo te zien, prima formaat. Wat is het voor een busje, merk, lengte, bouwjaar. Ben benieuwd. Zijn er ook foto's van binnen- en buitenkant?
Michel Backus
Wij zijn de afgelopen winter 6 maanden weg geweest.
We zijn in Spanje, Portugal en Marokko geweest
Het aantal kilometers 12.000.
In totaal hebben wij iets meer dan 5.000 euro uitgegeven.
Vrijwel elke dag pakken wij een terrasje en zijn regelmatig uit eten geweest. In Marokko hebben wij het een en ander aan de camper laten doen.
In Spanje hebben wij 2 wkn. op een camping gestaan en dat hakt er behoorlijk in.
Dit kan belangrijk zijn voor beginnende camperaars.
Prachtig om jullie te volgen, alleen jammer dat jullie beide (hoogopgeleid) na het afstuderen "misbruik" maken van je studentenpas om de kosten zo laag mogelijk te houden.
Dus zijn de kosten niet helemaal reëel, je zal dus voor entree en dergelijke een groter bedrag moeten neertellen.
Mooie tips. Volgend jaar wil samen met mijn hond een lange trip maken. Krijg zo een mooi overzicht. Als je nog tips hebt? Graag. groetjes
@edwin dankjewel. Het is aangepast.
Wander Wallet in de Appstore. Spatie ertussen.
Prachtige verhalen en nuttige tips. Hoe kan ik de wanderwallet app downloaden ?
Pieter van Dee