De Zilvervloot maakt de balans op

Door Rik en Nienke (tekst en foto's)

Rik en Nienke (beiden 27) zijn allebei afgestudeerd in de eerste helft van 2017. Ze leven en reizen momenteel fulltime in hun zelfverbouwde camperbus, met een budget van 1000 euro per maand. In een serie blogs schrijven ze over het leven in hun bus: de Zilvervloot.  

Elke dag houden we onze uitgaven bij met de app Wander Wallet om een goed beeld te krijgen hoeveel het reizen eigenlijk kost. Ook doen we dit om de (toekomstige) campereigenaren te informeren en te motiveren. We hopen hiermee dat de 'twijfelaar' ook zijn camper inpakt en vertrekt! Reizen met een camper is namelijk zo duur als je het zelf maakt. Wij leven gemiddeld van 35 euro per dag met twee personen, exclusief vaste lasten. In de cirkeldiagram zie je een overzicht van onze uitgaven van de afgelopen 5 maanden waarin we reisden. Daarin hebben we ook de uitgaven voor Italië meegenomen, maar daarover in de volgende blog meer... In dit blog behandelen we de hoofdcategorieën van onze uitgaven: transport, voedsel, overnachtingen, entertainment en overig.

Transport

De categorie transport is niet de grootste post maar wel de post waar het meest op te bezuinigen is. Deze categorie bevat de brandstof-, tol-, veerboot- en vignetkosten.
Hoeveel je rijdt en welk(e) land(en) je wilt bezoeken, bepaalt de omvang van deze kostenpost. Zo heeft de keuze om naar Sicilië te gaan ons bijvoorbeeld 96 euro voor de overtocht gekost. Als we dichterbij Nederland waren gebleven en minder kilometers hadden gemaakt, waren we een stuk minder kwijt geweest aan deze categorie.

Voedsel

Dit is onze grootste uitgavenpost. Onder de categorie 'voedsel' valt ook het uiteten gaan, lunchen, koffie en biertjes buiten de deur. Het komt ongeveer neer op 40 euro per persoon per week aan boodschappen. Boodschappen in Griekenland en Italië waren relatief duur, waardoor deze kostenpost ook hoger uitvalt. Wij eten weinig tot geen vlees, maar houden wel van een biertje of een wijntje. In Griekenland gingen we regelmatig naar een café voor wifi en stroom. Tegelijk bespaarden we daarmee op onnodige campingkosten.

Overnachtingen

Hieronder valt: camping, camperplaats, appartement en hotel. In Roemenië hebben we een keer een appartement geboekt, omdat een camping of camperplaats toen niet voorhanden was. Het hotel hebben we in Italië geboekt om onze verloving te vieren.

Entertainment

Onder deze categorie vallen betaalde uitstapjes en bijbehorende parkeer- en OV-kosten. Zoals we in een eerdere blog aangegeven hebben proberen we zoveel mogelijk bezienswaardigheden te bezoeken op gratis bezoekuren. Onze studentenkaarten helpen ook om deze categorie zo laag mogelijk te houden. We betalen bijna nooit parkeergeld, maar gebruiken vaak onze fietsen om ons in steden te verplaatsen.

Overig

De grootste uitgave in deze categorie is huisraad, waaronder alle benodigdheden voor in de camper horen. Daarnaast vallen hieronder uitgaven zoals gas, was en souvenirs. Na 5 maanden, 13 landen, 12.700 km en de dagelijkse administratie hebben we een mooi overzicht kunnen maken van onze uitgaven. Mocht je ook veel van Europa willen zien en weinig luxe nodig hebben, maar wel van lekker eten en een wijntje houden, dan zou dit ook jouw kostenplaatje kunnen worden! We zijn erg benieuwd welke keuzes jij maakt om te besparen.

Stay tuned: in het volgende blog is de Zilvervloot aan het overwinteren in Italië.