De Zilvervloot - Een ander Europa

Door Rik en Nienke (tekst en foto's)

Rik en Nienke (beiden 27) zijn allebei afgestudeerd in de eerste helft van 2017. Ze leven en reizen momenteel fulltime in hun zelfverbouwde camperbus, met een budget van 1000 euro per maand. In een serie blogs schrijven ze over het leven in hun bus: de zilvervloot. 

Voor het eerst tijdens onze reis zien we de zee. Aan de kust is de gezelligheid op de Griekse terrasjes goed hoorbaar. We kuieren wat over het strand en voeden ons met de nieuwe indrukken. We kunnen wel wennen aan het gepraat, gelach en het geluid van de branding. Op onze weg terug naar de camper, al lopend door de brandende zon, stopt er een auto. De bestuurder vraagt of we een lift willen. Ze zet ons af bij de gratis camperplaats van Thessaloniki: een camperwinkel waarvan de eigenaar zijn terrein openstelt voor reizigers. De Grieken verblijden en verwelkomen ons met hun enorme vriendelijkheid.

Foto 2 Afwas Griekenland

Creatief koken op gas

We hebben tegelijk ook een taak in ons gastland: gas zoeken. Onze gasfles is inmiddels al een dikke week leeg, wat betekent dat we onze koelkast niet kunnen gebruiken. Koken kunnen we gelukkig nog op de kleinere mobiele Campingaz pitjes. Door het gebrek aan gas moeten we creatief zijn. We koken daarom voornamelijk eenpansgerechten (alle tips voor lekkere gerechten zijn welkom). Dit bespaart natuurlijk gas en een hoop afwas. Gelukkig slagen we er vrij snel in om de gasfles weer gevuld te krijgen.

Prachtige natuur en hoge bergen

We besluiten eerst door Macedonië en Albanië te reizen voordat we verder afzakken in Griekenland. We worden hier verrast door prachtige natuur en hoge bergen. We maken een mooie hike door Nationaal Park Galicica, waarvoor we onverwachts een paar euro entree moeten betalen. De prachtige uitzichten vanaf de top van de berg zijn echter iedere euro waard. Eenmaal over de grens met Albanië belanden we in een andere wereld. Net als in Macedonië eindigt het kampeerseizoen hier in oktober en camperplaatsen zijn er nauwelijks. We combineren daarom af en toe een diner met een overnachting, want uiteten gaan is hier goedkoop. Ook de bezienswaardigheden in deze landen zijn bijna gratis. Wij hebben het geluk dat onze studentenkaarten nog geldig zijn waardoor we veel korting krijgen op toegangskaartjes. Goed onderhouden musea en archeologische plaatsen kosten nog minder dan een euro per persoon en we kunnen er vaak ook overnachten. Ook zonder studentenkaart kan je flink besparen op musea en dergelijke. Deze zijn in veel landen in het weekend of op maandag namelijk gratis. Check vantevoren dus altijd even de website.

Thuiskomen

Na een uitgebreide controle bij de grens rijden we Griekenland weer binnen. Eenmaal terug voelt het een beetje als thuiskomen. Ondanks de weinige andere campers die we tegenkomen hebben we wel een nieuwe vriend gemaakt: de LIDL. Boodschappen doen we vooral bij deze supermarkt. Het etiket bevat meerdere talen en het is relatief goedkoop.

Voedsel is namelijk onze grootste kostenpost. In de volgende blog zullen we uitgebreid ingaan op onze uitgaven gebaseerd op 5 maanden reizen met een camper door Europa. We hebben alle uitgaven gecategoriseerd waardoor we precies kunnen laten zien waar ons geld iedere maand naartoe gaat. Fijn om te weten als je zelf nog een keer een lange reis wilt maken met de camper!