De bureaucratie van vanlife. Alles wat je moet weten over wonen in een camper

Bernadet Heimans

Wonen in je camper en fulltime reizen; het is een langgekoesterde droom van velen. Maar voor je de vrijheid tegemoet kunt rijden is er nog wel het een en ander waar je rekening mee dient te houden. Want wonen in een camper is nog niet zo vanzelfsprekend in ons aan regels onderhevige kikkerlandje. Tijd om de papierwinkel eens nauwkeurig te bekijken.

Wonen in een camper wordt je niet gemakkelijk gemaakt. Maar niet onmogelijk! Wij doen het al jaren.

Voor we van start gaan wel meteen even een disclaimer. Ik ben namelijk slechts een reiziger die door schade en schande wijzer is geworden en zo dien je onderstaand advies ook te interpreteren. Raadpleeg altijd een professional over jouw persoonlijke situatie. Want feit is dat wonen in een camper een complex vraagstuk met verschillende antwoordmogelijkheden is.

Want mag het überhaupt wel, wonen in een camper?

Het theoretische en praktische antwoord op deze vraag lijken enigszins van elkaar te verschillen. Want ja, het is toegestaan om in een camper te wonen. In de wet staat nergens beschreven dat het niet mag. Dat gezegd hebbende wijst de praktijk uit dat het erg ingewikkeld is. Om als ingezetene van Nederland te worden beschouwd, ben je namelijk verplicht om een adres op te geven. Je hebt nu de keuze uit een woonadres of een briefadres. Twee geaccepteerde opties, maar je Fiat Ducato 2.0 MultiJet uit 2013 die elke dag ergens anders staat is vooralsnog geen geaccepteerde adresvorm. Dus ja, je mag in een camper wonen. Maar nee, je kunt niet daadwerkelijk in een camper wonen. Als je grootste plannen hebt om langdurig te gaan reizen dan zul je dus een beetje creatief moeten worden.

Adres van je moeder

De ‘gemakkelijkste’ optie is om ingeschreven te blijven staan in je eigen woning. Maar niet iedereen is natuurlijk in het bezit van een eigen woning of misschien heb je juist besloten om die stapel stenen van de hand te doen in ruil voor (financiële) vrijheid. In dat geval ben je waarschijnlijk al tot de conclusie gekomen dat je nu 2 opties hebt: je schrijft je in op het adres van iemand anders of je vraagt een briefadres aan. Aan beide zitten noemenswaardige voor- en nadelen. Te beginnen met dat inschrijven op het adres van je moeder eigenlijk niet mag. Want officieel moet je wonen op het adres waar je staat ingeschreven. Dus aan wat een aantrekkelijke oplossing lijkt, kunnen wel vervelende consequenties hangen.

Briefadres

Indien je de risico’s liever niet bij je moeder over de schutting gooit, kun je een briefadres overwegen. Dit betekent dat je, met toestemming van de eigenaar, tijdelijk gebruik mag maken van een adres voor het ontvangen van post. Je staat dan dus ingeschreven op het adres, maar de overheid weet dat je er niet echt woont. Dit komt redelijk dicht bij de waarheid dus ideaal, zou je denken. However, een briefadres wordt echter vaak maar voor een jaar goedgekeurd en er zitten wat haken en ogen aan. Zo accepteert bijvoorbeeld niet elke verzekeraar een briefadres en.

Na 8 maanden móét je je uitschrijven

Zelfs als je een woon- of een briefadres hebt bemachtigd, is het bureaucratische vraagstuk van langdurig reizen helaas nog niet opgelost. Want het wordt nog iets complexer. Uiteraard. Waar je namelijk óók nog rekening mee dient te houden is dat, wanneer je meer dan 8 van de 12 maanden buiten Nederland verblijft, je verplicht bent om je uit te schrijven uit je gemeente. Dit geldt voor zowel een woon- als een briefadres. Je behoudt dan wel je Nederlandse paspoort, maar je bent niet langer een Nederlands ingezetene. En voordat je nu denkt ‘nou prima, daar zit ik niet mee’, daar zitten nogal wat gevolgen aan. Want zonder inschrijving dus geen ingezetene en zonder ingezetene geen voertuig op je naam, geen verzekeringen, geen bankrekening, geen toeslagen én geen KVK-inschrijving. En, just like that, dondert je hele digitale nomade pakhuis in elkaar. Niet echt een aantrekkelijke route dus.

En nu dan?

Wat een gedoe hé, I know. Je wilde juist in een bus gaan wonen omdat je mínder gedoe wilde. Je zult dus een beetje creatief moeten worden om door de mazen van de wet te navigeren. Want jij en ik weten allebei dat er aardig wat fulltime reizigers zijn die het toch voor elkaar hebben gekregen. Mijn advies? Hou het zo legaal mogelijk, verdiep je in de consequenties van beslissingen en neem áltijd contact op met je verzekeraar over mogelijke gevolgen. Wees je bewust van de risico’s en maak een weloverwogen keuze.