Handige camperhacks voor onderweg

Door Carlijn Assink (tekst en foto's)

Carlijn Assink (29 jaar) is momenteel bezig met een nieuw avontuur. Ze onderzoekt of het fulltime camperleven iets voor haar is. Haar camper, Harrie: een Volkswagen T3, is er eentje die om de haverklap een mankement heeft. Maar goed, dat maakt het allemaal extra avontuurlijk.

Omdat ik nu al een tijdje in een camper leef, ben ik handiger geworden in het bedenken van slimmigheidjes en oplossingen voor alledaagse problemen. De ruimte waarin je leeft is kleiner en heeft  natuurlijk minder gemakken dan een huis, daarom moet je soms inventief zijn. Hieronder deel ik wat hacks die ik gaandeweg heb bedacht.

Opbergruimte

Omdat ik een hoog dak heb, heb ik genoeg opslagplaats voor mijn spullen. Ik heb grote draadstalen bakken bij de Ikea gekocht, waar ik kleding en lakens in kan doen. Ik heb een prullenbakje aan de rugleuning van mijn stoel gemaakt. Dat scheelt weer ruimte en je kan er makkelijk bij. Platte schoenen kunnen aan de achterkant van de andere stoel in een stoel-organizer. Die zijn overal wel te koop.

Douchen

In mijn oude Volkswagen T3 heb ik geen douche of wc. Nou is een wc overal wel te vinden. Onderweg op tankstations of bij een stad in de bieb of openbare wc’s in het park. Maar een douche vinden is vaak wat lastiger. Je kan natuurlijk af en toe op een camping gaan staan om te douchen, maar ik vind het toch leuker om wild te kamperen.

Sommige camperplaatsen die ik vind via Campercontact hebben wel douches. Hier mag je gratis of tegen een kleine betaling gebruik van maken. Onderweg kan je ook douchen bij grote tankstations, net zoals vrachtwagenchauffeurs doen. Dit zijn vaak prima douches voor twee á drie euro. Andere oplossing? Het zwembad of een sportschool! Kun je een uurtje sporten en daarna lekker douchen. Twee vliegen in één klap.

Kleren wassen

Ander dingetje: schone kleren. Nou heb ik genoeg kleren in de bus gepropt om twee maanden zonder wassen door te kunnen, maar soms wil je toch even je beddengoed wassen. In Frankrijk zitten bij sommige grote supermarkten een 24/7 wasserette. Dan staan er buiten wasmachines die je kan gebruiken. In de meeste steden zitten natuurlijk ook wasserettes.

Voor kleine wasjes kun je een handwas doen. Zelf heb ik van een goede vriendin een klein draagbaar wasmachientje gekregen. Online zijn heel veel verschillende te koop, handig voor kleine wasjes. Drogen kan natuurlijk buiten aan een lijntje. Het wasmiddel maak ik zelf van Aleppo Zeepvlokken. Goedkoop en je hebt er maar weinig van nodig.

Wasje Aan De Bus

Vliegengordijn

Onderweg bedacht ik deze hack. In de herfst en winter misschien iets minder relevant, maar om in de zomer vliegen buiten te houden, kan je makkelijk en goedkoop zelf een vliegengordijn op maat maken. Ik heb een kleine naaimachine mee, zodat ik onderweg zelf dingen kan fixen.

Ik heb bij de Ikea witte gaasgordijnen gekocht en op de maat geknipt van mijn schuifdeur. De onderkant heb ik weer gestikt en daarna verzwaard met kiezelstenen, zodat het gordijn goed blijft hangen (Ik heb alleen iets te zware stenen gebruikt, hele kleine steentjes zijn goed genoeg). Even ophangen en voilà, een zelfgemaakt vliegengordijn!

Waterpas staan

Als je op een ongelijk stuk grond staat, hebben de meeste ervaren camperaars blokken in hun camper liggen om de camper recht te zetten. Nou heb ik dat uiteraard niet meegenomen, maar vaak is er op de plek zelf wel wat te vinden om de bus recht te zetten.

Zoals hier op dit ongelijke veld in de Vogezen, lagen er veel blokken hout. Een fanatieke buurman wilde wel even meehelpen en nam zijn waterpas mee. Na wat meten was het genoeg om alleen het voorwiel te ondersteunen met wat hout. Kan bijvoorbeeld ook met een grote, platte steen. Of neem toch zelf blokken mee.

Warmte

Om de kou buiten te houden is, in zo’n oude camper vol tochtgaten, toch lastig. Voor vertrek heb ik de binnenkant beter geïsoleerd met X-treme isolatiemateriaal. Helaas kon ik maar één zijkant van de bus doen, omdat aan de andere kant een keukentje is ingebouwd.

Ik heb rode wollen gordijntjes, als ik die sluit, helpt dat meteen tegen de kou. Verder heb ik een kleine straalkachel die op de ecostand op de accu kan draaien. En, ik heb onderweg raamisolatie gekocht, die ik met wat improvisatie moet vastmaken (lees: wasknijpers). Als ik terug ben moet ik beter passende isolatie kopen. Maar voor nu werkt dit prima.

Als je mijn avonturen ook wil volgen op instagram kan dat via @Carlitsjen. Tot snel!