Vanlife en werk. Zo hou je je wielen draaiende

Bernadet Heimans

In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn wij vanlifers niet allemaal geboren met geld of loterijwinnaars. Als je de ambitie hebt om langdurig te reizen zul je at some point dus na moeten gaan denken over hoe je wielen draaiende te houden (tenzij je wél de loterij hebt gewonnen, in dat geval: good for you!). Ik ben zelf bijvoorbeeld zzp’er geworden en heb over tijd een digitale carrière voor mezelf op kunnen bouwen. Maar er zijn meerdere wegen richting duurzaam vanlifeschap. Laten we de mogelijkheden eens bekijken.

Digitale nomade

Vanlifer en digitale nomade; deze woorden betekenen tegenwoordig bijna hetzelfde. Want al reizend je geld verdienen vanuit je bus, dat is voor veel reizigers op wielen toch wel de ultieme combinatie. Waar de nomaden vroeger rondtrokken op zoek naar voedsel en veiligheid, zoeken de moderne nomaden naar een werkend internetsignaal.

Afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent, laten veel functies zich goed vertalen naar een nomadische variant. Dierenarts of verloskundige is natuurlijk net wat lastiger maar er zijn veel banen te vinden die locatie- en tijdonafhankelijk uitgevoerd kunnen worden. Denk van tevoren goed na over hoe je de combinatie van reizen en werken voor je ziet en wat haalbaar voor je is. De stabiliteit van loondienst is natuurlijk prettig, maar vaste werktijden kunnen stressvol zijn in een constant veranderende omgeving. Ga eens in gesprek met je leidinggevende over de mogelijkheden. Niet elke werkgever zal de afstand kunnen waarderen, dus veel reizigers kiezen er uiteindelijk voor om een eigen onderneming te starten. Op die manier kun je zelf je arbeidsvoorwaarden bepalen. Want zelf bepalen, daar houden vanlifers over het algemeen wel van.

Maar hoe kom je nou aan die digitale functies? Netwerken, een beetje flexibiliteit en weten waar je moet zoeken goes a long way. Een aantal van mijn favoriete websites zijn bijvoorbeeld Indeed, We work remotely, Working Nomads en Hired.

Seizoenswerk

Druiven plukken in Italië, ski-instructeur in Oostenrijk, horecamedewerker in Spanje. Als je openstaat voor allerhande klusjes, kan seizoenswerk een geweldige manier zijn om wat zakcentjes te verdienen. Ik trof al menig vanlifer die bijvoorbeeld in de winter op de pistes werkt om de overige maanden het beste vrije leven te leven.

De beloning die er tegenover staat is vaak enigszins afhankelijk van de werkgever en de branche waarin je terechtkomt. Zo is het in de wintersportketens bijvoorbeeld gebruikelijk dat je kost en inwoning volledig vergoed worden en mag je als horecamedewerker de fooienpot onderling verdelen. Het uurloon is in beide gevallen dan relatief laag, maar onderaan de streep verdien je een leuk bedrag. En los van de monies is het natuurlijk een unieke ervaring. Je ontmoet nieuwe mensen, leert nieuwe skills en kunt vrijblijvend proeven aan banen die je eerder misschien nooit overwogen zou hebben. De beste manier om aan deze functies te komen is vaak via via. Dus gebruik de kracht van het internet en vraag seizoenswerkers die je voorgingen naar aanbevelingen. En kijk ook eens op:

My working holiday of Yobbers.

Vrijwilligerswerk

Voordat je meteen afhaakt op het woord ‘vrijwillig’, wacht even! Want ik snap dat je camper niet draait op altruïsme en filantropie. Dus dat 32 uur werken zonder een vergoeding niet voor iedere vanlifer in need of money is weggelegd. Maar ik wil deze vorm van werk toch even expliciet benoemen omdat er wel degelijk voordelen aan kleven.

Er zijn heel veel baantjes te vinden waar geen noemenswaardig salaris tegenover staat. Particulieren die hulp nodig hebben bij het bouwen van een schuur, het aanleggen van een boomgaard, het begeleiden van ritten te paard of het opzetten van een hele retraite. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is vrijwilligerswerk in te vinden. En the thing is: ook als je er niet direct geld voor krijgt, kan dit een slimme (en leuke) zet zijn. Zulke baantjes zijn namelijk een geweldige manier om de lokale bevolking te leren kennen en te integreren in een regio. En waar je ook bent ter wereld, als het over het vinden van werk gaat, geldt altijd het ‘ons-kent-onsprincipe’. Iemand kent dan weer iemand die nog op zoek was naar iemand. Dus als je de wens hebt om ergens langere tijd te verblijven, de mensen en de omgeving te leren kennen en je te oriënteren op baanmogelijkheden, kan vrijwilligerswerk juist een heel goede stap in die richting zijn. Think about it. Op Work away vind je een grote hoeveelheid aan wereldwijde vrijwilligersfuncties.

Buitenlandse banen

Is het werken achter een laptop niets voor jou en ga je liever met je handen aan de slag of langduriger werken op locatie? Dat kan natuurlijk ook. We bespraken de optie van seizoenswerk natuurlijk al, maar je kunt er ook voor kiezen om langer dan een enkel seizoen een baan in het buitenland te accepteren. Dit kan een ontzettend leuke manier van slow-travel zijn. En zoals eerder besproken, zijn seizoens- en vrijwilligerswerk een geweldige opstap naar dergelijke banen. Er is een grote variëteit aan buitenlandse banen te vinden. Van structureel werk in de horeca of klantenservice tot meer high profile functies als projectmanagement en consultancy. Het staat en valt wederom met wat je wilt. Op Yobbers en Anyworkanywhere vind je een grote hoeveelheid vacatures in het buitenland.