Camperkookstel: Pisto Andaluz in Spanje

Door Wijnand en Thysa (tekst, video en foto's)

Thysa en Wijnand reizen met hun camper James door Europa. Ze gaan op zoek naar de lekkerste plaatselijke gerechten en de allermooiste plekjes. In hun vlog nemen ze je mee op hun culinaire ontdekkingstocht en laten zien wat je op twee pitjes zoal kunt klaarmaken in de camper.

In deze eerste aflevering bezoeken zij een markt aan het strand van La Mamola aan de Spaanse  Costa Tropical en koken Pisto Andaluz met uitzicht over zee.



Recept “Pisto Andaluz” of ratatouille uit Andalusië


Dit gerecht heeft helemaal niets te maken met pesto, maar is een Spaanse variant van de beter bekende Franse ratatouille (maar dan met net wat meer olijfolie). Een lichte groenteschotel, ideaal voor een zomerse maaltijd of als bijgerecht naast vlees of vis. Wij hebben hier een geroosterd kippetje van de markt bij geserveerd.

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 2 groene paprikas
  • 1 rode paprika
  • 2 aubergines
  • 1 ui
  • 6 rijpe tomaten
  • 4 tenen knoflook (fijn gehakt)
  • 1 citroen
  • een takje rozemarijn
  • Zwarte peper
  • Zout
  • Extra virgin olijfolie

Om te vermijden dat ratatouille een vormeloze, slordige brij wordt, waarin alles naar elkaar gaat smaken, is het essentieel om alle ingrediënten apart te bakken. Het resultaat is een gerecht met een perfecte textuur en gebalanceerde smaak, waarbij elke groente zijn vorm en bite behoudt.

1. Begin met alle ingrediënten te wassen. Snij daarna alle groenten in stukjes van ongeveer dezelfde grootte.

2. Doe een flinke scheut olijfolie in een voorverwarmde grote pan. Braad hierin de courgette totdat de blokjes goudbruin zijn aan de buitenkant en zacht van binnen. Bestrooi met zout en haal de stukjes uit de pan met een schuimspaan.

3. Indien de pan niet genoeg olie meer heeft, voeg nog een scheutje toe. Zodra de olie weer op temperatuur kunnen de blokjes aubergine erin. Breng de aubergine op smaak met wat zout en gaar de blokjes tot ze goudbruin zijn en dezelfde structuur hebben als de courgettes. Haal vervolgens de blokjes aubergine uit de pan met een schuimspaan.

4. Voeg een scheutje olijfolie toe aan de pan, laat dit warm worden en braad nu de paprika en het uitje aan met wat zout. Verwijder ze met een schuimspaan als ze gaar zijn.

5. Doe de rozemarijn in de pan met de knoflook. Fruit dit aan, maar laat de knoflook niet te bruin worden. Doe vervolgens de blokjes tomaat erbij en een glaasje water. Laat dit samen een minuut of vijf pruttelen, totdat de tomaat zacht is, maar nog wel structuur heeft.

6. Doe als laatste alle overige ingrediënten bij de tomaat en laat alles nog 5 minuten pruttelen. Maak het gerecht af met een beetje verse peper en een scheutje citroensap om het een frisse smaak te geven.

Dit gerecht is geïnspireerd door het recept van Fiona Dunloop uit haar boek:
Andaluz, A food journey through Southern Spain.

Je kunt Wijnand en Thysa volgen op instagram en YouTube.