Laura & Rick - Ovengerechten voor in de camper

Rick (28) en Laura (29) leven dicht bij de natuur en willen haar daarom zo min mogelijk tot last zijn. Zodoende maken ze duurzame keuzes, zowel bij aanpassingen in hun camperbus als tijdens hun trips. Voor de NKC geven ze je iedere drie weken praktische tips. Deze keer delen ze hun favoriete ovengerechten voor in de camper. 

IMG 1156

Tijdens een campervakantie neem je natuurlijk geen oven mee, zou je denken. Tot nu! Want met de even compacte als gebruiksvriendelijke Omnia oven kun je in de camper op een laagdrempelige manier ovengerechten bereiden. Zelf zijn we inmiddels helemaal verzot op de Omnia omdat we nu altijd en overal onze favoriete ovengerechten kunnen maken. In deze blog vertellen wij je er op basis van onze ervaringen alles over en geven je natuurlijk een aantal camperrecepten waarvan ons (en hopelijk ook bij jou) het water in de mond loopt. ​

Wat je zoal kunt maken met de Omnia oven
Van vers afgebakken broodjes in de ochtend tot een lekkere taart voor bij de koffie. Of zelfs een quiche of heuse pizza in de avond. Zat je meer aan een goeie snack voor bij de borrel te denken? Dan maak je toch gewoon een nacho schotel klaar! Het fijne is dat je met de Omnia onderweg eigenlijk alles kunt bereiden wat je thuis ook graag maakt, alleen dan in kleinere porties in verband met het compacte karakter van de oven.

Hoe de Omnia oven werkt en jij hem gebruikt
De Omnia is een product uit Zweden en werkt volgens het principe van een gewone heteluchtoven. Dit is te danken aan de bakvorm, waarbij een gat in het midden dat naar boven doorloopt ervoor zorgt dat de temperatuur zicht ontwikkelt en de warmte in combinatie met de deksel behouden blijft. Op deze manier wordt de boven- en onderwarmte van een reguliere oven nagebootst.

Het gebruik van de Omnia oven is eigenlijk heel eenvoudig. Een kwestie van de bakvorm met de deksel erop op het vuur zetten, de temperatuur reguleren door het fornuis hoger of lager te draaien en vervolgens rustig wachten. Met het bijgeleverde roestvrijstalen onderstel bakt de onderkant van jouw gerecht niet snel aan. Hieronder geven wij jou graag nog wat aanvullende tips & tricks om tot de beste, en dus lekkerste, resultaten te komen.

Tips & tricks voor de beste resultaten

  • Schaf het bijpassende rooster aan. Wij gebruiken dit rooster wanneer we bijvoorbeeld Engelse havermout scones maken. Maar je kunt dan bijvoorbeeld ook pizza’s, broodjes of croissantjes (af)bakken in de oven. En geloof ons, dat wil je.
  • Koop ook de speciaal voor de Omnia oven gemaakte siliconen bakvormen (deze zit er dus niet standaar bij). Zo’n vorm zorgt er namelijk voor dat jij schoon kunt bakken in de oven zelf. De twee grote voordelen: het (cake)mengsel komt gemakkelijker uit de vorm én, niet geheel onbelangrijk, je hebt een stuk minder afwaswerk.
  • Wanneer je een cake of ander baksel mooi gaar wilt krijgen is een thermometer welkom. De Omnia oven is hier niet standaard van voorzien en dus monitoren wij de temperatuur met behulp van onze eigen braadthermometer en een zelf geboord gat in de deksel. Je kunt er zelfs voor kiezen om deze met brandbestendige lijm permanent vast te maken.

Onze 3 favoriete ovengerechten
Op Facebook zijn er meerdere groepen waarbij je recepten en gerechten met anderen uit kunt wisselen. Daar is dus een heleboel inspiratie te vinden maar wij geven je hieronder zoals beloofd alvast drie van onze lievelingsgerechten uit de Omnia oven.

Engelse havermout scones met slagroom en jam
Op zondagochtend maken wij altijd heerlijke havermout scones klaar in de Omnia oven. Voor dit gerecht heb je het eerdergenoemde rooster nodig. Maar je kunt ook de speciale cakes bakvorm erbij halen. Zo maak je scones die precies op maat zijn. Voeg nog wat zelfgemaakte slagroom en jam toe en je hebt heerlijk gezonde Engelse scones.

Klik hier voor het het recept van deze Engelse havermout scones.

 

Nacho schotel
Eerlijk is (h)eerlijk: dit is toch wel onze guilty plesure. En dus genieten wij af en toe van een makkelijke maar oh zo lekkere nacho schotel. Zeker een gerecht om je vingers bij af te likken. Lekker warme tortilla chips uit de oven. Een dag in de week zonder vlees eten? Probeer dan eens vegan gehakt bij dit gerecht.

Klik hier voor het recept van deze nacho schotel.

 

Een ovenheerlijke quiche
Misschien wel het lekkerste gerecht uit de oven is de quiche. Je kan een quiche maken in alle soorten en maten. Wij eten zelf geen vlees dus maken hem vegetarisch. Een quiche moet meestal 45 minuten tot een uur opstaan in de Omnia oven voor het beste resultaat.

Klik hier voor het recept van deze quiche.

Meer over duurzaamheid in de camper?
Rick en Laura schrijven regelmatig voor de NKC over duurzaamheid in de camper en een minimalistisch leven. Ze reizen rond met hun camper door heel Europa en willen je hier graag meer over vertellen. Zie ook hun Instagram-account.