Camperkookstel: Vlammende chorizo

Door Wijnand en Thysa (tekst, video en foto's)

Overstelpt met vragen werden Thysa en Wijnand: 'Wat doen jullie met die worst?', 'Wat is dat voor bakje?' en 'Waar branden jullie mee?'. Op de eerste dag op de camping in Castillo de Banos, onderaan de berg bij Polopos, zetten zij meteen de fik erin op televisie: een vlammende chorizo.

En ja, dat ziet er best spectaculair uit aan tafel, dus toen brandde het los, zogezegd. Wijnand beloofde snel een vlog te maken, maar dat was nog niet zo makkelijk, tussen alle bedrijvigheid door. Maar hier is ie dan: de vlog over de vlammende chorizo van Polopos!

Benodigdheden

  • 1 chorizo
  • 1 dl sterke alcohol, minimaal 60%
  • Een asador of een soortgelijk bakje, waar je veilig alcohol in kunt verbranden.

Probeer vooral verschillende chorizo’s uit, want sommige zijn lekkerder dan anderen. Onze ervaring is dat de goedkopere worsten vaak de lekkerste zijn. Let er wel op dat de worst minimaal zo’n 40 gram vet per 100 gram heeft. Door het branden verliest de chorizo vet en anders wordt hij te droog.

1. Kerf de chorizo aan beide zijden in, niet te diep en om de halve centimeter een sneetje. Verwijder het touwtje.

2. Doe de alcohol in de asador en leg de worst er bovenop. De deciliter alcohol is een indicatie, het kan dus zijn dat je ietsje meer of minder alcohol nodig hebt. Dat is afhankelijk van de grootte van je bakje en dat merk je vanzelf als je het een keer geprobeerd hebt. Je kunt altijd wat alcohol toevoegen en opnieuw aansteken. Voeg nooit alcohol toe terwijl de asador nog brandt!

3. Steek met een lucifer of een lange keukenaansteker de alcohol aan.

4. Draai de chorizo regelmatig, tot hij aan beide zijden knapperig is. Hier en daar een zwart randje is geen enkel probleem, volledig zwart geblakerd natuurlijk wel. Als je wat teveel alcohol hebt gebruikt en het blijft maar branden, kun je de worst natuurlijk eerder van het vuur afhalen.

5. Snijd de chorizo en partjes en smullen maar!