Camperkookstel: Tortilla Alpujarra

Door Wijnand en Thysa (tekst, video en foto's)

Thysa en Wijnand reizen met hun camper James door Europa. Ze gaan op zoek naar de lekkerste plaatselijke gerechten en de allermooiste plekjes. In hun vlog nemen ze je mee op hun culinaire ontdekkingstocht en laten zien wat je op twee pitjes zoal kunt klaarmaken in de camper.

Gerechten met slechts een handvol ingrediënten kunnen verraderlijk zijn. Ze slagen vaak alleen als je je strikt aan een aantal regels houdt. De tortilla Alpujarra is zo’n gerecht. Elke Spaanse familie doet het een beetje anders, maar er is een aantal zaken waar geen enkele Spanjaard mee zal smokkelen: de aardappelen en ui worden gekookt in een ­flinke hoeveelheid olijfolie en er gaat meer zout op de aardappelen dan op de eieren. Buen provecho!

Ingrediënten

  • 5 middelgrote vastkokende aardappels
  • 1 ui
  • 6 á 7 eieren
  • 300 ml milde olijfolie
  • Zout

1. Schil de aardappelen en snijd ze door de helft. Snijd de helften in plakjes van ongeveer drie millimeter. Verwarm de olie op een middelhoog vuur in de pan en voeg de aardappelschijven toe. Schil de ui en snijd hem door de kruin door de helft. Snijd de ui in de lengte in dunne plakjes en voeg die toe aan de aardappelen.

2. Als de aardappelen nog een beetje bite hebben, maar wel gaar zijn: haal alles met een schuimspaan uit de pan en bestrooi het met zout. Bewaar de olie voor een volgende tortilla.

3. Klop de eitjes even door elkaar, zonder ze echt te klutsen. Voeg het aardappel- en uimengsel hieraan toe. Voeg nog een snuf zout toe en roer alles goed door elkaar. Laat even staan, zodat de eieren dezelfde temperatuur krijgen als de aardappelen.

4. Verwarm een eetlepel olie in de pan op een middelhoog vuur en voeg het eiermengsel toe. Roer het een minuut met een houten spatel, totdat het ei begint te stollen, zoals bij een roerei. Zet het vuur wat zachter en laat de tortilla bakken tot die voor twee derde gaar is en los is van de pan. Dit duurt een minuut of vijf.

5. Pak een bord of een deksel zonder rand en plaats dit op de pan. Draai om en zet de pan weer op het vuur. Laat de tortilla voorzichtig terugglijden in de pan.

6. Bak nog een minuut of vier totdat ook de onderkant een kleurtje heeft. Niet te lang: de perfecte tortilla Española is smeuïg van binnen of zelfs een beetje vloeibaar. Draai ‘m eventueel nog even om.

7. Serveer de tortilla met de mooist gekleurde kant naar boven.