Moet je een (oude) tolboete uit Italië betalen?

Een paar jaar na een camperreis door Italië ploft er een boete op de mat, vermeerderd met incassokosten. Reden: je zou zonder te betalen over een tolweg hebben gereden. Mag de Italiaanse overheid dit al die tijd nog innen? Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.

Tolweg in Italië betalen met een tolkaart

Opvallend genoeg krijgt de NKC Juridische Helpdesk deze vraag regelmatig. Het gaat om een tolboete, niet te verwarren met een verkeersboete.  Bij de Italiaanse tolwegen moeten weggebruikers bij het verlaten van de tolweg betalen met een betaalkaart. Pas dan gaat de tolpoort open.

Deze gaat echter ook open als de betaling is mislukt, bijvoorbeeld omdat de betaalkaart niet wordt herkend. De machine geeft dan altijd een ticket uit, waarop staat dat de weggebruiker alsnog moet betalen, binnen vijftien dagen.

Tol in Italië niet betaald? Dan boete en incassokosten

Voor buitenlandse weggebruikers is dat soms niet duidelijk. Zij betalen de tol dan niet. De wegbeheerder mag dan een incassobureau inschakelen, dat de boete int en ook incassokosten in rekening brengt. Dit mag tot vijf jaar na dato.

Bezwaar Italiaanse tolboete

Het is mogelijk om bezwaar te maken tegen de boete, maar dat is geen aanrader. Het ontbreken op het ticket van de regels rond beroep en bezwaar kan een reden voor bezwaar zijn, maar vrijwel niemand heeft het ticket nog. Bovendien vindt de procedure plaats in Italië en is er mogelijk een Italiaanse advocaat bij nodig. Ook kan het nodig zijn om naar Italië af te reizen. Bij verlies van de zaak kan de boete verdubbeld worden.

Advies: tolboete Italië betalen

Omdat de kans op succes klein is en de kosten van de procedure vrijwel altijd hoger uitvallen dan de boete, is het meestal raadzaam om de boete gewoon te betalen. En een volgende keer goed te kijken wat er op het ticket staat.

Bekijk Advies - NKC voor antwoord op (al uw) campervragen.