Zo kies je je slaapplek: 6 dingen om rekening mee te houden

Bernadet Heimans

Lekker slapen in je camper is geen hogere wiskunde. Maar de ervaring leerde mij dat het succes van een overnachting wel altijd van een aantal dingen afhangt. Dus of je nou gaat wildkamperen, een camperplaats opzoekt of besluit op een camping te overnachten, houd altijd rekening met de volgende 6 dingen.

Lees de reviews

Te beginnen met reviews. Want apps als Campercontact en Park4Night maken gebruik van de ervaringen van de vele roadtrippers die je voorgingen. Ideaal, want er is niets vervelender dan uren onderweg zijn om vervolgens een camping of parkeerplaats aan te treffen waar je nog niet dood gevonden zou willen worden. Met behulp van de reviews en foto’s van de camperaars die je voorgingen is dat dus verleden tijd. Doe je voordeel met deze technologie, daarmee voorkom je een heleboel frustratie en slapeloze nachten.

Reviews zijn leidend in het kiezen van een overnachtingsplek.

Fluctuerend internetbereik

Dit is een van mijn grootste vanlife-frustraties dus laat me de situatie even zorgvuldig voor je schetsen. Je hebt morgenochtend om 9 uur een belangrijke meeting dus je spendeert vandaag het overgrote deel van de middag aan het vinden van een slaapplek met degelijk telefoonbereik. Na uren scrollen, rijden en verplaatsen heb je eindelijk een plek gevonden die 3 streepjes bereik geeft en niet omringd is door zoveel omgevingsgeluid dat je je meeting niet meer kunt verstaan. Je geeft jezelf een mentale high five voor je zelfredzaamheid en gaat met een gerust hart slapen. Maar de volgende ochtend zie je dat je telefoonbereik compleet verdwenen is. Van die 3 streepjes is niks meer over. Met nog een half uur te gaan tot je meeting gaat er nu een proces van start dat je een aantal jaren van je leven kost. De moraal van dit verhaal? Internetbereik fluctueert en is geen variabele waar je vanuit kunt gaan. Het overkwam me in de bergen, in de stad, aan de kust en ik miste er al menig afspraak en sollicitatiegesprek door. Als je dus afhankelijk bent van telefoonbereik voor je werkzaamheden, ga er dan niet zomaar vanuit dat je de volgende dag nog bereik hebt. En zet je wekker nét wat eerder.

Ondergrond

Iedere vanlifer leert vroeg of laat het belang van ondergrond. Of het nou het mulle zand in de Sahara van Marokko is, of het modderige grasveld van camping Bellevue; je kunt het vastrijden van je camper beschouwen als een soort overgangsritueel. In mijn geval was het een drassige rivierbedding in de Picos de Europa. Waar je ook besluit te parkeren, let altijd op de ondergrond. Parkeer niet op modder, nat gras of extreem diep zand. Oh en vertrouw nooit blind op het beoordelend vermogen van campingeigenaren. Je zal je verbazen over de hoeveelheid campings en camperplaatsen die zich nog steeds niet lijken te beseffen dat een camper van 4 ton beter niet op een nat grasveld kan parkeren.

Ook op campings kun je extreem slechte ondergrond treffen.Hou het oordeel dus altijd bij jezelf.

Weersomstandigheden

In aanvulling op mijn spreekbeurt over ondergrond: houd altijd rekening met de weersomstandigheden. Want toen ik ’s avonds op dat idyllische grasveldje in de Picos parkeerde was het kurkdroog en ogenschijnlijk de ideale plek om een nachtje te verblijven. Waar ik geen rekening mee had gehouden is dat genadeloze regen het groene gras in een waar moeras zou veranderen die nacht. Toen ik de volgende ochtend dus de schuifdeur open trok, stond mijn camper in een kolkende stroom van modderwater. Geen beweging meer in te krijgen. Dikke tip van een ervaringsdeskundige: leer jezelf aan om rekening te houden met de weersverwachting. Is er regen of storm op komst? Parkeer dan niet op zachte ondergronden, kliffen of naast rivieren.

Van zonovergoten en droog naar enkeldiep moeras en kraanwagens. Zo leerde ik het weer nooit meer te onderschatten.

Woon-werkverkeer

Parkeerplaatsen die ’s avonds verlaten zijn, kunnen ’s ochtend helemaal vollopen met auto’s van mensen die daar gezellig komen werken de hele dag. En andersom. Wanneer je in bevolkte gebieden parkeert is het belangrijk om daar rekening mee te houden. Het is me al geregeld overkomen dat ik ‘s avonds op een plek parkeer (met bereik) om de volgende dag rustig te kunnen werken en dat het vanaf 7 uur ’s ochtend complete chaos is. Overnacht je langs doorgaande wegen, in de buurt van een werkcomplex of op de enige parkeerplaats in een dorp? Houd dan rekening met drukte.

Lees je omgeving

Deze tip ligt een beetje in het verlengde van alle eerdere tips. Want het is belangrijk om rekening te houden met de ondergrond en het internet, maar het is net zo belangrijk om rekening te leren houden met dingen die zich minder makkelijk laten controleren. Onrust, overlast en autoriteiten bijvoorbeeld. Jaren vanlife hebben mij inmiddels geleerd om een camping, parkeerplaats en zelfs mijn camperbuurtjes te kunnen ‘lezen’. En daarmee bedoel ik eigenlijk dat je bepaalde dingen leert anticiperen op basis van de omgeving. Veel zwerfafval en bierblikjes? Grote kans dat je hangjongeren of patrouillerende politie kunt verwachten vannacht. Hangt er een verbodsbord, maar staan er toch andere campers? Grote kans dat overnachten gedoogd wordt en je een nachtje aan kunt schuiven. Prachtige parkeerplek aan de kust maar nergens een camper te bekennen? Ga er dan maar vanuit dat de autoriteiten er bovenop zitten. Leer je omgeving lezen.

De ervaring leerde me om links wel te overnachten en rechts niet.