Rollend kantoor: Mister H

Door Mirte van Dijk (tekst en foto's)

Mirte van Dijk uit Nederland en Sébastien Jam uit Frankrijk zijn op reis! Drie maanden lang is een Citroën HY uit 1977 hun huis, kantoor en auto. Ze reizen van Duitsland naar Oostenrijk en van Zwitserland naar Frankrijk.

CREDIT Mirte Van Dijk Mirtewashere 5460

Vakantie

Iedereen denkt dat we op vakantie zijn. Logisch, want we zijn aan het kamperen aan de Middellandse Zee, hangen in de hangmat en lopen rond in onze zwemkleding. Maar, geloof het of niet, eigenlijk zijn we gewoon aan het werk.

Kan het morgen?

‘O nee! De solar doet het niet!’ roep ik tegen Sébastien terwijl ik op het schermpje van de batterij kijk. Ik wiebel wat aan het snoer, controleer de aansluiting en loop naar buiten om de stand van de zon te controleren. ‘Ah, een wolk. Dat verklaart het...’ zucht ik en kruip weer achter mijn bureautje in de bus. Het is best wel stressvol soms, dat werken onderweg. Als we onze laptops en camera’s niet op kunnen laden dan moeten we noodgedwongen een lunchpauze inlassen. En die pauze kan zomaar een halve dag duren. Natuurijk nemen we op zo’n moment een duik in de zee of we gaan een croissantje eten bij de dorpsbar. Maar een deadline is niet voor niks een belangrijk ultimatum. De opdrachtgevers zien me aankomen: ‘Nee, ja, sorry, kan ik het beeldmateriaal en de redactionele content ook morgen aanleveren? De zon scheen niet vandaag.’ Wij hebben er voor gekozen op deze manier te reizen en werken, dus leren we ook met die consequenties omgaan. En dat betekent uren zoeken naar internet (omdat die gratis roaming echt niet altijd werkt), soms pas om acht uur ’s avonds kunnen beginnen met werken (omdat er wat rammelde in de motor en er dus eerst wat gesleuteld moest worden) en creatief zijn met locaties waar je wat langer mag parkeren (want rijden en typen is een lastige combinatie).

Levensstijl

Onze oude Mister H. scoort best goed als rollend kantoor. Het is er gezellig, we hebben koffie of thee en er is genoeg plek voor onze hele digitale set-up. We bellen, mailen, editen, filmen en fotograferen op momenten die goed getimed moeten worden. Als het regent doe je het één, als de zon schijnt doe je het ander. Sommige mensen zeggen dat we geluk hebben, maar dat is niet zo hoor. Het is een levensstijl waar je bewust voor kiest. Er zijn genoeg dagen waarbij we helemaal geen zin hebben om naar ‘kantoor’ te gaan. Dan is het zo’n gedoe om de hele organisatie voor elkaar te krijgen. En we zitten net als iemand met een kantoorbaan gewoon de hele dag achter de computer. Daar krijg je ook rugklachten van, of je nou op een klif aan de zee staat met je rollende kantoor of in je hangmat hangt. Dan hebben we het nog niet eens gehad over zandkorrels in je toetsenbord, zweten van de hitte in de te warme camper en traanogen dankzij het felle zonlicht op je beeldscherm.

Maar Mister H. rijdt als camper net zo goed als kantoor. Op het moment dat je de laptop dichtklapt en even een frisse neus wilt halen dan voelt dat toch als op reis zijn. En daarom vergeven we het iedereen die denkt dat we alleen vakantie vieren. Zeg nou zelf, werk dat die indrukt wekt is helemaal zo slecht nog niet.

@meetmisterh of @mirtewashere