Ontmoet en beleef Mister H

Door Mirte van Dijk (tekst en foto's)

Mirte van Dijk uit Nederland en Sébastien Jam uit Frankrijk gaan op reis! Drie maanden lang is een Citroën HY uit 1977 hun huis, kantoor en auto. Ze reizen van Duitsland naar Oostenrijk en van Zwitserland naar Frankrijk met als start- en eindpunt Noord-Brabant. Eigenlijk zijn drie maanden veel te kort, ze rijden tenslotte maar 70 kilometer per uur. 

CREDIT Mirte Van Dijk Mirtewashere 7059

Sinds 1977

De camper staat thuis in Noord-Brabant op zijn vertrouwde plek. Daar staat hij al veertig jaar. Hij staat niet stil, natuurlijk. Al voor ik was geboren gingen mijn hippie-ouders met deze camper op avontuur. In 1977 kocht mijn vader de Citroën HY nieuw, van het kleine beetje geld dat hij geërfd had van zijn veel te vroeg overleden vader. Hij bouwde van hout een interieur dat anno 2017 nog steeds heel erg goed werkt. En het is hip. Want retro is hip en meer retro dan dit bestaat bijna niet. Sébastien en ik besluiten de vier lagen oude verf van de houten tafel, bank en keukenkastjes te schrapen en er een nieuw kleurtje op te kwasten. We knippen gordijntjes, naaien kussens en klaar. Mister H, zoals we de Citroën uit respect voor zijn leeftijd noemen, is zo goed als nieuw. 

Piepende remmen

We vertrekken met piepende remmen. De plaatselijke garage heeft een maand lang aan de remmen gesleuteld. Nu kunnen we;

  • weer op tijd stoppen voor een rood stoplicht
  • niet meer geflitst worden als we genoodzaakt zijn de bus uit te laten rollen in plaats van te remmen
  • de weg bergafwaarts weer veilig trotseren.

 
Het gevolg is wel dat de nieuwe remschoenen nog 'even' 10.000 kilometer ingepiept moeten worden. Naast dat klinken alle geluiden van Mister H. ons als muziek in de oren. Bij zeventig kilometer per uur rijdt hij met tachtig decibel bijna geruisloos, rond de tachtig gaat alles trillen en bij negentig - jawel dat kan - hoor je eigenlijk alleen het leeg slurpen van de benzinetank.

Geen haast

De eerste paar dagen is het rijden in een oldtimer altijd weer even wennen. Je zit hoger, het stuur heeft geen stuurbekrachtiging en omdat het motorblok tussen de twee voorstoelen zit wordt het als snel erg warm in de auto. Maar de rijdende hittegolf pruttelt beter dan ooit tevoren. Om de anderhalf uur stoppen we op een van de mooie zijpaden van de uitgestrekte bossen en weilanden waar we langsrijden. Geen snelweg voor ons, bij voorkeur niet eens een semi-snelweg. Met zestig kilometer per uur gemiddeld loopt het aantal auto’s die achter je in de rij aansluiten nogal snel op. Natuurlijk laten we onszelf daardoor niet afleiden, vanuit sociaal oogpunt laten we ze wel even passeren door aan de kant te gaan. Haast hebben we sowieso niet.

We merken dat het toch eigenlijk best wel speciaal is, rondrijden met Mister H. Het is een knapperd en een echte mensenmagneet. Het aantal live likes loopt hoog op. Mede-camperaars steken een handje op, andere oldtimer liefhebbers geven een duim, kinderen wijzen, vaders knikken en een boer in zijn tractor stopt even en glimlacht. Als social media in real life uitgelegd zou moeten worden, dan zou een ritje met Mister H. het goed definiëren. Gelukkig houden we daar wel van, sociaal zijn. Vanavond staat er dan ook een barbecue met vreemdelingen op de planning.

Volg Mirte en Mister H. op instagram: @meetmisterh of @mirtewashere