Acht tips voor thuiswerken in de camper

De camper wordt tijdens de coronacrisis steeds vaker gebruikt als creatieve thuiswerkplek. Om werk en privé te scheiden of om ongestoord te werken met meerdere thuiswerkende huisgenoten wordt het mobiele kantoor ingezet. Hoe creëer je het ultieme camperkantoor? Acht tips.

Fotocredit: Mirte van Dijk

Tip 1: Zorg dat je een goede plek uitzoekt

Je mag niet zomaar overal op de openbare weg staan met je camper. Veel gemeenten hebben in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) een artikel opgenomen waarin wordt aangegeven dat je niet langer dan drie aaneengesloten dagen aan de openbare weg mag parkeren met een camper. Gemeentes hebben wel de mogelijkheid om daar eigen beleid in te voeren. Zoek goed uit wat er wel en niet mag in de gemeente.
Heb je parkeermogelijkheden op eigen terrein? Dan kan dat al een prima mogelijkheid zijn om die te gebruiken om in de camper te werken. Bijvoorbeeld op de oprit. Daar kun je de camper ook aansluiten op de netspanning zodat geen energietekort krijgt. Maar let op, ook hier kunnen regels over in de lokale APV zijn opgenomen. Een (betaalde) camperplaats zoeken via de app Campercontact kan ook. Dan weet je zeker dat je prima staat.

Tip 2: Een perfecte internetverbinding is cruciaal

Zorg dat je de beschikking hebt over een goede internetverbinding. Het zou toch jammer zijn wanneer je uit een belangrijke call wordt gegooid doordat je geen ontvangst hebt. Je kan een mobiele adapter aanschaffen. Of inloggen via de hotspot van je telefoon. Ook zijn er camperplaatsen met goede wifimogelijkheden. Zorg er dan wel voor dat de verbinding beveiligd is. Anders kan je werkgever hier natuurlijk ook iets van vinden.

Tip 3: Check energie en gasvoorraad

Nu het winter is, is het verwarmen van de camper noodzakelijk om een fijne werkplek te creëren. Hiervoor moet de gasvoorraad natuurlijk wel op orde zijn. Ook is de energievoorziening belangrijk omdat je ‘op kantoor’ met verschillende apparaten werkt. Zorg dat je energievoorraad voldoende is, bijvoorbeeld dankzij een zonnepaneel, of dat je ergens kunt aansluiten op netstroom.

Tip 4: Maak een checklist

Maak van tevoren een checklist met alle spullen die je niet mag vergeten. Er is voldoende water aan boord bijvoorbeeld? En hoe zit het met de oplader voor je laptop? Jammer als je net naar een camperplaats bent gereden om er te werken en er achter komt dat je iets essentieels vergeten bent.

Tip 5: Zorg dat je goed zit

Creëer een echte werkplek waarbij je goed zit en de hoogte van tafel en scherm kloppen. Je moet in de camper minstens net zo comfortabel zitten als in je thuiskantoor. Anders wordt concentreren tijdens het werk lastig. Heb je een tweede scherm dat gebruikt voor meer overzicht? Neem dit ook mee in de camper. Zorg ook voor goed geluid. Als je op een plek zit met veel omgevingsgeluid, neem dan een koptelefoon mee die het omgevingsgeluid blokkeert.

Tip 6: Beweeg zo nu en dan

Zorg dat je regelmatig opstaat en beweegt. Zeker in camper kun je de neiging krijgen om ‘vast te roesten’. En zoals je weet is stilzitten het nieuwe roken. Stel zelf pauzemomenten in en houd je er ook aan. Ga bijvoorbeeld een rondje wandelen of fietsen. Zo ben je niet voor niets op een mooie plek gaan staan met je mobiele kantoor. Of denk eens na over welke calls je ook lopend zou kunnen doen.

Tip 7: Ventileer de camper

Ventilatie is erg belangrijk in de camper. Omdat de ruimte klein is, is luchtverversing belangrijker dan in een woonhuis. Zorg dat je regelmatig een raam of dakluik openzet en het even laat doorwaaien. Met frisse lucht om je heen, kun je je beter concentreren.

Tip 8: Houd rekening met anderen

Waar je ook met de camper gaat staan, houd altijd rekening met anderen. Laat geen afval achter, respecteer de lokale regels en zorg niet voor geluidsoverlast.