Laura & Rick – Tips voor een minimale garderobe in de camper

Rick (28) en Laura (29) leven dicht bij de natuur en willen haar daarom zo min mogelijk tot last zijn. Zodoende maken ze duurzame keuzes, zowel bij aanpassingen in hun camperbus als tijdens hun trips. Voor de NKC geven ze je iedere drie weken praktische tips. Deze keer over het minimaliseren van de inhoud van je kledingkast in de camper.

 

Creatief met weinig ruimte

Waar je thuis misschien een flinke inloopkast hebt, moet je het in de camper doen met een kleinere ruimte. Zo moet je goed nadenken over wat je mee wil nemen op vakantie. Om er toch voor te zorgen dat je niet dagelijks dezelfde kleren aan hebt, bedachten wij een aantal makkelijke oplossingen.

Wij zijn nu al een tijd op reis met onze camper. De tijd van drie verschillende spijkerbroeken en tien shirts is voorbij. We proberen duurzame keuzes te maken als het gaat om kleding. Door te kiezen voor variatie in kleding, zomer en wintersetjes en eens kritisch te kijken naar onze kledingstukken, kunnen wij heel minimaal maar toch hip en fashionable leven. Inmiddels is die kleine kledingkast in de camper niet zo’n groot probleem meer.

 

Een kritische blik in jouw kledingkast

Voor je na gaat nadenken over wat je mee wilt tijdens je vakantie met de camper, is het goed om eens kritisch naar je kledingkast thuis te kijken. Stel daarbij jezelf een aantal vragen:

  • Welke kledingstukken trek ik minder dan één keer in de maand aan?
  • Welke kledingstukken trek ik alleen in een bepaald seizoen aan (zomer/winter)?
  • Heb ik kleding die niet meer past?
  • Zijn er kledingstukken versleten of helemaal stuk?
  • Is dit kledingstuk uniek, of heb ik iets soortgelijks in de kast hangen?

Maak een kledingselectie met behulp van de antwoorden op de vragen. Maak stapeltjes en setjes van je lievelingskleding, seizoengerelateerde kleding en kledingstukken die je niet draagt, stuk zijn of je niet meer past.

 

Kleding voor de vakantie uitzoeken

Nu je een goede selectie in je kleding hebt gemaakt, kan je vakantiesetjes gaan uitzoeken. Je weet dus eigenlijk al wat je favoriete kledingstukken zijn, en dit maakt de keuze heel wat minder ingewikkeld. Maar wat als je toch iets meer kleding mee wil nemen? Ook hiervoor is een oplossing:

-Schaf opbergsystemen aan. Dit kunnen hoezen of bakken zijn die je gebruikt speciaal voor je kleding.
-Rol je kleding op. Door je kleding zo klein mogelijk op te rollen hou je meer ruimte over.
-Deel slim je kast in. Zorg dat je zo min mogelijk ruimte over houdt in je camperkastjes.
-Benut alle ruimte die je hebt.

 

Naast deze tips kijk je natuurlijk naar de hoeveelheid die je meeneemt. Neem nooit meer mee dan je gaat dragen die zomer. Zit je bijvoorbeeld de hele zomer aan een warm strand? Dan neem je eerder drie bikini’s mee dan drie spijkerbroeken.

Het wegdoen van kleding kan even pijn doen

In december 2019 gingen wij op reis. Een jaar voor die tijd hadden wij ondenkbaar veel kleding in onze kast. In een jaar tijd hebben we dit teruggebracht naar ongeveer drie shirts, één lange broek, één korte broek en nog wat essentiële items zoals onderbroeken, sokken, jassen etc. Dit is wel een erg drastisch voorbeeld. Destijds gingen wij reizen met de backpack en konden wij gewoonweg niet veel meenemen.

De mooiste en meest unieke items gingen in een doos. Het weggooien van kleding deed even pijn, maar zorgde uiteindelijk voor een frisse wind in de kledingkast.

 

Is kleding wegdoen dan duurzaam?

In de eerste plaats, welke kleding jij ook aan hebt (biologisch katoen, gerecycled) geen kledingstuk is duurzaam. Dus kleding wegdoen is al helemaal niet duurzaam zou je zeggen. Daarom is het goed om je kleding altijd in kledingbakken te doen. Deze staan vaak bij winkelcentrums. Zo doneer je jouw kleding aan hen die het harder nodig hebben.

Ook moet je natuurlijk niet voor ieder weggegooid stuk een nieuw kledingstuk terugkopen. Minimaliseer eerst je kledingkast. Als je daarna een nieuw kledingstuk wil kopen, moet daar een ander lievelingsitem voor weggedaan worden. Zo word je vanzelf bewust.

 

Hulp bij het minimaliseren van je (camper)kledingkast

Er zijn verschillende programma’s die je kan volgen om je kledingkast te minimaliseren. Een kleinere garderobe kan het leven een stuk simpeler maken. Project 333 is een project dat steeds populairder is geworden de afgelopen jaren. Zij helpen je om je kleinere kledingkast niet saai te maken.

Ook is er het boek Minimalisme dat je hele leven op de schop gaat nemen. Het gaat over de vrijheid die ontspullen met zich kan meebrengen. Compacter en bewuster op vakantie of reis begint bij je kledingkast thuis.

 

NKC-webinar De camperbranche: op weg naar beter

Vond je dit een interessante blog en ben je benieuwd naar meer over duurzaamheid en camperen? Op 1 juli organiseert de NKC het interactieve webinar De camperbranche: op weg naar beter waarin de camper van de toekomst aan bod komt. Wat denk je: wordt het zonne-energie, aardgas, elektrisch of toch waterstof? Meld je hier alvast aan.