Laura & Rick - Wat is duurzamer: een nieuwe camper of een oude camper kopen?

Laura & Rick, Simply nomads

Rick (28) en Laura (29) leven dicht bij de natuur en willen haar daarom zo min mogelijk tot last zijn. Zodoende maken ze duurzame keuzes, zowel bij aanpassingen in hun camperbus als tijdens hun trips. Voor de NKC geven ze je iedere drie weken praktische tips.


Veel mensen denken tegenwoordig na over de duurzaamheid van hun camper. Is mijn voertuig duurzaam genoeg om mee rond te rijden? Kan ik niet beter een nieuw elektrisch voertuig aanschaffen? Kan ik misschien beter mijn oude voertuig afrijden in plaats van een nieuwe aan te schaffen? Omdat wij zelf sinds maart 2021 in een Mercedes Benz uit 1992 rondrijden wilden wij dit graag uitzoeken. Want dat een oude camper meer uitstoot dan een nieuwe elektrische, is van zelfsprekend. Maar het nieuw produceren van een voertuig kost ook energie en materiaal. Wij zochten het voor je uit.

Misschien heb je al een camper die het nog prima doet maar je wilt wat zuiniger gaan rijden. Ook hoor je dat een nieuwe auto vele malen milieuvriendelijker is dan je oude bak. Het kan ook zijn dat jij je aan het oriënteren bent op een camper voor vakanties en mooie tripjes door Nederland. Wat kan je dan beter kiezen, een oude camper of een nieuwe camper?


De voor- en nadelen van een oude camper

We zullen eerst de voor- en nadelen van een oude camper belichten. Aan de hand van deze punten kan je misschien al een beter afweging maken tussen welke camper bij jouw levenswijze past.

Voordelen oude camper:

+ Goedkoper in aanschaf

Natuurlijk is een oudere camper goedkoper dan een nieuwe camper. Voor veel kan dit alleen al een reden zijn om te kiezen voor een oudere camper. Je betaalt vaak een schijntje ten opzichte van een gloednieuwe camper.

+ Geen nieuwe productie

Een voordeel dat je niet gelijk zelf merkt, maar wel de impact op de aarde verlicht, is de productie. Wanneer jij kiest voor een oude camper zal er geen nieuwe voor in de plaats hoeven komen. Zo verlicht jij de impact op natuur en milieu.

+ Meer charme

De grootste reden dat wij hebben gekozen voor een oudere camper is de charme ervan. Onze Mercedes Benz heeft een karakteristieke neus en heeft helemaal zijn eigen look. Dit is iets dat ons enorm aanspreekt ten opzichte van de nieuwe campers van kunststof.


Nadelen oude camper

- Meer verbruik

De kosten voor de brandstof zullen aanzienlijk hoger zijn. Dit komt doordat de motor uit een oud voertuig meer verbruikt.

- Milieuzones

Heb jij een oude diesel? Dan kan het zijn dat je niet welkom bent in bepaalde binnensteden. Dieselvoertuigen met een emissieklasse van 5 of lager mogen niet in steden als Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Arnhem komen. Steeds meer steden in Nederland, maar ook in Europa letten hierop.

- Fijnstoftoeslag

Een oud voertuig stoot meer fijnstof uit, hier kan je ziek van worden. Daarom heeft de overheid een fijnstoftoeslag ingevoerd voor iedereen die een voertuig rijdt ouder dan 12 jaar. De toeslag bedraagt zo’n 15% van de motorrijtuigenbelasting. 

- Meer onderhoud

Bij een oude camper zal je vaker onderhoud moeten uitvoeren. Afhankelijk van het bouwjaar zal je moeten denken aan het vervangen van onderdelen, maar ook kan het zijn dat hij gaat roesten. Dit vervangen is arbeidsintensief en duur.


Voor- en nadelen van een nieuwe camper

Ook hangen er aan een nieuwe camper voor- en nadelen. In eerste opzicht lijkt het misschien niet zo, maar wij hebben ze op een rijtje gezet.

Voordelen nieuwe camper

+ Rijklaar

Wanneer je een nieuwe camper koopt, kun je er vanaf de showroom zo mee weg kunnen rijden. De inhoud is vaak gelijk klaar om erin te wonen. Soms kan je zelfs naar eigen inzicht aanpassingen doen.

+ Laag verbruik

Ten opzichte van een oude camper zal je minder brandstof verbruiken. Er zijn zelfs campers die elektrisch rijden. De kosten van deze campers ligt momenteel alleen nog hoog.

+ Weinig onderhoud

Een nieuwe camper heeft praktisch geen onderhoud. Dit kan een hoop schelen in de kosten. Ook is er een garantieperiode.

Nadelen nieuwe camper

- Minder Charme

Dit is een persoonlijk gevoel. Wij vinden dat nieuwe campers vaak een minder mooie uitstraling hebben dan de oudere campers. Het authentieke is er af. Dit is voor ons dan ook een minpunt.

- Duur in aanschaf

Een nieuwe camper is niet goedkoop. Voor een oude camper kan je soms al vanaf 4.000 euro klaar zijn bij een nieuwe betaal je minimaal 10 keer zo veel. Vooral voor de jongere generatie camperaars is dit meestal nog niet te betalen.

- Productie

Het produceren van een auto is een groot nadeel en heeft natuurlijk impact op het milieu. Zo worden er nieuwe grondstoffen gebruikt en ook dat draagt bij aan de uitstoot.


De conclusie

Je weet nu alle voor- en nadelen, maar wat is nu duurzamer een nieuwe camper of een oude camper? Het antwoord is toch: een nieuwe camper. Dit heeft te maken met een aantal factoren.

  • Een nieuwe camper is veel schoner dan een oude camper. Zo stoot een dieselvoertuig uit 2002 tien keer zo veel uit als een dieselvoertuig van nu.
  • Een nieuwe camper is niet per se zuiniger dan een oude camper. Hiervoor kan je het beste kijken naar de gebruikscijfers van de auto. Kijk ook naar waar je met de auto rijdt: in de stad of op de snelweg, dit maakt een aanzienlijk verschil.
  • De hamvraag is de hoeveel energie de productie van een auto kost. Je kijkt dan naar de levenscyclusanalyse van een voertuig. Er wordt gekeken naar product, productie tot en met de sloop van een camper. Hoeveel energie daarvoor nodig is. Kijkende naar deze analyse levert de productie van een auto ongeveer 10 tot 15% aan milieubelasting, het gebruik 75 tot 85% en de sloop 5 tot 10%.

Je kan dus zien dat de productie helemaal niet zo veel aan energie kost als het gebruik van een camper. Dit betekent dat je dus met een goed gevoel een nieuwe camper kan aanschaffen. Want wanneer wij zorgen voor nieuwe voertuigen hoe sneller ze in andere landen met onze schone en duurzame campers rondrijden.


Meer weten over een duurzame camper?

Mocht jij je na deze blog zorgen maken over jouw oude camper? Wij schrijven iedere drie weken een blog over hoe jij je camper kan verduurzamen van binnen en van buiten. Zo komt er over drie weken een blog online over hoe jij technische verbeteringen kan toepassen om jouw camper schoner te maken. Wil je meer weten over onze reizen? Volg ons dan op Instagram via @simply.nomads.