Generatie Y

Door Martijn Ciere

Martijn Ciere is beleidsmedewerker bij de NKC. Met zijn 23 lentes jong behoort hij tot generatie Y: grenzeloos, ondernemend en extreem gedigitaliseerd. Hij roept op tot het ontwerpen van systemen die voor generatie-iedereen zijn.

Auto stel

Regelgeving op persona

Volgens marketingbureaus, het NOS-journaal en onlangs mijn eigen ouders behoor ik tot de generatie Y. Kijkend naar de omschrijving van die stempel (nee, geen camperfandagstempel) zou ik grenzeloos, ondernemend en gedigitaliseerd zijn. Of ik voldoe aan die omschrijving laat ik even in het midden. Wel weet ik inmiddels uit recente ervaring dat overheden maar al te graag hun wet- en regelgeving baseren op het zojuist genoemde persona.

Toch zijn er grenzen

Om te beginnen met grenzeloos. Die eigenschap wordt enkel gestimuleerd: open grenzen, de euro als betaalmiddel, geen extra roamingkosten bij een belletje naar het thuisfront en overal geschikte brandstof. Ideaal voor de langere kampeerreis. Als Y’er ben ik niet anders gewend en maak ik er goed gebruik van. Toch zie ik ook steeds vaker nieuwe grenzen opkomen, fysiek, door wet- en regelgeving of mentaal. Neem nu als voorbeeld de milieuzone van Brussel.

Waslijst aan invulvelden

Gemak dient de mens, nog zo’n leus die past bij de generatie Y. Ik kan u vertellen: niets is minder waar als het gaat om deze Belgische ‘groene zone’. Het Brussels Hoofdstedelijk Parlement heeft daar namelijk besloten een verplichte registratie in te stellen voor alle buitenlandse voertuigen die de zone willen betreden. Op zich niets moeilijks aan zult u denken. Totdat het aanmeldformulier op mijn scherm verscheen dacht ik er ook zo over.

Onbegrijpelijke menustructuur

Het registratiescherm zit verstopt onder een onbegrijpelijke menustructuur, is zo kleurrijk als een regenboog en zo onoverzichtelijk als een bos vol bomen. De link naar de volgende pagina zit verstopt in de tekst, een klik verder en de wereld spreekt Frans. Vervolgens een waslijst aan invulvelden, gevolgd door een verplicht bij te voegen kopie van het kentekenbewijs. Om alle gegevens te achterhalen en te registreren wordt enig ondernemerschap van je gevraagd. Het begrijpen van de registratiemethode past dan weer perfect bij mijn gedigitaliseerd leven, denk ik.

Generatie-iedereen

De meeste camperaars zijn van de babyboomgeneratie of de generatie X, dat is een feit. U bent waarschijnlijk niet opgegroeid met een DigiD, pinautomaten en Facebook. Maar u bent wel diegene die zeker wil weten of u met uw camper de zone in mag. Laten we systemen dan zo ontwerpen dat ze eerlijk en generatie-iedereen geschikt zijn. In Nederland is deze week de eerste stap gezet: campereigenaren woonachtig in een milieuzone mogen met hun camper, ongeacht emissieklasse, de zone betreden. Geen aanmeldformulieren of stickers, ‘gewoon’ via kentekencontrole. Welkom in de 21ste eeuw.

Loop je ook wel eens tegen problemen rondom milieuzones aan? Laat het ons weten via [email protected]