Irritatiefactortje

Door Martijn Ciere

Ik hoor het Jochem Myjer nog zingen. In zijn show De Rust Zelve uit 2008 benoemt hij op melodische wijze verschillende ‘irritatiefactortjes’. Van niet kunnen pinnen in een drukke supermarkt tot vliegjes in je bosvruchtenthee; situaties waarin je irritatie enorm is. 

Schotels

Volle camperplaats

Ik moet bekennen, van vliegjes in mijn thee heb ik nooit last. Wel heb ik de laatste tijd gemerkt dat er óók in camperland veel van dit soort irritatiefactortjes zijn. Na lang rijden geconfronteerd worden met een volle camperplaats is er zo een. In alle vrijheid willen reizen, en dus niet vast zitten aan een reservering, is natuurlijk camperen pur sang. Toch is camperen op die manier vandaag de dag niet altijd mogelijk: de explosieve groei van het aantal campers kan er wel eens voor zorgen dat een legale overnachtingsplek (letterlijk) ver te zoeken is. Dat de NKC veel energie steekt in deze uitdaging moge duidelijk zijn. Het Projectbureau Camperplaatsen is jaarlijks bij de voorbereiding en ontwikkeling van zo’n honderd nieuwe camperplaatsen betrokken. Ook is onlangs de 30 duizendste camperlocatie toegevoegd aan het camperplaatsenplatform van de NKC, Campercontact.

Geen ontvangst

Geen of slechte tv-ontvangst op de plek van bestemming schijnt eveneens enorm irritant te zijn. Ik was laatst op een camping met een grote toestroom aan nieuwe campers. Wat opviel was dat, nog voor het opendoen van de buitendeur, enkele schotels al druk heen en weer stonden te draaien op het dak van de camper op zoek naar ontvangst. Een enkeling ging zelfs bewust niet onder de bomen staan om slechte ontvangst te vermijden. Stel je voor dat je MAX-vakantieman mist…

Tegen de lat

Even naar de supermarkt met de camper lijkt op zich geen probleem. Totdat de toegang tot de parkeerplaats wordt geblokkeerd door zo’n fijne hoogterestrictiebalk (woordwaarde 41 bij Scrabble). Alternatieve parkeerplaatsen zijn er meestal niet, dus dat wordt of omrijden of parkeren op de stoep. Tijdens mijn eerste campervakantie werd ik meerdere malen geconfronteerd met dergelijke hoogterestricties. Ook op openbare parkeerplaatsen of wegen rond steden is het vaak goed opletten!

Charme of irritatie?

Terug naar Jochem: ook hij blijkt te camperen. Ongetwijfeld kan hij zijn liedje inmiddels aanvullen met een aantal camperirritatiefactortjes. Aan de andere kant: misschien horen al deze dingen wel bij het camperen en is dit nou juist de charme. Ondanks mijn eigen beperkte ervaring met het camperen ben ik er ondertussen al wel uit: die camper gaat er komen, inclusief alle ‘charme’ eromheen. Aan welke ‘charme’ van het camperen irriteert u zich wel eens? Laat het weten in de comments/reacties!