Minder stress dankzij korte campertrip

Tekst en foto's door Carlijn Assink

Carlijn Assink (29 jaar) is bezig met een nieuw avontuur. Ze onderzoekt of het fulltime camperleven iets voor haar is. Haar camper, Harrie: een Volkswagen T3, is er eentje die om de haverklap een mankement heeft. Maar goed, dat maakt het allemaal extra avontuurlijk.

Voorbereidingen

Je hebt niet veel nodig als je een nachtje weg gaat. Kies via de app Campercontact een locatie op maximaal twee uurtjes rijden. Zo ben je niet veel tijd kwijt aan reizen, maar ben je ver genoeg van huis om het vakantiegevoel op te wekken. Ik ging bijvoorbeeld naar camperplaats Molen de Hoop in ’t Zand. Ook hoef je niet je hele camper vol te pakken. Een setje kleren, je tandenborstel en misschien badkleding of je sportschoenen. Neem verder wat basisproducten mee om een simpele avondmaaltijd te produceren. Zorg dat je de dag daarna niet te vroeg een andere afspraak hebt gepland. Dan kan je in de ochtend nog even genieten van het zonnetje of een kop koffiedrinken op een mooie plek. En laat je laptop thuis. Die kan je best een nachtje missen.

Zee of bos

Het is fijn om in de natuur te verkeren. Een camperplaats aan zee of in een groen bos brengt meteen ontspanning. Het is zelfs bewezen dat het ruisen van de zee een ontspannen gevoel geeft, omdat het een laag volume heeft en geen hoge frequentie. Zelfs de blauwe kleur geeft een positief gevoel. Net zoals een ontmoeting met Moeder Natuur je stressniveau omlaag brengt en serotonine aanmaakt in je hersenen. Kies daarom voor een plekje met veel groen of vlakbij zee, dat helpt je lichaam ontspannen. Je camper brengt waarschijnlijk ook al een positief gevoel bij je naar boven, door alle mooie reizen die je er mee hebt gemaakt.

Als je dan eenmaal geparkeerd staat, doe dan, voordat je er meteen op uit gaat of koffie gaat zetten, even een stap terug. Ga naar buiten en haal een paar keer diep adem. Hoor het geritsel van de bladeren, voel de wind op je wangen. Neem even een minuutje. En doe dan wat je wilde doen. Het kan lastig zijn om alle dingen op je to-dolijst meteen te vergeten, maar omdat je maar één nachtje gaat kan je ook bedenken ‘ik ga morgenmiddag weer verder’. Zie het als een pauze. Als je onrust in je omgeving is verdwenen, komt vaak ook je hoofd tot rust.

Mijn ervaring

Ik kwam aan om een uur of vier op een maandagmiddag. Parkeerde mijn bus en liep, na het minuutje stilstaan, een rondje om de molen. Daarna liep ik even naar ‘t Zand. Bij de supermarkt haalde ik nog wat verse groente voor de couscoussalade die ik later wilde maken en wat eieren voor het ontbijt. Zo had ik ook meteen wat beweging. Het zonnetje scheen nog, dus ik liep met een omweg weer terug.

Er stond één andere camper. Een dame uit Duitsland. We maakten even kort een praatje over onze gemaakte trips. Daarna maakte ik een simpele salade, schonk mezelf een glas rode wijn in en stofte het boek af wat ik al lang wilde lezen. Een heerlijke, ontspannen avond.

Volgende ochtend werd ik vroeg wakker van de wind. Tijd voor een snelle douche en een lekker ontbijtje. Daarna liep ik naar het strand. De harde wind zorgde voor hoge golven. Ik heb een uurtje gelopen en daarna koffiegedronken bij een strandtent. Rond het middaguur reed ik weer terug naar Utrecht. Helemaal uitgerust, uitgewaaid en opgeladen voor de rest van de week.