Laura & Rick – Beter slapen in de camper

Laura & Rick, Simply nomads

Rick (28) en Laura (29) leven dicht bij de natuur en willen haar daarom zo min mogelijk tot last zijn. Zodoende maken ze duurzame keuzes, zowel bij aanpassingen in hun camperbus als tijdens hun trips. Voor de NKC geven ze je iedere drie weken praktische tips. Deze keer alles over een goede nachtrust in de camper.

Gaaaaaap

Moe de dag door is geen pretje. Een goede nachtrust is niet vanzelfsprekend. Zeker niet wanneer je met de camper rondreist. Dat merken we nu we al een tijdje onderweg zijn. We hebben ontdekt dat een rustige slaapplaats niet zo één, twee, drie gevonden is. Het kan bijvoorbeeld spannend zijn om ergens wild te kamperen. Of je staat op een prachtige plek, maar op het moment dat je wil gaan slapen komt er ineens een groep jongeren opdagen die je uit je slaap houdt. Er zijn veel verschillende manieren waarop jouw nachtrust verstoord kan worden in de camper. Inmiddels weten wij wat er nodig is om beter te slapen in de camper.

Waarom slaap je soms slechter in de camper?

Zoals je net hebt kunnen lezen, zijn er een aantal redenen waarom je in de camper slechter kan slapen dan thuis. Dit heeft onder andere te maken met een vast slaappatroon. Wanneer jouw slaappatroon ineens doorbroken wordt door bijvoorbeeld lang rijden, laat opblijven en lang uitslapen, kan het slechte nachten tot gevolg hebben.

Hier op een rijtje waarom het kan zijn dat jij slechter slaapt in de camper:

  • Geluidsoverlast door verkeer, mensen of onbekende geluiden.
  • Een ander matras, dekbed en/of kussen dan dat je gewend bent.
  • Een andere omgeving dan je vertrouwde slaapkamer.
  • Ritmewisselingen kunnen zorgen voor slaapproblemen. Lang uitslapen of laat naar bed is niet goed voor de regelmaat.
  • Te veel licht, denk hierbij aan straatverlichting of verblijf in Scandinavië gedurende de zomerperiode. Het is daar dan langer licht.

Probeer zelf ook eens na te denken over de reden waarom jij slechter slaapt in de camper. Dit kan helpen om een oplossing te vinden en uiteindelijk beter te slapen in de camper.

Tips om beter te slapen in de camper

Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje die je kan gebruiken wanneer jij slecht slaapt op vakantie of op reis, en dan vooral in je camper.

Koop oordoppen

De makkelijkste tip die wij je kunnen geven is wel: koop goede oordoppen. Meermaals hebben oordoppen ons een goede nachtrust gegeven. Zo simpel, maar toch zo doeltreffend.

Doe research voor je overnachting

Bij camperapps, zoals Campercontact, kan je reviews achterlaten na je overnachting. In veel gevallen kan je dus al zien of een plek ook druk bezocht wordt door jongeren of de overlast van een snelweg jouw nachtrust in de weg kan zitten. Zo weet je welke plekken je beter kunt vermijden.

Verken je overnachtingsplek te voet

Angst is vaak een slechte raadgever. Daarom lopen wij vaak even een rondje in het gebied waar we overnachten. Zo weet je waar je staat die nacht, en dit geeft vaak een prettiger gevoel.

Neem je gewone beddengoed mee

Afhankelijk natuurlijk van je camper kan je kiezen voor normaal beddengoed in plaats van slaapzakken en opblaaskussentjes. Zorg dat je camper voelt als thuis. Wij maken zelf gebruik van een topper boven op de originele camperkussens. Dit geeft toch wat extra comfort.

Zorg voor de juiste verduistering

Bijna iedere camper heeft het, maar bouw jij jouw eigen camper? Zorg dan voor goede verduistering. Een ander voordeel: zo kunnen ze van buiten niet zien dat er iemand binnen zit.

Een half uur voor het slapen geen schermen meer

Misschien heb je hem weleens gehoord, maar het is bewezen slecht voor je nachtrust wanneer je kort voor het slapen nog op schermpjes zit te turen. Dit wil je dus voorkomen.

Creëer een slaapritueel

Het klinkt misschien wat zweverig, maar je kan van alles doen om beter te slapen in de camper. Zo kan je mediteren voor het slapen gaan, maar ook kan het helpen om gewoon een boek te pakken en lekker te gaan lezen. Zorg dat je een ritueel kiest dat je rustig maakt.

Hopelijk heb je iets aan onze tips. Wij schrijven regelmatig blogs over een minimalistisch leven en reizen in een camper. Wil je ook leven met minder of tips over lang reizen in je camper volg ons dan ook op instagram via @simply.nomads.