Drie manieren om planten vast te zetten in de camper

Tekst en beeld: Carlijn Assink

Planten staan niet alleen gezellig in de camper, het is ook nog eens goed voor de luchtzuivering binnen in je rijdende huis. Leuke kleine vetplantjes, wat grotere hangplanten, het geeft de camper een fijn thuisgevoel. Alleen, hoe krijg je planten mee in je camper zonder dat ze omvallen tijdens het rijden? We geven drie tips om je groene vrienden goed te bevestigen. 

1. Sterke magneet

Een makkelijke manier om kleine plantjes aan een metalen raamkozijn (of een ander metalen rand) te ‘plakken’ is door middel van een sterke magneet. Lijm de hele helft van de magneet aan het metalen gedeelte. Lijm de andere helft aan de binnenkant van je plantenpot. Doe de plan erin en voila, het potje blijft op zijn plek. (tip van @Busleven)

2. Hang ze op

Zoals je hangplant thuis hangt (hangt ‘ie nergens?), kan hij ook in je camper hangen. Alleen, zorg dat de plant niet in de buurt van een raam hangt. Tegen het heen en weer zwaaien in een bocht kan je de onderkant ook vastzetten met een touw. Je kan bijvoorbeeld een touwtje aan de onderkant van een al gemaakte plantenhanger maken of de hanger helemaal zelf maken met macramé en dan aan de onderkant doorvlechten.

3. Zet ze vast op verschillende manieren

In een rek:

Dit is leuk voor een camper met een wat grotere keuken. Op deze manier kun je kruidenplantjes makkelijk meenemen. Maak een plantenrek van hout. Zaag met een decoupeerzaag twee of drie cirkels in het midden van een plank (hoe je dat doet- kijk hier). Maak de diameter van de cirkels iets kleiner dan van de potten die je er in wilt stoppen. Bevestig het plankje aan een muur met leren riempjes of met plankdragers. En je kruidenplantjes kunnen nergens naartoe! (Je kan het ook kopen als het teveel werk is).

In een staaldraad mand:

Koop bij een winkel (de Xenos heeft veel varianten) een staaldraden mandje. Boor dit mandje aan de onderkant vast in de camper op een plek waar je het wil hebben. Zet er twee plantjes in en klaar!

Achter een leren riem:

Heb je een leeg hoekje in je camper? Dan kan je met een oude leren riem het plantje vastzetten. Boor een gat aan beide kanten van de muur waar je de riem wil bevestigen. Snij de riem op maat, in twee stukken. Bevestig de stukken aan beide kanten, zet de plant in de hoek en snoer de riem vast. Zo kan je plant nergens heen.
Je kan de plant ook met een riem aan de muur maken. Je kan er zelfs speciale wall-belts voor kopen, maar hoe stevig dit blijft zitten tijdens een hobbelige rit, kunnen we je niet vertellen.

En natuurlijk kan je ook altijd een klein plantje in de bekerhouder voorin doen.