Dit zijn de belangrijkste verkeersregels voor campers in Nederland

Als camperaar moet je op de hoogte zijn van de regels in Nederland. Van tolheffing tot maximumsnelheden en milieuzones, in dit artikel vind je alle Nederlandse verkeersregels voor campers die je moet kennen. 

Verplicht meenemen

Als je de weg op gaat met je camper, moet je een gevarendriehoek aan boord hebben voor situaties waarin de waarschuwingslichten niet functioneren. Daarnaast is het raadzaam een EHBO-kit en veiligheidshesjes bij je te hebben voor noodgevallen onderweg. 

Maximumsnelheden 

De maximumsnelheden voor campers in Nederland zijn als volgt: 

Campers ≤ 3,5 ton 

  • Binnen de bebouwde kom: 50 km/u 
  • Buiten de bebouwde kom: 80 km/u 
  • Snelwegen: 100/120/130 km/u * 

Campers > 3,5 ton tot < 7,5 ton 

  • Binnen de bebouwde kom: 50 km/u 
  • Buiten de bebouwde kom: 80 km/u 
  • Snelwegen: 80/100/120/130 km/u ** 

*Voor campers met voertuigsoort Personenauto (M1): 100 km/u [06.00 en 19.00], 130 km/u [19.00 en 06.00].  

** Voor campers met voertuigsoort Bedrijfsauto (N1): 80 km/u. 

Rijbewijs 

Voor campers tot 3.500 kg volstaat rijbewijs B. Voor campers van 3.500 tot 7.500 kg is C1 nodig en boven 7.500 kg rijbewijs C, met een limiet van 8 zitplaatsen. Zorg dat het totaalgewicht, inclusief lading en inzittenden, de 3.500 kg niet overschrijdt. Meer over campers en rijbewijzen vind je op deze pagina.

Milieuzones 

Veel Nederlandse gemeenten hebben milieuzones ingevoerd of overwegen dit te doen. In stadscentra zoals Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht moet je camper minimaal emissieklasse 4 (Euro-4) zijn om binnen te komen. Camerasystemen controleren de naleving van deze regels. Bewoners binnen de milieuzones genieten vaak vrijstellingen voor hun eigen campers. Voor campers geregistreerd als bedrijfswagens (N1,2 of 3) gelden strengere regels, waarbij zelfs minimaal Euro-6 vereist is. 

Lees meer over milieuzones en blijf op de hoogte van eventuele veranderingen die van invloed kunnen zijn op jouw camperreis door Nederland

Tolwegen

In Nederland vind je drie tollocaties: de Kiltunnel bij Dordrecht, de Westerscheldetunnel en de oude tolbrug bij Nieuwerbrug.

Alcoholgebruik 

Het maximale alcoholpromillage mag niet hoger zijn dan 0,5 promille. Voor beginnende bestuurders (minder dan 5 jaar rijbewijs) geldt zelfs een strengere limiet van 0,2 promille. 

Huisdier in de camper 

Wil je een of meer huisdieren vervoeren in de camper? Lees hierover meer op Huisdier mee in de camper.