6 gadgets met een stekker die het leven onderweg makkelijker maken

Bernadet Heimans

Als oplettende lezer denk je nu wellicht: eh, maar schreef jij eerder niet dat vanlifers de consumptiemaatschappij juist afzweren? Innerlijke rijkdom in plaats van materialistische welvaart enzo. Dat klopt, dat schreef ik. Vanlifers zijn zich (over het algemeen) heel bewust van wat ze wel en niet nodig hebben in het leven. En de conclusie daarvan kan dus ook zijn dat je geen stortdouche nodig hebt in je camper, maar wel een draadloze stofzuiger. Ook dat is minimalisme. Dus ik heb even navraag gedaan bij mijn vanlifevrienden en we zijn het erover eens: deze technische gadgets maken het leven in een bus aanzienlijk makkelijker én leuker.

 

Oplaadbare lantaarn

Lezen, kletsen of eten met sfeervolle verlichting. Houdt iedereen toch van. En kaarsen zijn leuk, natuurlijk, maar die zijn duur, gaan snel op, laten je brandalarm afgaan en smelten. Als er dus 1 musthave is waar ik dagelijks écht heel veel plezier van heb, dan is het van mijn oplaadbare lantaarntje. Je hangt of plant hem waar je maar wil en je hebt oneindig sfeerverlichting. Ik ben fan.

Draadloze sfeerverlichting. Wat een uitkomst.

Draadloze stofzuiger

Vieze voeten, zand in je bed, hondenharen. Vanlife is dirty business. Mocht je het nog niet weten: je doet niet anders dan schoonmaken in een bus. All day, every day. Als je het jezelf dus gemakkelijk(er) wil maken doe je er goed aan om te investeren in schoonmaaktools die dit dagelijks terugkerende leed kunnen verzachten. Het voelt misschien een beetje te fancy in een camper, zo’n draadloze stofzuiger. Maar als je voor de 5e keer die dag probleemloos de modder van je hoofdkussen kunt zuigen ben je dat ideaal zo weer vergeten.

Draagbaar zonnepaneel

Het zonnetje is fijn. En niet alleen voor je bruine kleurtje en de vitamientjes D. Voor ons vanlifers is die ronde bol namelijk ook de voorziener van energie. Met een draagbaar zonnepaneel kun je gemakkelijk energie opwekken. Zelfs als je al een zonnepaneel op je dak hebt liggen, is dit een bijzonder goede aanvulling. Een draagbaar zonnepaneel kun je namelijk altijd optimaal positioneren, en dat blijkt toch lastiger met het paneel op je dak. Kun je je camper lekker in de schaduw laten staan terwijl je paneeltje in de zinderende zon staat te laden. Hier lees je er alles over.

 

Het draagbare 120W paneel van @nomadio.eu wekt in een paar uur tijd een goede hoeveelheid extra energie op. ‘Hij is soms efficiënter dan mijn 300W dakpaneel.

Draadloze muziek box

S’mores grillen op een vuurtje. Picknicken op het strand. Spelletjesavond met je nieuwe busvrienden. Vanlife is leuker met een goede soundtrack. Hoef ik verder niet over uit te wijden toch?

Een steengoede zaklamp/hoofdlamp

We zetten het thema van verlichting nog even voort. Want een goede zaklamp en/of hoofdlamp is niet slechts een nice-to-have maar wat mij betreft een essentieel onderdeel in je vanlife inboedel. Zeker wanneer je je veel op afgelegen en donkere plekken begeeft. Ik gebruik mijn zaklamp dan ook echt dagelijks. Meestal voor doorsnee zaken (nog even met de hond naar buiten ’s avonds) maar ook in het geval van onraad (beren om je bus midden in de nacht). Toch fijn als je iets kunt zien op beide momenten.

Op veel plekken is het aardedonker. Een goede zak- of hoofdlamp is dan een echte must.

Oplaadbare leeslampjes

Deze lijst wordt hevig gedomineerd door verlichting, I know. Maar licht is nou eenmaal een belangrijk thema in en rond een donkere camper. Dus als laatste, maar zeker niet minste, suggestie: oplaadbare leeslampjes. En dan specifiek die met zo’n handig klemmetje. Nog even lezen terwijl je wederhelft al slaapt? In de krochten van je stikdonkere voorraadkast graven naar een paracetamolletje? Schroefje van je MPPT even aandraaien diep onder het bed? Met je leeslampje heb je óveral licht.