Voice-winnaar Jim van der Zee: ‘Met de camper ben je lekker vrij’

Door Judith Visser, Jim van der Zee en Marcel Bos (tekst en foto's)

Jim van der Zee (23) won afgelopen maand het achtste seizoen van The Voice of Holland. Naast zijn enorme passie voor muziek heeft hij nog een grote liefde: rondreizen met de camper door Europa. Het liefst zou hij vandaag nog in zijn camper stappen en aan het volgende avontuur beginnen.

Een aantal jaar geleden kochten de ouders van Van der Zee een Volkswagen LT 2.8 camper van meer dan dertig jaar oud. Sinds een jaar mag de muzikant zich eigenaar noemen van het busje. Als hij de kans ziet om met zijn gitaar en camper op reis te gaan, grijpt hij deze met beide handen aan. “Een camper geeft me een vrij gevoel. Je bent nergens afhankelijk van en kan ieder moment beslissen om ergens anders naartoe te gaan.” 

Jimvanderzee Jim in zijn camper

Weinig kosten

De Voice-winnaar heeft een paar jaar geleden rondgetrokken door Zwitserland. Als hij in een hotel had willen overnachten, had hij dat destijds nooit kunnen betalen. “Met de camper kon dit wel. Als je het goed aanpakt heb je weinig kosten.” En dat is ook waar hij het meest van geniet. “Geen camping of camperplaats. Doe mij maar gewoon een parkeerplaats”, vertelt de muzikant. “Dan kan je de mooiste plaats uitkiezen. Naar een klassieke camping ga ik alleen als er gewassen of gedoucht moet worden.”

Mooiste plekken

Afgelopen jaar reisde Van der Zee met zijn camper door Ierland. De reis heeft zo’n indruk gemaakt, dat hij er graag nog een keer terugkomt. Naast het prettige volk, heeft het land een rijke muziekcultuur. Iets wat de Voice-winnaar erg aantrekkelijk vindt. Met de camper reed hij op indrukwekkende wegen langs schitterende natuurgebieden. “Inch Beach, een uniek strand in Ierland, is een van de mooiste plekken waar ik ben geweest. Je kan met de camper op het strand staan. Aan het eind van de dag kon ik genieten van de ondergaande zon. Het was echt heel tof.”

Inch Beach, Ierland

Geld over

Muziek is altijd een onderdeel van zijn camperreizen geweest. Het is een manier om de vakantie te financieren. Samen met een vriend trok hij van de ene naar de andere stad. “Het was altijd een uitdaging om een plek voor de camper te vinden. Als dit was gelukt, gingen we de stad in om muziek te spelen. We werden wel eens weggestuurd, maar dan gingen we gewoon door naar een nieuwe stad. Soms was er wat geld over, soms was het net te weinig om de hele reis te betalen.”

Volgende avontuur

Door het Voice of Holland-avontuur heeft Van der Zee voorlopig een druk programma. Tijd om met de camper door Europa te reizen is er niet. Maar fantaseren over het volgende avontuur doet hij zeker. “Als ik erover nadenk krijg ik heel veel zin om lekker met de camper weg te gaan. Daar ben ik ook wel een beetje aan toe. Ik zou wel weer terug willen naar Ierland. Hoewel het me ook gaaf lijkt om buiten Europa met de camper te reizen.” 

Jim van der Zee maakt muziek op straat tijdens zijn camperreizen: