Met de camper door de zandbak

Maarten Bokslag (tekst) en Marcel de Jong (foto's)

Met de kampeerauto op stap gaan is genieten van ultieme vrijheid. Toch zijn er mensen die nóg meer vrijheid willen. Die willen een camper die ook door blubber en rivierbeddingen kan rijden. Die je overal brengt, ook als de verharde weg eindigt in een grote, mulle zandbak. Zulke mensen zijn Benno en Anne-Marie Sanderink uit het Overijsselse Borne. Zij vinden dat hun camper over hetzelfde ruige terrein moet kunnen rijden als hun Jeep Wrangler.

Bukhanka Eigenaren

Als je zulke eisen stelt, is de keuze heel beperkt. De VW Syncro Transporter is een optie, maar wel een die flink in de papieren loopt. Sinds kort is er een alternatief op de Nederlandse markt: de UAZ 452. Een 4WD-manschappenwagen, eind jaren ‘50 ontwikkeld voor het Russische leger. Het onderstel is gelijk aan dat van de Russische Jeep en je kunt er de gekste dingen mee doen. In sommige Oostbloklanden werd het busje zelfs gebruikt om de ploeg door de akker te trekken. Vanwege zijn kenmerkende vorm kreeg de UAZ 452 algauw de bijnaam Bukhanka, Russisch voor broodje.

Toen Benno Sanderink hoorde dat de Bukhanka sinds kort ook in Nederland wordt geïmporteerd, bestelde hij er meteen een. Hij verstevigde het onderstel met zwaardere veren en dikkere banden. Daarna liet hij de manschappenwagen voorzien van een camperinbouw, inclusief hefdak en een enorm zonnescherm.

Kampeerauto ging met Benno Sanderink en de Bukhanka-camper mee naar een woeste zandafgraving bij De Lutte, net over de Duitse grens. Daar liet Sanderink even zien wat het Russische busje allemaal kan. Als je ernaast zit is dat bloedstollend: de Efteling is er niets bij. De Bukhanka rijdt steil tegen de zandbergen op en er weer af, schuin tegen de helling, door diepe sporen. Dankzij de vierwielaandrijving en een lage gearing trekt de Bukhanka rustig maar zeker door het ruigste terrein.

Het hele verhaal – met schitterende foto’s – is te lezen in Kampeerauto 6-2020.