Busleven - Marten en zijn muziekstudio op wielen

Door Bobby en Jessica (tekst, video en foto's)

Bobby en Jessica reizen in hun tot camper omgebouwde ambulance. Na maanden lassen, klussen en schilderen is het tijd voor vakantie. Tijdens hun avonturen komen ze soms bijzondere camperaars tegen. Marten Berger is zo'n bijzondere camperaar.

Op het eerste gezicht lijkt het een simpel kampeerbusje. Maar wie goed kijkt, ziet professionele speakers, microfoons en een piano aan het plafond. Welkom in de mobiele opnamestudio van Marten Berger (25).

Muzikaal talent

Dagelijks struint Marten door Europese steden, op zoek naar muzikaal talent. Straatartiesten met het juiste geluid nodigt hij uit in zijn bus voor een opnamesessie. Het uiteindelijke doel: een compleet album met het geluid van de Europese straten.

Het idee ontstond toen Marten een internetvideo van een straatartiest zag. Hij studeerde toen muziekproductie, officieel MediaMusic, aan het conservatorium in Enschede. Marten besloot de artiest te benaderen voor een gratis opname. “We waren beiden enorm blij met het resultaat. Toen begon ik met het idee te spelen om dit vaker te doen”, vertelt Marten.

Je kunt de mobiele muziekstudio overal in Europa tegenkomen. Duidelijk herkenbaar aan de tekst ‘SmellsLikeVanSpirit’ op de buitenkant van de wagen. Alle straatmuzikanten die Marten heeft opgenomen, schrijven hun naam op de bus.

Marten bij zijn Volkswagen T3 uit 1991

Van ijscowagen tot muziekstudio

De bus is een Volkswagen T3 uit 1991. Na een leven als ijscowagen kon Marten hem voor een klein bedrag overnemen. Het heeft veel tijd en moeite gekost om hem zo te maken zoals hij nu is. Daarbij ging er extra aandacht uit naar het compleet akoestisch aanpassen van de binnenkant van de bus. Maar ‘af’ is de mobiele geluidsstudio nooit. Marten is constant bezig de bus nog efficiënter te maken. De scheidingswand ging eruit, er kwam standverwarming en zelfs een kantelbaar zonnepaneel voor extra energie-opbrengst. “Het voordeel van wonen en werken in een camperbus, is dat ik al die landen in Europa redelijk goedkoop kan ontdekken”, zegt Marten. Doordat hij veel contact heeft met de inwoners van de steden die hij bezoekt, kan hij de stad van binnenuit ervaren. “Zo leer je veel over het leven en over jezelf, daar ben ik zeer dankbaar voor.” Maar er zijn ook nadelen, zoals de afleiding en het continue reizen. Marten: “Soms verlaat ik een stad waar ik veel vrienden heb gemaakt. Als ik dan naar een nieuwe stad ga, waar ik niemand ken en het slecht weer is, dan weet je niet waar je moet beginnen. Dan kan het weleens eenzaam zijn.”

Toch blijft Marten voorlopig op deze manier muziek produceren. “Mijn balans tussen werken en leven is een stuk beter geworden. Dat is ook één van de redenen waarom ik dit doe.”

Wie Martens project wil volgen, kan terecht op Facebook en Instagram (SmellsLikeVanSpirit), of de muziekopnames bekijken via zijn gelijknamige Youtube-kanaal.