Vogels spotten op Texel

Texel is het grootste Nederlandse Waddeneiland en een geliefd oord onder vogelliefhebbers. Welke vogels kun je er vinden en waar kun je die vogels het beste spotten? We delen enkele tips en handige weetjes.

Martin Fisch Vogels Flickr

Hoeveel vogelsoorten kan ik spotten op Texel?

Tot op heden zijn er zo’n vierhonderd vogelsoorten waargenomen op Texel. Met wat ervaring lukt het wel om er tot zo’n honderd per dag te spotten. In het voorjaar broeden zo'n tachtig vogelsoorten in de Texelse duingebieden. 

Wat zijn de beste plaatsen om vogels te spotten?

Langs de oostkust ligt de Vogelboulevard van Texel, een reeks van natuurgebieden beheerd door Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Deze vogelboulevard is de langste in Europa. Daarbij telt Texel ook nog een heleboel vogelkijkpunten, terug te vinden op dit kaartje van het Vogelinformatiecentrum.

Zo werden bij de Hanenplas onder andere al de kluut, bontbekplevier en kievit waargenomen, en bij Kijkpunt Prins Hendrik Zanddijk wordt ook regelmatig een flamingo gesignaleerd. 

De lepelaar - Aad van Rijn (CC-BY-NC-ND 2.0 Deed) via Flickr

Welke vogels kan ik wanneer spotten?

Vanaf maart beginnen de vogels zich klaar te maken voor het broedseizoen, dan keren de eerste zomervogels dus weer terug naar Texel. Langs de boulevard zijn steeds meer lepelaars te zien, want het ondiepe water is de geknipte plek om veel eten te verzamelen en zo aan te sterken. 

De heidevelden zijn dan weer de uitgelezen plaats voor zangvogels als de boomleeuwerik, die rond eind maart ook vergezeld wordt van de blauwborst, voor velen een hoogtepunt. In april is het dan tijd voor de echte grote vogeltrek, met zelfs de kans om een zwarte wouw of visarend te zien, twee roofvogels die regelmatig op Texel gespot worden. 

Welke vogels globaal gezien per maand te zien zijn, is hier terug te vinden.

De fitis - Paul van de Velde (CC BY 2.0 Deed) via Flickr

Kan ik ook uitstappen, rondleidingen of excursies volgen?

Zeker! Het Vogelinformatiecentrum op Texel biedt een grote variatie aan excursies op het eiland. Zo trekken ze er tweemaal per week op uit met een vogelherkenningsexcursie, één keer per week rijdt er een minibusje gedurende een halve dag rond, en ook school- of privé-excursies behoren tot de mogelijkheden. 

Er zijn workshops rond het digiscopen (spotten met speciale verrekijkers en telelenzen), thema-excursies rond een bepaalde vogelsoort, een bepaald aspect of een bepaalde soortgroep, en een wekelijkse Vogelexcursie XL. 

Het Vogelinformatiecentrum biedt ook een overzicht van alle aankomende excursies.

Culinair Texel

Heb je na al het vogelspotten zin gekregen in iets lekkers? Lees dan onze tips over de culinaire hoogtepunten op het eiland.

 

Foto bovenaan: Martin Fisch (CC BY 2.0 Deed) via Flickr