Vier verrassende uitjes op Texel

Wil jij tijdens je campertrip op Texel wel eens wat anders dan de geijkte strandwandeling of fietstocht, maar weet je niet wat? Laat je dan inspireren door deze originele uitjes op Nederlands grootste Waddeneiland.

1. Texelse wellness

Dat ze op Texel alles graag net even anders doen, blijkt ook wel uit het verrassende wellnessaanbod. Want zeg nou zelf: heb jij ooit een wolbad genomen? Het klinkt wat eigenaardig, maar een ‘onderdompeling’ in het zijdezachte wol van de Texelse schapen is naar het schijnt een weldaad voor lichaam en geest.

Wegdromen tijdens het wolbad © Boutique Hotel Texel

Net als ‘woolness’ is het nemen van een ‘modderwad’ een typisch Texelse wellnessbeleving. In de haven van De Cocksdorp vind je bij laagwater op het wad een laag slik met precies dezelfde heilzame mineralen als in de Dode Zee. Na een dompelbad in zee is het moddermasker er zo weer af en voel je je als herboren.

Een typisch Texels modderwad © Videostill Krofft Visuals

2. Texel van boven

Als je Texel van zijn mooiste kant wilt zien, moet je geen hoogtevrees hebben. Tijdens een rondvlucht met Tessel Air bekijk je het eiland namelijk vanuit de lucht. Deze bijzondere in-de-wolkenervaring duurt afhankelijk van je keuze een kwartier tot maximaal een uur en trakteert je op de mooiste uitzichten over Texel en omgeving. Erg populair zijn de rondvluchten vanaf 45 minuten, omdat je dan de unieke kans hebt om grote groepen zonnebadende zeehonden te spotten. 

Rondvlucht boven natuurgebied De Slufter © Tessel Air

Is dit niet duizelingwekkend genoeg? Kies dan voor een tandemsprong bij Paracentrum Texel en zweef samen met je instructeur als een vogel zo vrij boven de Texelse aarde.

De sprong van je leven boven Texel © Paracentrum Texel

3. Oesters rapen

De leegte van het wad herbergt een grote zilte achtertuin. Vooral bij de Mokbaai, langs de Waddendijk en bij de Cocksdorp vind je als de ‘r’ in de maand zit flinke oesterbanken.

De Texelse delicatesse © Tesselse Oesterman

Nu kun je natuurlijk zelf op zoek gaan naar de Texelse delicatesse, maar veel leuker – en leerzamer – is een oestertocht met de Tesselse Oesterman. Tijdens dit zilte avontuur ervaar je dat de oesters letterlijk voor het oprapen liggen, leer je hoe je ze in een wip opent én is er tijd voor een proeverij met een glaasje bubbels.

Oesters rapen op het wad © Tesselse Oesterman

4. Sterren tellen

In Nederland is het nog op maar weinig plekken écht donker. Gelukkig is Texel er hier een van, waardoor je bij helder weer op verschillende locaties kunt genieten van een prachtige sterrenhemel. Goede spot is bijvoorbeeld het uitgestrekte natuurgebied De Slufter, gelegen in het dunbevolkte noorden waar geen enkele lichtvervuiling is.

Prachtige sterrenhemel boven De Slufter © Miklas Borbe

Ook het observatorium naast Ecomare is een vijfsterrenlocatie. ’s Winters vinden hier regelmatig kijkavonden plaats van Volkssterrenwacht De Jager en zie je door hun telescopen de meest bijzondere lichtobjecten in de Texelse duisternis.

Sterren bij de Texelse vuurtoren © Andre van der Meulen

Routekaart

In 'Rondje Zwerven' in KA 1-2022 lees je meer over Texel.

Tekst: Marc Erwich