Vier bijzondere natuurwandelingen op Texel

Camperen op Texel betekent dat je kunt ontwaken met uitzicht op de fraaie duinen, stranden of natuurgebieden die het eiland rijk is. Wil je je echt onderdompelen in die landschappen en genieten van de rust en biodiversiteit, dan is wandelen de perfecte activiteit. Dit zijn vier ideeën voor bijzondere natuurwandelingen op Texel.

Door de Eierlandse duinen (6 km)

Wandelen door de Eierlandse duinen op Texel is een unieke ervaring. Dit uitgestrekte duingebied in het noorden van het eiland biedt prachtige vergezichten en een rijke biodiversiteit. Het is een plek waar je zeldzame plantensoorten kunt spotten en misschien zelfs de kans krijgt om Schotse Hooglanders of de typische Texelse schapen tegen te komen. Naast genieten van de rust en de natuur, zijn er ook mogelijkheden voor activiteiten zoals vogelspotten of het verkennen van de bekende vuurtoren op de noordpunt van Texel.

Meer informatie en een kant-en-klare route vind je hier: Wandelroute door de Eierlandse Duinen (6 km).

Langs De Slufter en De Muy (11 km)

Een wandeling langs De Slufter en De Muy begint op het strand bij De Koog, waar de zeelucht je tegemoetkomt. Vervolgens zet je koers naar De Slufter, een bijzonder natuurgebied dankzij de open verbinding met de Noordzee. Daardoor overstroomt het gebied regelmatig en is er een uniek zoutminnend plantenrijk te vinden.

De Muy is een ander pareltje op de route, bekend om zijn vogelrijkdom. Dit gebied, met zijn duinmeertjes en moerassige valleien, is de thuisbasis van talrijke vogelsoorten. Het is de perfecte plek voor vogelspotters en natuurfotografen. Ten slotte passeer je ook nog natuurgebied De Nederlanden, met fraaie duinlandschappen die elk seizoen van kleur verschieten.

Meer informatie en de route van 11 km kun je hier vinden: Wandelroute De Muy en De Slufter.

Langs de Horsmeertjes in het zuiden van Texel (3,8 km)

Deze korte wandelroute door het zuiden van Texel neemt je mee door enkele mooiste ongerepte natuurgebieden die Texel te bieden heeft. Beginnend in het dorp Den Hoorn, leidt de route je langs zandstranden, door het fraaie duinlandschap en zoutmoerassen. Bijzonder aan deze wandeling is de diversiteit aan landschappen en de mogelijkheid om zeldzame dier- en plantensoorten te spotten. Je loopt door De Hors, een uitgestrekt gebied met jonge duintjes die continue van vorm veranderen door de wind. Hier kun je de kracht van de natuur ervaren. voor iedereen die even wil ontsnappen aan de hectiek van alledag.

Meer informatie en de exacte route kun je hier vinden:  Wandelroute Het avontuurlijke zuiden (3,8 km)

Strandvlaktes en duinvalleien (6,8 km)

Vlak onder het dorp Den Hoorn, in het zuiden van het eiland, start je deze wandeling. Je loopt langs De Geul en de beroemde Geulplas, een paradijs voor vogelliefhebbers. Daar kun je met wat geluk tal van vogelsoorten in hun natuurlijke habitat observeren. Vervolgens leidt het pad je naar het strand, waar je kunt uitwaaien aan de kustlijn van Texel. Deze wandeling biedt een combinatie van serene natuur, rijke biodiversiteit en verfrissende zeelucht.

Meer informatie en een kant-en-klare route vind je hier: Wandelroute Strandvlaktes en duinvalleien (6,8 km)

Culinair Texel

Heb je zin om tijdens of na je wandeling iets lekkers uit Texel te eten of drinken? Lees dan onze tips over de culinaire hoogtepunten van het eiland.