Vijf sportieve routes in Zuidwest-Friesland

Of je het nu Súdwest-Fryslân, Waterland van Friesland of Zuidwest-Friesland noemt: het waterrijke zuidwesten van Friesland is een geweldige camperbestemming vol sportieve mogelijkheden.

1. Het water op in Workum

Dankzij de Friese meren en de vele tientallen watersportdorpen kun én wil je in Zuidwest-Friesland niet om het water heen. Sterker nog: je wilt het water op. In dit gebied vind je dan ook de mooiste vaarroutes van de provincie. Zeker ’s zomers kun je zowat dagelijks aan boord stappen voor een rondvaart of boottocht.

Ontdek het oude centrum van Workum vanaf het water © Lydia Annema

Pak je het liever sportiever aan? Kies dan voor de kano of stap het supboard op. Routes genoeg. Zoals het Rondje centrum Workum. In pakweg twee uur peddel je langs de mooiste plekken van deze Elfstedenstad en passeer je vele lieflijke grachtjes.

2. 'Dwale' door het Gaasterland

Is jouw favoriete vervoersmiddel de benenwagen? Weet dan dat Zuidwest-Friesland ook een waar wandelwalhalla is. Van wuivend riet langs de Friese meren tot fraaie uitzichten op het IJsselmeer en van uitgestrekte natuurgebieden tot charmante Elfstedenstadjes: een tocht te voet is een feest.

In Gaasterland vind je de enige kliffen die Nederland rijk is, zoals de Rode Klif bij Warns. © Lydia Annema

Maak bijvoorbeeld kennis met de bijzondere sfeer in het glooiende Gaasterland. Tijdens de 16 kilometer lange wandelroute Gaasterland loop je dwars door het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân en wissel je hoog- en laaggelegen stukken grond af met bos-, weide- en waterlandschappen. En wat je bij het vlakke Friesland niet verwacht: je komt zelfs langs een klif met panoramisch uitzicht op het IJsselmeer.

3. Fietsen door het water

Neem de fiets maar mee deze campertrip, want met 800 kilometer aan fietsknooppuntpaden beschikt Zuidwest-Friesland over een ruim aanbod van fietsroutes. Het leuke daarbij is dat je bij veel routes een oversteek met het pontje maakt.

De Oersetters pontjesroute is een van de mooiste pontjesroutes van Nederland © Thomas Vaer

Bij de Oersetters pontjesroute zelfs twee keer. Deze ruim 50 kilometer lange tocht geniet grote populariteit en is in 2014 uitgeroepen tot de leukste pontjes-fietstocht van Nederland. Kenmerkend voor de route is de afwisseling: zo fiets je het ene moment door weidse weilanden en passeer je het volgende moment een historisch (Elfsteden)stadje. Tip: controleer voor vertrek de vaarperiode en vaartijden van de fietspont.

4. Een ontspannen triatlon

Goed nieuws voor wie geen keuze kan maken tussen fietsen, wandelen of varen: doe het dan gewoon alle drie op één dag. Ideaal hiervoor is de combinatieroute rondom Joure. Tijdens deze 34 kilometer lange route combineer je de fiets met de benenwagen en de kano en leg je een ontspannen ‘triatlon’ af.

In de kano ervaar je Zuidwest-Friesland vanuit een heel ander perspectief © Theo de Witte

Ook qua landschap biedt deze tocht volop afwisseling. Zo doorkruis je het dorp met stedelijk karakter ‘De Jouwer’, ontdek je de rust en ruimte in natuurgebied de Blokslootpolder en glijd je bij het Nannewiid over het kabbelende water van wat ooit een moerassige wildernis was.

5. Sportief pookje

Voor de speciaal ontwikkelde camperroutes heb je geen spierkracht nodig, maar volstaat een ‘sportief pookje’. Een toepasselijke route door het Waterland van Friesland is de camperroute langs waterwerken. Deze tocht van 183 kilometer leidt je langs 13 iconische waterwerken en toont je hoe Zuidwest-Friesland het water bevecht en omarmt.

Tijdens de Elfstedentocht met de camper kom je ook in het fraaie Harlingen © Lydia Annema

Grijp je liever de kans om de ‘Tocht der Tochten’ te rijden? Volg dan de Elfstedentocht met de camper. Want wat voor weer het ook is: it giet oan! De ruim 200 kilometer lange route is speciaal samengesteld voor camperaars en gaat voor een deel door het zuidwesten van de provincie. En ja, ook met de camper kun je in elke stad een stempel halen.

Routekaart

In 'Rondje Zwerven' in het magazine Kampeerauto 7-2023 lees je meer over Zuidwest-Friesland. De gpx-routebestanden zijn gebaseerd op dit artikel.

GPX Routebestanden

Meer informatie over het downloaden van gpx-bestanden staat hier.

Tekst: Marc Erwich