5x Goeree-Overflakkee te voet

In Kampeerauto 1-2023 doorkruist ‘Rondje Zwerven’ Goeree-Overflakkee. Op dit Zuid-Hollandse eiland kun je letterlijk en figuurlijk alle kanten op, maar vooral te voet is het volop genieten van de ongerepte natuur en oneindige horizonnen.

1. Duinen van Goeree

Waar beter te beginnen aan je wandelavontuur dan in de Duinen van Goeree? Hier stap je pal aan de Noordzeekust door een uitgestrekt duingebied en word je aangenaam verrast door echte deltanatuur met watervogels en zeehonden. Neem dus zeker je verrekijker mee in dit buitendijkse gebied, dat jaarrond in de greep is van de zee. 

In de Duinen van Goeree kun je geweldig vogels spotten ©visitgo.nl

En of je nou kiest voor wandelroute De Koploper of de Kwade Hoek; dat heerlijke eilandgevoel ‘wandelt’ gezellig met je mee.

Fraaie zonsondergang in de Kwade Hoek ©visitgo.nl

2. Met je voeten in het zand

Met 25 kilometer kustlijn en 16 stranden kun je bijna overal op het eiland een strandwandeling maken. Van lekker met je blote voeten in het zand in de zomer tot stevig uitwaaien in de winter. Honden mogen meestal gezellig mee, buiten het badseizoen van 1 oktober tot 1 april vaak zelfs los.

De brede stranden van Goeree nodigen uit tot wandelen ©visitgo.nl

Een leuke tocht om te volgen is Wandelroute Volgerland. Deze vijf kilometer lange wandeling op de westpunt van Goeree leidt je onder toeziend oog van de bruinrode vuurtoren langs gevarieerde landschappen met een rijk vogelleven. Zo kun je bij het uitkijkpunt bijzondere exemplaren spotten, zoals lepelaars en steltlopers.

3. Stadswandeling Goedereede

Wie zin heeft in een stadswandeling, kan op Goeree maar op één plek terecht: Goedereede. Dit kleine plaatsje kreeg in 1312 stadsrechten en is daarmee de enige ‘stad’ op het eiland. Het historische handelsstadje bezit een unieke charme, waar de prachtige oude panden en idyllische straatjes je laten terugreizen in de tijd. 

Goedereede van boven ©visitgo.nl

De nog geen twee kilometer lange toer is makkelijk zelf te lopen, maar de geschiedenis van het middeleeuwse Goedereede komt pas echt tot leven als je de stadwandeling samen met een gids loopt.

Monumentale panden en idyllische straatjes kenmerken Goedereede ©visitgo.nl

4. Slikken van Flakkee

Niet te missen op het eiland zijn de Slikken van Flakkee, een groot natuurgebied aan het water van de Grevelingen. In dit weidse en soms ruige savanne-landschap voelen talloze vogels zich helemaal thuis, net als grote kuddes heckrunderen en fjordenpaarden. 

Voor je het weet sta je oog in oog met de fjordenpaarden © visitgo.nl

Voor natuurliefhebbers is een wandeling door dit uitgestrekte gebied dan ook een must. Volg dus zeker een van de wandelroutes in het noord- en middendeel van de Slikken, zoals de 3,5 kilometer lange Blauwe Route, die start bij parkeerplaats Midden-Slikken.

5. In het spoor van de Watersnoodramp

De Watersnoodramp van 1953 staat vooral bekend als een ramp die Zeeland trof. Minder bekend is dat Goeree-Overflakkee tot de zwaarst getroffen gebieden behoorde. Zo overstroomde het dorp Nieuwe-Tonge en de polders in buurtschap Battenoord volledig. Om de herinneringen aan deze verschrikkelijke gebeurtenis levend te houden, is er een Waternoodsramp-wandelroute uitgezet. Gedurende de 5,5 kilometer lange audiotour kom je langs verschillende indrukwekkende plekken en hoor je het aangrijpende verhaal van de Watersnood. Een andere optie is de Podwalk door Oude-Tonge, die is ontwikkeld naar aanleiding van de 70e herdenking van de Waternoodsramp.

Routekaart

In 'Rondje Zwerven' in het magazine Kampeerauto 1-2023 lees je meer over Goeree-Overflakkee. De gpx-routebestanden zijn gebaseerd op dit artikel.