Vijf verborgen parels in Zuid-Limburg

Zuid-Limburg barst van de bekende attracties, maar herbergt ook veel verborgen parels. Verlaat daarom met je camper de gebaande paden en laat je verrassen door deze vijf ‘geheimtips’.

1. Terug in de tijd in Elsloo

Als ‘Parel van de Maasvallei’ en met een top-5 notering in de ANWB-verkiezing ‘Allermooiste dorp van Nederland’ heeft het kleine Elsloo een groots cv. Het oude schippersstadje aan de Maas is dan ook een lust voor het oog.

De charmante oude stadskern van Elsloo © Elsloo Info

Zo liggen langs de met kasseien geplaveide smalle straten historische bakstenen huizen met rood-witte luikjes en tref je vlak langs de Maas het majestueuze Kasteel Elsoo. Tel daar de iconische Maasberg, het romantische kasteelpark en het steilste hellingbos van Nederland bij op en je weet: Elsloo is een vat vol aangename verrassingen.

De Historische Buitenplaats Elsloo is tegenwoordig een hotel-restaurant © Elsloo Info

2. Kasteel Limbricht

Sittard ken je, maar heb je ooit van het nabijgelegen Limbricht gehoord? In de historische kern van dit kerkdorpje vind je eeuwenoude boerenhoeven langs smalle klinkerstraatjes en hangt een aangename, nostalgische sfeer. Toch ligt de grootste blikvanger net buiten het karakteristieke centrum.

Bezoek daarom zeker Landgoed Kasteel Limbricht. Deze vroegmiddeleeuwse burcht met grote kasteelhoeve ademt historie en heeft een van de mooiste terrassen van Limburg.

Het kasteelcomplex gezien vanuit de lucht.

Ook het oude Salviuskerkje - ‘buurman’ van het kasteel en vindplaats van de oudste muurschilderingen van Nederland – is meer dan bezienswaardig. Heb je tijd over? Wandel dan door het Limbrichterbos en hoor het roffelen van spechten.

3. De Jezuïtenberg: een ondergrondse ontdekkingsreis

Veel toeristen duiken de grotten in bij de Sint-Pietersberg of Valkenburg. Minder bekend, maar zeker niet minder mooi, is de Jezuïtenberg. Sterker nog: dit onderaardse museum in de Cannerberg is een van de mooist bewerkte kalksteengroeven ter wereld.

Dat in dit gangenstelsel honderden houtskooltekeningen, sculpturen en beelden te zien zijn, is te danken aan studenten van de Jezuïtenorde van Maastricht. Ter ontspanning tekenden, hakten en beitelden zij er tussen 1860 en 1960 op los. Het resultaat: een indrukwekkend rariteitenkabinet dat je gezien moet hebben om te geloven.

Een van de vele kleurrijke tekeningen in de Jezuïtenberg.

4. Wandelen in het Gerendal

Een beetje wandelaar kent het Geuldal. Een prachtig landschap, maar wel met platgetreden paden. Letterlijk. Bijzonder onaangetast is het langgerekte Gerendal. Dit ‘Toscane van Limburg’ ligt verstopt tussen Gulpen en Schin op Geul en laat zich omschrijven als een groene vallei met nauwelijks bebouwing.

In het Gerendal wandel je door on-Nederlandse landschappen © Visit Zuid-Limburg

Slingerende paadjes leiden je hier langs steile hellingen, grazende Mergellandschapen, weelderige bosranden en de typisch Zuid-Limburgse wegkruisen. Volg bijvoorbeeld de 6,3 kilometer lange wandelroute Gerendal VA 18 en ontdek het zelf.

De Mergellandschapen voelen zich helemaal thuis in het Gerendal © Visit Zuid-Limburg

5. Basiliek van Meerssen

‘Een gezellig dorp met stadse allure’. Zo vat het Zuid-Limburgse toerismebureau Meerssen kernachtig samen. Die stadse allure dankt het dorp grotendeels aan een onverwacht omvangrijke basiliek. De ‘Basiliek van het Heilig Sacrament’ geldt als pronkstuk van het pelgrimsoord en maakt zowel van binnen als van buiten diepe indruk. Plof dus neer op een terras op de Markt met uitzicht op de basiliek én loop er eventjes binnen.

Een van de mooiste plekjes in Meerssen: het terras op de Markt © Visit Zuid-Limburg

Uitgekeken? Maak dan een ommetje door het prachtige Proosdijpark of ontdek de groene omgeving tijdens een fietstocht.

Routekaart

In 'Rondje Zwerven' in het magazine Kampeerauto 8-2023 lees je meer over Zuid-Limburg en omgeving. De gpx-routebestanden zijn gebaseerd op dit artikel.