Gooi en Vechtstreek

Niet dat we de illusie hebben om bij een BN’er op de koffie te gaan, maar toch gaan we een Rondje Zwerven door de Gooi en Vechtstreek en het Eemland.

Spakenburg

We beginnen in het voormalige vissersdorp Spakenburg. Sinds de afsluiting met de Noordzee wordt er niet meer met de botters gevist, maar de visindustrie is nog altijd de belangrijkste bron van inkomsten. In de oude haven liggen voor de huizen nog wel de houten botters zij aan zij en de werf is nog steeds zoals deze vroeger was.

Spakenburg is ook bekend vanwege de klederdracht. Maar helaas verdwijnt die ook hier steeds verder uit het straatbeeld. Tegenwoordig moeten we het doen met de presentatie in het Museum Spakenburg.

Pontje naar Huizen

We gaan verder en steken met een klein pontje de Eem over. Als we onze camper erop zetten kan er geen auto meer bij. Via een fraai polderlandschap met behoorlijk wat weidevogels bereiken we de camperplaats in Huizen. We hebben geluk als blijkt dat er nog precies één plekje van de acht vrij is.

Van hieruit fietsen we naar het Nautisch Kwartier met fraaie houten panden. We zien op de botterwerf een paar mensen bezig met het smeden van ijzer. We kunnen letterlijk en figuurlijk niet om de Ark van Noach heen. Die is maar liefst 70 m lang en 10 m breed. Dit museum neemt je mee langs een scala van Bijbelverhalen tot het Nieuwe Testament. Inmiddels is dit varende museum verder getrokken naar Zeewolde. In deze gemeente is de ark de komende jaren te bezoeken.

In het oude centrum van Huizen volgen we een speurtocht langs allerlei windwijzers op de daken van eeuwenoude gerestaureerde boerderijen. Windwijzers zeggen iets over het beroep van de bewoners of over de bewoners zelf. We vragen ons dan ook af waarom aan een van schoorsteen een heks is bevestigd?

Vlakbij de camperplaats ligt een stoere overdekte kartbaan vernoemd naar de broertjes Coronel. We gaan ook nog even kijken op de skiberg De Gooise Alpen waar druk geoefend wordt op natte borstelbanen.

Naarden Vesting

De volgende dag plannen we een fietsroute volgens het knooppuntensysteem naar Naarden Vesting. Onderweg komen we langs de witte villa van Jan des Bouvrie, die te koop staat. Naarden kent een flink aantal historische panden waaronder de Utrechtse poort en het oude gemeentehuis. In de Gele Loods worden we bij het VVV-kantoor uitgebreid geïnformeerd over de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Maar onze interesse gaat voornamelijk uit naar het afschieten van enkele kanonnen. Dit gebeurt op iedere 3de zondag van de maanden maart t/m oktober in het Nederlands Vestingmuseum. Volgens het ritueel geeft de kapitein van de artillerie aan de kanonniers het bevel om te vuren. Harde knallen en veel rook zorgen altijd voor spektakel.

Blaricum en Laren

We rijden dan naar de Tafelberg in Blaricum. Op deze berg bevindt zich een uitzichtpunt met een tafel waarop de grens tussen Blaricum en Huizen staat aangegeven. We wandelen hier in een uitgestrekt heideveld en pauzeren even bij de schaapskooi.

Het centrum van Blaricum is een boerderijdorp met schitterende doorkijkjes.

We loeren even naar binnen in een popperig klein sigarenwinkeltje. Op de kruising vlakbij Blushing, de ‘coffeeshop’ van Gordon, staat de bronzen erfgooiersboom, die herinnert aan het honderdjarig rijk van de Erfgooiers. Vanaf de camperplaats in Laren fietsen we door het buitengebied waar de huizen steeds grotere proporties aannemen. Ook de dealers van dure automerken doen hier ongetwijfeld goede zaken. Op de Brink staat de Oudhollandse poffertjeskraam Corn. de Haan waar we morgen willen gaan eten.

En daar hebben we geen spijt van gehad. De kraam dateert uit 1837 en is zeer sfeervol ingericht met een gezellig buitenterras. Op weg naar Weesp komen we in ’s-Graveland langs een aantal fraaie ‘begeerlycke buytenplaatsen' zoals Boekesteyn en Schaep en Burgh met imposante beukenlanen en grote partijen rododendrons.

Weesp

We rijden Weesp binnen over de Lange Vechtbrug bij het fort Ossenmarkt. We kennen Weesp natuurlijk allemaal van het amandelkoekje de Weesper Mop, maar wij gaan cultuur snuiven in het Museum Weesp waar tentoonstellingen te zien zijn van het witte goud van Weesp, oftewel het porselein, en van de geschiedenis van het Van Houten-concern.

Met name de manier waarop Van Houten erin slaagde zijn cacaopoeder wereldwijd op de markt te brengen was zeer vooruitstrevend. Hij wist meerdere bekendheden te strikken om reclame voor zijn product te maken en had in 1899 de primeur met de allereerste reclamefilm.

Muiden

Omdat Muiden slechts enkele kilometers verderop ligt besluiten we daar ook nog even een kijkje te nemen. Het is een gezellig stadje met een sluis naar de vroegere Zuiderzee. Vanzelfsprekend kunnen we niet om het Muiderslot heen, dat in 1285 door Floris V ter verdediging van Amsterdam werd gebouwd. Later heeft schrijver/dichter P.C. Hooft een periode in het slot gewoond.

Vlakbij de camperplaats Vecht & Weide slaan we een fietspad in dat dwars door het natuurgebied met de Spiegelplas en de Ankeveense Plassen loopt. Het is hier prachtig. Het gebied is ontstaan door de afgraving van veen waardoor een doolhof van plassen, slootjes en eilandjes is ontstaan. Een walhalla voor vogels.

Meer informatie

Camperplaatsen

Huizen:           Gemeente Huizen - Sitecode 6693
Laren:             De Biezem - Sitecode 157
Weesp:           Vecht & Weide – Sitecode 42969

Gpx-routebestand

Tekst en beeld: Rob & Elze Klute