Vijf redenen om bij je volgende campertrip voor Wallonië te kiezen

Wallonië is niet ver weg, maar je waant je er toch echt in een andere wereld. Wandel- of fietstochtjes door de glooiende heuvels van de Ardennen, of gezellige steden met cultuur en geschiedenis bezoeken; in het zuidelijke stukje België is er voor ieder wat wils.

Nu het wat mooier weer wordt en er in de lente allerlei buitenactiviteiten plaatsvinden, zijn hier vijf redenen waarom het de moeite waard is om tijdens je volgende campertrip Wallonië te ontdekken.

WBT - Péripléties - Vallée de la Semois, Chassepiere

1. Veel te zien op korte afstand

In Wallonië kan je heel wat zien zonder dat je daarvoor ter plekke ver moet reizen. Daarbij ligt het dicht bij Nederland, maar krijg je echt een buitenlandgevoel. Met een uitgebreid toeristisch aanbod ben je makkelijk enkele dagen zoet. Wil je tot rust komen in een van de vele prachtige natuurgebieden of wil je juist kennismaken met bekende en minder bekende steden en dorpen? Duik in de geschiedenis en bewonder het indrukwekkende historisch erfgoed. Bezoek je graag een museum of gaat je voorkeur naar ondergronds door grotten wandelen? Het kan allemaal!

En doordat de afstanden niet zo groot zijn, kan je op dezelfde dag zowel een mooie fietstocht maken als een historische stad verkennen en een terrasje pakken. In Wallonië ga je zo van de ene ontdekking naar de andere.

2. Actief in de natuur

Wallonië leent zich ook uitstekend voor wandelingen. In elke uithoek en elke vallei zijn er wandelroutes uitgestippeld die variëren in moeilijkheidsgraad en in afstand. Maak bijvoorbeeld een wandeling van zes kilometer door de Feeënvallei rond de brouwerij van Achouffe. Liever langer op pad? Kies dan voor een van de langeafstandswandelingen, zoals de Venntrilogie van 109 kilometer. Deze route werd onlangs verkozen tot Wandelroute van het Jaar 2024.

WBT - JP Rémy-Botassart - panorama 'Le Tombeau de Géant'

Hiken naar mooie vergezichten en uitkijkpunten in de Ardennen blijft natuurlijk ook een van de opties. En niet getreurd voor ie Wallonië liever al fietsend ontdekt: dat kan op een van de vele RAVeL-routes. Zowel voor dagtochten als voor meerdaagse tochten plan je makkelijk je route over deze speciale autovrije wegen en paden. Je fietst langs steden, kastelen en zo de groene natuur in, al dan niet op een van de speciale themaroutes.

3. Bruisende steden

Er zijn in Wallonië heel wat gezellige steden die een bezoek waard zijn. Zo ligt Spa in het oosten van deze regio, een stad die vooral bekend is van de thermale bronnen. Al sinds de Romeinse tijd komen bezoekers ernaartoe. Een andere troef is het circuit van Spa-Francorchamps.

WBT - Denis Closon - Namur

Namur, in de gelijknamige provincie, is de hoofdstad van Wallonië en dus zeker een bezoek waard. Namur ligt aan de samenvloeiing van de Samber en de Maas en heeft knusse steegjes en terrasjes, leuke winkeltjes en musea, maar ook historische gebouwen, zoals de Citadel. Een mooie ervaring is het om vanuit de kabelbaan het uitzicht over de stad, de Citadel en uitgestrekte landschappen te bewonderen.

Een andere leuke stad is Mons, de geknipte stad voor de cultuurliefhebber. Arlon wordt dan weer beschouwd als een van de oudste steden van België en heeft in het Archeologisch Museum een interessant aanbod Gallo-Romeinse vondsten.

Voor wie het minder groot zoekt zijn er de 32 Mooiste Dorpen van Wallonië. Zo is er bijvoorbeeld Our, met een zeventiende-eeuwse kerk, of Torgny, waar je je in de Provence waant.

4. Cultureel en historisch erfgoed

In Wallonië zit je goed als je het interessant vindt om forten en kastelen met sierlijke tuinen te bezoeken. Er zijn er maar liefst zo'n 1.500, in allerlei bouwstijlen en allemaal met een eigen verhaal. Sommige dienden als verdediging van een dorp, andere om de waterwegen te controleren.

WBT - Dominik Ketz - Château de Walzin, Dinant

Er zijn musea genoeg om je geschiedkundige dorst te lessen: zo leert het Domaine de la Bataille Waterloo 1815 je alles over de Slag om Waterloo - tot 1 september is hier ook de expositie ABBA 1974-2024: From Waterloo to the World te zien - en vertelt het Bastogne War Museum je meer over de Tweede Wereldoorlog en de Slag om de Ardennen. Je kunt met de camper ook de Napoleonroute rijden, om je helemaal onder te dompelen in de geschiedenis van het gebied.

En ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco neemt Wallonië verschillende plaatsen in, met onder andere het oudste Belgische belfort in Tournai, de Scheepsliften van Strepy-Thieu en de kolenmijnen van Blegny en Bois du Cazier. Wie wil, kan een deel van de Unesco-fietsroute afleggen; meer dan 500 kilometer aan Waals erfgoed.

5. Goed en lokaal eten en drinken

Je kunt Wallonië niet verlaten zonder de gastronomie te ervaren en de plaatselijke specialiteiten te ontdekken. Zo móet je een Luikse wafel verorberen en kan je in de buurt van Herve bijna niet anders dan een stuk Hervekaas proeven - kopen mag natuurlijk ook. Het vierkante kaasje wordt er al sinds de vijftiende eeuw gemaakt en is bijgevolg hét streekproduct bij uitstek.

WBT - Denis Erroyaux - Trappistenbier Rochefort

Wallonië heeft ook een uitgebreid aanbod aan biertjes. De bierbrouwerijen waar ze vandaan komen, zijn een bezoek meer dan waard. De drie bekende trappistenbieren Chimay, Rochefort en Orval worden gebrouwen in Wallonië en ook de brouwerijen van La Chouffe en Leffe zijn te bezoeken. Daarnaast zijn er nog diverse wijngaarden en distilleerderijen die je kunt bezoeken. Daarnaast zijn er nog diverse wijngaarden en distilleerderijen die je kunt bezoeken. Er zijn er maar liefst 46. Genoeg keuze dus voor liefhebbers van wijnen, whisky's of likeuren.

Op zoek naar meer inspiratie? VISITWallonia.be biedt nog heel wat tips voor je campertrip. Voor de leukste overnachtingsplekken lees je deze blog.

 

Deze blog werd mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen de NKC en VISITWallonia.be