Weekendje camperen? Deze idyllische plek in de Ardennen ligt op drie uur afstand

Watervallen, groene bergen, lange wandelpaden en natuurlijke zwembaden in weelderige bossen. Klinkt als een paradijs hier ver vandaan? Niets is minder waar, want dit alles is te vinden net onder de rook van Luik, België. Op zo’n drie uur rijden van Utrecht ligt de groene vallei van Aywaille. Met genoeg campings om een heerlijk weekend weg te zijn.

Aywaille ligt aan het begin van de Ardennen en heeft veel Natura 2000-gebieden. En zodra je camper aan de afdaling naar de vallei begint, snap je waarom. Door groene bomentunnels slinger je op mooie wegen naar beneden, richting de bergrivier Ninglinspo. Het zogenoemde enige bergriviertje van België loopt dwars door de bossen en dat is precies de reden waarom deze locatie zo’n aanrader is. Je kunt er namelijk prachtig wandelen.

Wandelen

De Ninglinspo-wandeling is er eentje waarbij je stevige, dichte wandelschoenen moet aantrekken. Je loopt over ongelijke grond langs knoestige, oude bomen, over houten bruggetjes, waadt door het riviertje en je klimt over kleine rotspartijen. Vanaf het eerste begin is het een bijna magische omgeving vol groen mos, glooiende heuvels en een prachtig uitkijkpunt. Er zijn meerdere routes te volgen, variërend van 3 tot 14 kilometer. Op sommige plekken verzamelt het water zich in een poeltje, waardoor er een natuurlijk bad ontstaat. Heerlijk om in te duiken op warme dagen. In het hoogseizoen kan het er druk zijn met wandelaars en picknickende families, dus de aankomende nazomer (herfst) is het juiste seizoen om te gaan.

Je kunt er in de omgeving niet alleen wandelen, maar ook mountainbiken, paardrijden of de grotten van Remouchamp bezoeken. Om na zo’n actieve dag lekker bij de camper neer te strijken met een goed boek en een drankje. Lekker uit eten kan natuurlijk ook, maar daarvoor moet je in Aywaille zelf zijn. Daar zitten genoeg friterieën, pizzeria’s, burger- en tapasrestaurants. De taveerne naast het wandelpad heeft wisselende recensies en eten van het nabijgelegen Belgisch restaurant Le Pré Ardennais is rechttoe-rechtaan, net als het interieur. Eten met een uitzicht kan bij La Maison, zo’n acht kilometer verderop in de heuvels.

Camperplekken aan het water

De camper kun je kwijt bij een van de campings aan de Amblevé, de rivier waarin Ninglinspo in uitkomt. Op 1,5 kilometer van het wandelpad zit camping Plein-Soleil. Het eerste aangezicht is niet heel gezellig, met oude chalets en partytenten. Maar daarachter zijn verharde camperplaatsen aan de rivier gemaakt en kun je je rug draaien naar de oude camping. Je kunt zelfs op de grasstrook direct aan het water staan. Er is meestal wel plek en het is absoluut niet duur.

Een stukje verderop zit camping Arkeo, met Nederlandse eigenaren. Deze kleine en gezellige camping heeft een alternatieve en relaxte sfeer en zit vaak vol in het weekend. Reserveren is aan te raden. Ze hebben ‘aanschuifmaaltijden’ en een kampvuur. Ook hier kun je direct aan het water staan.

Eden camping is een nette camping zonder afgebakende plekken. Het is minder sfeervol dan Arkeo, maar goed onderhouden. Wel wat duurder.

Camping Le Moulin de Diable zit iets verderop en is van de Olympia Camping Group. Bij deze camping kun je in het hoofdseizoen alleen per week boeken. Een rustige, kleine camping zonder enige luxe en gedateerd sanitair, maar op een prachtige locatie.

Overigens is het sanitair bij de meeste campings gedateerd, kun je niet overal met de pin betalen en is er meestal geen winkeltje op het terrein. In Aywaille kun je terecht voor boodschappen en een noodzakelijke Luikse wafel.

Overstroming

Hoewel je er weinig meer van terugziet, is dit gebied flink overstroomd geweest. Het rustige kabbelende riviertje de Amblève, veranderde zo’n twee jaar geleden in een woeste waterpartij. In juli 2021, toen ook in ons eigen land Limburg te kampen had met flinke overstromingen, werd ook Aywaille hard geraakt door de extreme regenval.

De vele campings aan de rivier stonden een meter onder water. Chalets waren weggespoeld, auto’s werden meters verderop teruggevonden. En nadat het water was gezakt, bleef er een ravage aan modder over. Overal waterschade. Sindsdien hebben de campings hard gewerkt om alles weer netjes te maken, zijn er maatregelen getroffen en heeft de natuur zich weer hersteld.

 

Tekst en beeld: Carlijn Assink