Tussenstop in Ieper

In de Belgische provincie West-Vlaanderen zijn nog heel wat herinneringen, musea, begraafplaatsen en monumenten rond de Eerste Wereldoorlog te vinden. De perfecte reden voor een duik in de geschiedenis bij deze thematussenstop in de stad Ieper en omgeving. Je kunt terecht op Camping Jeugdstadion Ieper, wat alle gebruikelijke voorzieningen heeft en op zo’n twee kilometer van het centrum ligt.

Tip 1: In Flanders Fields Museum

foto: FrDr (CC BY-SA 4.0) via WikiMedia Commons

Het In Flanders Fields Museum ontleent zijn naam aan het gedicht dat Canadees militair arts John McCrae scheef tijdens de oorlog en bevindt zich op de eerste verdieping van de historische Lakenhalle in het centrum van Ieper. Bij de ingang krijg je een klaproosarmband waarmee je via vier kiosken de persoonlijke verhalen kan ontdekken van mensen die bij de oorlog betrokken waren. Verder focust het museum zich op de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog, de inval in België en de vier jaar daarna, de verwoesting die de oorlog teweeg bracht en de blijvende herdenkingen.

Tip 2: Last Post

foto: Visit Flanders (CC BY-NC-ND 2.0) via Flickr

Niet te missen in Ieper is de Last Post-plechtigheid, die sinds 1928 elke avond gehouden wordt onder de Menenpoort. Om 20 uur legt de politie het verkeer stil en treden de klaroenblazers van de Last Post Association aan om de gesneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog op Belgisch grondgebied te eren en te herdenken. Op de wanden van de Menenpoort staan de namen gebeiteld van 54.896 soldaten uit Commonwealthlanden die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog en geen gekend graf hebben. De ceremonie kende enkel een onderbreking tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. Na de bevrijding van Ieper op 6 september 1944 werd de traditie hernomen.

Tip 3: Memorial Museum Passchendaele 1917

foto: Ranne De Cock

Het Memorial Museum Passchendaele 1917 ligt op zo’n acht kilometer van de camping. Het museum is ingedeeld in vijf verschillende thema’s. Als eerste krijg je een overzicht van de Eerste Wereldoorlog in de streek en ga je dieper in op de Vijf Slagen bij Ieper. Vervolgens kom je bij een nagebouwde Britse dug-out, een ondergrondse schuilplaats. Het derde deel vertelt meer over de Slag om Passchendaele, waar ook de bijdrage van andere landen tentoongesteld wordt. Hierna loop je naar buiten en kom je terecht in een loopgravencomplex, mét originele schuilplaatsen. Het museumbezoek sluit je af in de herinneringsgalerij.

Tip 4: Tyne Cot Cemetery

foto: Ranne De Cock

Vanaf het Memorial Museum Passchendaele 1917 kom je via een wandel- of fietslus van drie kilometer met verschillende infopanelen bij Tyne Cot Cemetery, dat ook een bezoekerscentrum heeft. Op deze Britse militaire begraafplaats liggen 11.957 doden begraven, waarvan de grote meerderheid ongeïdentificeerd is. De herdenkingsmuur Tyne Cot Memorial bouwt verder op de Menenpoort, waar geen plaats genoeg was om alle vermiste soldaten te herdenken. De 34.949 niet-geïdentificeerde en niet-teruggevonden Britse en Nieuw-Zeelandse gesneuvelden sinds de slag bij Langemark op 16 augustus 1917 staan hier met naam vermeld.

Tip 5: Guynemerpaviljoen

foto: Roland Turner (CC BY-SA 2.0) via WikiMedia Commons

In Poelkapelle, zo’n tien kilometer van Ieper, vind je het Guynemerpaviljoen. Dit museum brengt het verhaal van Georges Guynemer, een Frans militair piloot. Hij was betrokken bij meer dan 600 luchtgevechten. Het Guynemerpaviljoen belicht daarnaast meer algemeen ook de luchtvaart en de evolutie ervan tijdens de Eerste Wereldoorlog. Onderweg kom je langs The Brooding Soldier, een Canadees oorlogsmonument van tien meter hoog. Het brengt hulde aan de meer dan tweeduizend Canadese militairen die sneuvelden tijdens de eerste gasaanval bij de Tweede Slag om Ieper in 1915.

De sitecode van Camping Jeugdstadion Ieper op Campercontact is 5325.

Tekst: Ranne De Cock