Tussenstop in Purmerend

Het Noord-Hollandse Purmerend is de ideale uitvalsbasis om verschillende omliggende steden en bezienswaardigheden te bezoeken. Dit kan vanaf Camperplaats Bolwerk. Met vijf plaatsen is de camperplaats niet heel groot, maar camperaars kunnen er gedurende 72 uur terecht.

Tip 1: Purmerends Museum

foto: Tuxyso (CC BY-SA 3.0) via WikiMedia Commons

In het voormalige stadhuis van Purmerend vind je het Purmerends Museum. Je leert er alles over de geschiedenis van het dorp: hoe het van historisch vissersdorp uitgroeide tot marktstad. De grootste collectie Purmerends jugendstil-aardewerk is ook in dit museum te vinden. Het gaat om vazen, schalen en beelden uit de periode 1895-1907 van de vier plateelbakkerijen die zich in Purmerend gevestigd hadden.

Tip 2: Amsterdam


Een kleine twintig kilometer verderop ligt Amsterdam. In de hoofdstad is meer dan genoeg te doen om een hele dag te vullen. Enkele aanraders: het Rijksmuseum, het grootste museum van Nederland; het Anne Frank Huis, een museum gewijd aan het verhaal van het ondergedoken Joodse meisje en haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog; een wandeling langs de stadswallen; een bezoekje aan Artis, de dierentuin midden in de stad.

Tip 3: Het Twiske

foto: S Sepp (CC BY-SA 3.0) via WikiMedia Commons

Tien kilometer fietsen brengt je bij recreatiegebied Het Twiske. Toegang is gratis, maar wie er een hele dag wil parkeren, betaalt daar zes euro voor. De stille gebieden zijn het thuis van Schotse Hooglanders en ook de ene na de andere vogel spotten is goed mogelijk. Verder kun je er onder andere duiken, fietsen, zwemmen, paardrijden en vissen. De meer avontuurlijke bezoeker leeft zich ongetwijfeld uit in het klimpark Twiske.

Tip 4: Marken


Het schiereiland Marken ligt in het Markermeer en is sinds 1957 met het vasteland verbonden via een dijk. Het voormalige vissersdorp is al meer dan honderd jaar een toeristische trekpleister, waar de traditionele klederdracht aan bijgedragen heeft. Kenmerkend zijn de houten huizen op palen en de nog steeds bewoonde vuurtoren het Paard van Marken. De camper moet je achterlaten op een parking wanneer je het schiereiland oprijdt, maar je kunt Marken te voet of met de fiets verkennen.

Tip 5: Museummolen


Op zo'n zestien kilometer van de camperplaats ligt de Museummolen, bij Schermerhorn. Je kunt er ontdekken hoe het droogleggen van het Schermermeer vierhonderd jaar geleden zorgde voor het ontstaan van de Schermerpolder en je leert er hoe een watermolen precies werkt. Hoe mensen leefden en werkten in een poldermolen komt ook aan bod en een film in de filmzaal. Daarin wordt ook de geschiedenis van de polder helder uitgelegd.

De sitecode van Camperplaats Bolwerk op Campercontact is 25551.

 

Tekst: Ranne De Cock