Tussenstop in Appelscha

Achter de B&B Compagnonshoeve aan de Opsterlandse Compagnonsvaart in Appelscha bevindt zich een veld met tien ruime plekken voor campers. De camperplaats alle nodige voorzieningen, inclusief wifi. De boerderij is een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan het aangrenzende Nationaal Park Drents-Friese Wold. 

Tip 1: Fochteloërveen 

Het Fochteloërveen is een belangrijk hoogveengebied op de grens van Drenthe met Friesland met fraaie fiets- en wandelroutes. Er leven veel zeldzame soorten planten en vogels, waaronder het met uitsterven bedreigde paapje. Sinds 1999 verblijven er territoriale kraanvogels in het Fochteloërveen. Tijdens de MKZ-crisis in 2001 werd hier het eerste kraanvogelnest in Nederland gevonden. 

Tip 2: Gevangenismuseum 

In het moderne en interactieve Gevangenismuseum in Veenhuizen kan je voelen hoe het is om aan de schandpaal genageld te worden en hoe moeilijk het kan zijn om op de stoel van de rechter te zitten. Of volg een indrukwekkende rondleiding door de strafgevangenis De Rode Pannen en bekijk de echte Boevenbus. 

Tip 3: Oosterwolde 

In Oosterwolde overspant een bijzonder geconstrueerde hefbrug de Opsterlandse Compagnonsvaart. Het brugdek wordt door twee pylonen gedragen, waardoor de doorvaarthoogte beperkt is. In het centrum herinnert een stuk rail met een stootblok eraan dat hier in het begin van de twintigste eeuw een belangrijke trambaan heeft gelegen, geëxploiteerd door de Nederlandsche Tramweg Maatschappij.