Stedenhoppen in Friesland

Vooral in het voor- en naseizoen is het fijn om met de camper er nog even op uit te trekken omdat het dan overal lekker rustig is. Wij kiezen voor een bezoek aan Friesland en beginnen in Sneek. Deze blog sluit aan bij het Rondje zwerven uit Kampeerauto 2-2023.

Nationaal Modelspoormuseum

In het stationsgebouw is het Nationaal Modelspoormuseum gevestigd waar men een ongelooflijke hoeveelheid modeltreintjes heeft verzameld. Het is een interessant museum voor jong en oud waar onder meer maquettes gebaseerd op de films van Shrek en Harry Potter staan opgesteld. Deze zijn in het tv-programma De Grote Kleine Treinencompetitie van omroep Max gemaakt. Sneek heeft hieraan meegedaan en eindigde op de derde plaats.

Luna

’s Avonds genieten we van de spectaculaire lichtshow Luna. Diverse kunstenaars uit binnen- en buitenland laten op creatieve wijze zien wat je allemaal met licht kan doen. Op verscheidene plaatsen in het centrum van Sneek staan verlichte objecten, groot en klein.

Klokkenstoelen

Knotwilgen, slootjes en groene weides, Hollandser kan het bijna niet. In een dergelijk landschap staan in Friesland nog ongeveer zestig klokkenstoelen, waaronder deze in Snikzwaag. Je vindt ze voornamelijk in de dorpen waar niet voldoende geld was voor de bouw van een kerk.

Proef de Kunst

We gaan verder naar het iets verderop gelegen Terherne waar jaarlijks een weekend lang het evenement Proef de Kunst wordt gehouden. Deze titel houdt eigenlijk twee dingen in: je kan er van kunst genieten maar ook bij diverse horecagelegenheden kunstzinnige hapjes proeven.

Het geheel wordt omlijst door muziek en deze twee gezellige dames die we regelmatig in het dorp tegen komen. Als we moe zijn geworden van het kijken en het slenteren laten we ons door een gratis watertaxi terugbrengen naar onze camper.

Coopersburg

Als we door Akkrum rijden komen we langs het vroegere tehuis voor arme ouderen Coopersburg. Dit werd gebouwd in opdracht van de uit Akkrum afkomstige Folkert Kuipers, die in Amerika onder de naam Cooper een succesvol zakenman werd. Het echtpaar Cooper werd in dit mausoleum in 1907 bijgezet.

Manke Meine en Kromme Knilles

Dat Friesland een zeer waterrijk land is met een wirwar aan meren, sloten en rivieren is wel bekend. Maar dat de rivier de Boarn gegraven zou zijn door twee reuzen Manke Meine en Kromme Knilles, dat wisten wij niet. Na het zien van dit enorme beeld kunnen we daar niet meer omheen.

Afke's tiental

In het dorp Wergea staat een beeld van Afke’s tiental dat ook herinnert aan het armoedige leven van vroeger op het platteland. Wie kent niet het verhaal van het zeer populaire jeugdboek van Nynke van Hichtum.

De Alde Feanen

Dan strijken we neer in het natuurpark De Alde Feanen, waar we wandelend over drassige paden langs rietkragen en over tal van houten bruggetjes en vlonders genieten van de natuur. Naast allerlei soorten grazers wemelt het er van de vogels. Ook de zeearend komt hier voor, maar die krijgen we helaas niet te zien.

Earnewâld

Onze laatste stop is in Earnewâld dat vooral ’s zomers leeft van het toerisme. Als de winter streng genoeg is wordt hier ‘de 100 fan Earnewâld’ geschaatst. Tegenover de haven staat een beeld in het water van drie winnaars.

Skûtsjes

Een interessante bezienswaardigheid is het Skûtsjemuseum. Hier wordt zeer uitgebreid aan de hand van beeld en geluid verteld over het leven aan boord van zo’n platbodem.

Skûtsjes werden gebruikt als vrachtschip in de ondiepe wateren. Het museum bestaat in 2023 vijfentwintig jaar en dit wordt met diverse festiviteiten gevierd op zaterdag 27 mei voorafgaand aan Pinksteren. De toegang is gratis.

Met dit bezoek sluiten we ons camperrondje door Friesland af en kijken we terug op een afwisselende week. We hebben maar een heel klein gedeelte van de provincie gezien, dus reden genoeg om op herhaling te gaan.

Tekst en foto’s: Rob en Elze Klute

Eerste publicatie: 21 februari 2023

Overnachtingslocaties

Camperplaats Marinaveste Campevaer 53677
Camperplaats Oan ‘e Poel 95274
Camperplaats Brêgeham Recreatie 99105
Parking jachthaven Earnewald 11490

De sitecodes verwijzen naar locaties op Campercontact.com