Mis deze hoogtepunten niet op je reis door Friesland

Laad je op zoals dat alleen in Friesland kan: met rust, ruimte en een nuchtere bevolking. De wind mag dan fris zijn, de ontvangst is er warm. Zelfs van de absolute highlights en must-sees geniet je in het najaar op je dooie gemak. Van de kust tot veengebieden en steden. In deze blog staan de hoogtepunten op een rij. Dan kun jij beslissen wat je in je navigatie zet.


De elf steden en hun fonteinen

De Elfstedentocht is een begrip. Maar ken je 11fountains ook al? In 2018 ontwierpen internationale, prijswinnende kunstenaars in elke Elfstedenstad een beeldwerk geïnspireerd op de omgeving. Het is leuk om ze allemaal te bekijken en de charmante stadjes te verkennen.


Sommige steden zijn niet groter dan een dorp, maar altijd zijn ze prachtig en vol geschiedenis. Duik een gezellig museum in of volg een stadsgids door de onontdekte straatjes en steegjes. Voor camperaars is er een Camperelfstedentocht, met in elke stad een stempelpost. Dan kun je beetje bij beetje zelf de 'tocht der tochten' volbrengen, met het comfort van je mobiele huisje.

Het nieuwste Unesco Werelderfgoed

In het rijtje met werelderfgoederen zoals de Chinese Muur, Taj Mahal en Machu Picchu staat ook het Woudagemaal in Lemmer: het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. En bij het grootste gebied dat bij laagwater droog komt te staan: de Waddenzee. Over die droge zeebodem kun je wadlopend de eilanden bereiken. Ook in het najaar ontdek je met een gids de koele blubber van de zee.

 

Sinds september 2023 staat ook het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Wolfabrikant Eisinga uit Franeker maakte 350 jaar geleden aan het plafond van zijn woonkamer een bewegend zonnestelsel. Het indrukwekkende raderwerk van houten hoepels en schijven loopt nog steeds gelijk met de planeten. Het is het oudste nog werkende planetarium ter wereld.

Werelderfgoed Koloniën van Weldadigheid, net over de grens met Drenthe, is ook zeker het bezoeken waard. Dat maakt de keuze niet makkelijk en dus is er een Unesco camperroute uitgestippeld die je in vier dagen langs alle vier de werelderfgoederen leidt.

Maar liefst drie Nationale Parken

De bijzondere geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid speelt zich af rond een groot Nationaal Park: het Drents-Friese Wold. In de herfst krijgen de bossen een knusse goudbruine gloed. Smûk, zeggen we dan in het Fries. Het betekent mooi en gezellig, of uit de wind. Het is eigenlijk zo'n woord dat niet direct te vertalen is.


Nationaal Park de Alde Feanen en Nationaal Park Lauwersmeer zijn waterrijke natuurgebieden Je haalt er een frisse neus door te varen, kajakken, suppen, fietsen, wandelen of vogels te spotten tussen de hoge rietkragen. In het Lauwersmeergebied is ’s nachts zo weinig lichtvervuiling dat je er ook goed sterren kunt kijken. Het mag zich een officieel ‘Dark Sky Park’ noemen.

Heb je een keuze kunnen maken tussen al het moois? Blok het dan in je agenda, want die zit zo weer vol. De natuur is verademend in het najaar. Ga lekker opfriesen en keer herboren weer terug.

Beleef een campervakantie in Friesland!

 

De blog werd mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen Visit Friesland en de NKC.