Ostrhauderfehn: eldorado voor camperaars

Door Douwe de Vries (tekst en foto's)

Ostrhauderfehn ligt in het zuiden van het Duitse Ostfriesland, dat met zijn relatief hoge aantal camperplaatsen een eldorado is voor camperaars.

Het Duitse Moor (veen) langs de noordoostgrens met Nederland sluit naadloos aan op het Drentse veengebied. Het toeristenbureau Südliches Ostfriesland heeft een brochure uitgegeven met alle camperplaatsen, die herkenbaar zijn aan een schild in de vorm van een camper, met daaronder symbolen voor de aanwezige faciliteiten. De camperplaatsen in Ditzum, Detern en Strücklingen hebben vanwege het uitrustingsniveau zelfs het predicaat TopPlatz gekregen, maar wij kiezen voor de rustig gelegen camperplaats Ostrhauderfehn, die aan twee kanten wordt begrensd door een hoge bomenrij.

Ostrhauderfehn Camperplaats

Mooie fietsroutes

Wie de omgeving wil verkennen, doet er goed aan een fiets mee te nemen. Er zijn mooie fietspaden aangelegd langs de Ems, de Jümme en de Leda, de drie rivieren die door het gebied slingeren. Maar ook dwars door het veen liggen veel fietsroutes. Vanuit de camperplaats is een tochtje naar Leer met z´n oude binnenstad en gezellige haven een must. Deels leidt deze route langs de rivier. De stad Papenburg met z´n grote Meyer Werft, waar grote cruiseschepen worden gebouwd, is binnen een halfuurtje fietsen bereikbaar. Jaarlijks trekt de werf een kwart miljoen toeristen. Beide steden liggen aan de Fehnroute. Wie de bordjes van deze route volgt, komt zeker ook langs het gehucht Bokelesch, op enkele kilometers van Ostrhauderfehn, waar een prachtig, zeshonderd jaar oud kloosterkerkje staat. In de middeleeuwen stond hier een klooster van de Johannieter orde. Het Moor leverde zo weinig op, dat een lekenbroeder eens tegen de gezanten van de bisschop van Münster die hem geld wilden aftroggelen, in Ostfries verzuchtte: ‘Wy syn alle arm un knechte aller armen.’

Informatief

Ostrhauderfehn is vanuit de stad Leer bereikbaar via de B70 en daarna de B438. De camperplaats is het hele jaar open en ligt aan een doodlopende zijstraat vlak bij het raadhuis. Er is plaats voor ruim dertig campers. Alle faciliteiten voor campers zijn aanwezig, inclusief een toiletgebouwtje achter het raadhuis. 

Dit artikel verscheen in een andere vorm in Kampeerauto nr. 5 2015.